banner ad

ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΑΚΙΑ

. March 31, 2021 . 0 Comments

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
  • 300 γρ. νερό, χλιαρό
  • 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλεύρι γ.ο.χ., για τη ζύμη

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. σπανάκι, φρέσκο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 ματσάκια μάραθο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σπόρους
  • 1 κ.γ. μαραθόσπορο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 80 γρ. ελαιόλαδο, για το ψήσιμο

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • σουσάμι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το ξίδι, το αλεύρι, αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο για 5-6 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι, τον μάραθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 4-5 λεπτά για να μαραθούν. Αφήνουμε στην άκρη, σε μπολ, να κρυώσουν.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τον κόλιανδρο και τον μαραθόσπορο. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά και μεταφέρουμε σε ένα γουδί. Τα σπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη και βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τη βοήθεια αλευριού σε λεπτό φύλλο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια.
  • Μοιράζουμε τη γέμιση σε όλα τα φύλλα και κλείνουμε σαν φάκελο.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε ένα μαραθοπιτάκι και ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά για να πάρει χρώμα και να ψηθεί καλά.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μαραθοπιτάκια προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο.
  • Εναλλακτικά ψήνουμε στον φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 15-20 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με μέλι και σουσάμι.
  • Πηγη: akispetretzikis.com
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *