banner ad

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

. March 31, 2021 . 0 Comments

Γιατί είναι απαραίτητη και πώς να την επιτύχουμε

Οι λόγοι κατανάλωσης νερού & με ποια τρόφιμα την αποκτάμε

Η διαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας αποτελεί το Α και το Ω για ένα υγιή και ισορροπημένο οργανισμό. Όλοι γνωρίζουμε πως η καθημερινή και συχνή κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη, αλλά πολλοί από εμάς δεν το συνηθίζουμε. Το νερό έχει αντικατασταθεί με άλλες συνήθειες, όπως είναι κυρίως ο καφές.

Ένας μέσος άνθρωπος οφείλει να καταναλώνει καθημερινά περίπου 1250 λίτρα νερού που αντιστοιχεί σε 8-12 ποτήρια ημερησίως. Η ποσότητα αυτή, όμως, δεν πρέπει να γίνεται μέσα σε λίγες ώρες, όπως για παράδειγμα να πιείτε ένα ολόκληρο μπουκάλι το πρωί και μετά για την υπόλοιπη μέρα να μην ξανά ενυδατωθείτε. Μια σωστή καθημερινή κατανάλωση νερού δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση αρκεί μόνο να δείχνουμε στην αρχή περισσότερη προσοχή, ώστε να μας γίνει αργότερα συνήθεια.

Ανάλογα με τον οργανισμό αλλά και αν κάποιος αθλείται ή πάσχει από κάποια πάθηση αντιστοιχεί και η ανάλογη ιδανική ποσότητα. Γενικά, είναι πολύ βασικό να μην ξεχνάμε ποτέ να πίνουμε ένα ποτήρι νερό με το που ξυπνάμε και ένα πριν κοιμηθούμε, καθώς ο οργανισμός μας όσες ώρες κοιμόμαστε δεν ενυδατώνεται και «χάνονται υγρά» και θα πρέπει να αναπληρωθούν και να αποκατασταθεί η ισορροπία στον οργανισμό μας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα κόλπο για να πίνουμε λίγο λίγο το νερό και να μην ξεχνιόμαστε είναι να υιοθετήσουμε την συνήθεια να έχουμε διαρκώς δίπλα μας ένα μισό λίτρο μπουκάλι νερού, σε στυλ παγούρι θα ήταν μια χρήσιμη ιδέα.

Good to Know

Για μια διαρκής ενυδάτωση που θα επιφέρει και θετικά οφέλη στην υγεία μας και στο σώμα μας, δεν πρέπει να πίνουμε νερό μόνο όταν νιώθουμε την αίσθηση της δίψας, γιατί τότε σημαίνει ότι έχουμε ήδη αφυδατωθεί κάτι που δεν είναι καθόλου καλό.

Ο εγκέφαλος του ανθρώπου αποτελείται από νερό σε ποσοστό 95%, το αίμα μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό 82% και οι πνεύμονές μας 90%.Απώλεια μόλις του 2% της ποσότητας που μας είναι απαραίτητη, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως αδυναμία συγκέντρωσης και προβλήματα στη μνήμη.

Αν ακόμη δεν έχετε πειστεί για το πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση, παρακάτω θα βρείτε 4+1 λόγους για να πίνετε νερό:

Σας ξεδιψάει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο

Μπορεί να νιώθετε πως η κατανάλωση καφέ, τσάι ή κάποιου δροσερού ροφήματος σας βοηθάνε να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας αλλά αυτό δεν ισχύει.

Βοηθάει το δέρμα

Το μυστικό για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα κρύβεται στην κατανάλωση νερού. Αν κάνετε συνήθεια την καθημερινή σας ενυδάτωση, το μόνο σίγουρο ότι θα δείτε λαμπρά αποτελέσματα με τον καιρό στην υγεία του δέρματος σας.

Καθαρίζει τον οργανισμό

Το νερό συμβάλλει στην διαδικασία αποβολής τοξινών και οποιονδήποτε άλλων ειδών απορριμμάτων που δεν μας χρειάζονται από το σώμα.

Προσφέρει οφέλη σε όποιον γυμνάζεται

Αν είστε αρκετά ενυδατωμένοι πριν από μια άσκηση, αυτό αυτομάτως σας διευκολύνει να είστε περισσότερο σε εγρήγορση, ενώ παράλληλα βοηθάει και στην ταχύτερη αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος μετά από μια έντονη προπόνηση.

Προστατευτεί από προβλήματα του οργανισμού

Ένας οργανισμός με την κατάλληλη ποσότητα νερού μπορεί να αποτρέψει καρδιακές παθήσεις, πεπτικά προβλήματα αλλά και να απομακρύνει το κίνδυνο τύπων καρκίνου.

Τροφές που βοηθούν στην ενυδάτωση:

Βέβαια, πέρα από το νερό, υπάρχουν και οι κατάλληλες τροφές που μας βοηθούν ώστε να παραμένει ο οργανισμός μας ενυδατωμένος. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν αποτελούνται από νερό και είναι:

Το καρπούζι ( 92% νερό), η ντομάτα (95%), πεπόνι (90%), αγγούρια (95%), σταφύλια (70%), κολοκυθάκια (95%), Γκρέιπφρουτ (περίπου 90%). Επίσης, μια ανάμικτη πράσινη σαλάτα μπορεί να περιέχει περίπου 92-95% ποσότητα νερού και εννοείται αν είστε και λάτρης της κουζίνας η ένταξη των συγκεκριμένων τροφίμων στα γεύματα σας ή και η δημιουργία μιας σούπας, όπως η κολοκυθόσουπα, επιφέρει ανάλογα θετικά οφέλη.

Ακολουθήστε μια κατάλληλη διατροφή, βρείτε συνταγές γεμάτες που θρέφουν από ενυδάτωση και πάνω απ’ όλα μην ξεχνάτε το ποτήρι με το νερό να σας συνοδεύει και θα μας θυμηθείτε.

Πηγη: glow.gr

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *