ΕΙΔΙΚΟΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ : ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ

Σίγουρα τις τελευταίες δεκαετίες πολύ περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι στο παρελθόν έχουν χτυπήσει την πόρτα ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Ωστόσο μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και ασάφειες ως προς το ποιός και για ποιό λόγο «πρέπει» να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό . Πολλοί λοιπόν ακόμα θεωρούν πως μόνο περιστατικά με ψυχιατρικά προβλήματα, πνευματικές αναπηρίες ή άλλες κλινικές περιπτώσεις χρήζουν ψυχολογικής στήριξης. Μια δυσλειτουργική όμως καθημερινότητα σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό επίπεδο, είναι ήδη ένας σημαντικός λόγος για να αναζητήσουμε την συμβουλή και συμβολή των ειδικών.

Δυστυχώς στην χώρα μας υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά ως προς τον κώδικα δεοντολογίας του κάθε επαγγέλματος και της άσκησης του  με αποτέλεσμα πελάτες να πέφτουν συχνά «θύματα» της επιστημονικής ανεπάρκειας ορισμένων μη ευσυνείδητων επαγγελματιών, γεγονός που πλήττει τόσο τον πελάτη όσο και τον κλάδο των επιστημόνων ψυχικής υγείας. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε ενήμεροι τόσο για το τί πρέπει να αναζητήσουμε όσο και το τί να περιμένουμε από ένα ειδικό.

Πρώτα απ’όλα  οι  επιστήμονες στους οποίους κατά κύριο λόγο μπορούμε να απευθυνθούμε για συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία είναι οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί. Απαραίτητη προϋπόθεση ασφαλώς είναι να κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. Ένας από τους παραπάνω ειδικούς για να μπορέσει να ασκήσει ψυχοθεραπευτικό ρόλο οφείλει να κατέχει εξειδίκευση σε κάποια από τις διάφορες κατευθύνσεις ψυχοθεραπείας και να είναι αναγνωρισμένος από τον αντίστοιχο σύλλογο.  Μερικές από τις συνηθέστερες μορφές ψυχοθεραπείας είναι η οικογενειακή (ή συστημική), η ψυχανάλυση, η συμπεριφοριστική, η γνωσιακή, η δραματοθεραπεία, το ψυχόδραμα, η παιγνιοθεραπεία κοκ. Η διάρκεια σπουδών είναι κατά κύριο λόγο 5 έτη και παρέχεται κυρίως από ιδιωτικούς φορείς. Η συμβουλευτική από την άλλη είναι κάτι διαφορετικό. Είναι συντομότερη σε διάρκεια από την ψυχοθεραπεία  και η εξειδίκευση των επαγγελματιών διαρκεί 1 -2 χρόνια. Να τονιστεί ωστόσο πως η συμβουλευτική δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα του ενδιαφερόμενου στο βάθος που το κάνει η ψυχοθεραπεία.

Στην αναζήτηση σας για τον κατάλληλο ειδικό μην διστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες από τον ίδιο. Με την ίδια ευθύνη που θα ψάχνατε ένα καλό γιατρό, πρέπει να ψάξετε και τον κατάλληλο ειδικό ψυχικής υγείας. Μόνο όταν είστε σίγουροι για την επιλογή σας θα καταφέρετε να τον εμπιστευτείτε πραγματικά .

Συχνά, ανάλογα με τη φύση του ζητήματος που καλείτε να διαχειριστεί ο ειδικός, μπορεί να συστηθεί και συνεργασία με άλλους επαγγελματίες  (λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό κοκ).

Το επόμενο ζήτημα είναι το τι να περιμένει κανείς από τον ειδικό. Συχνά έχουμε την αίσθηση πως η ώρα της ψυχοθεραπείας είναι μια ώρα που «θα τα πούμε όλα και θα ξελαφρώσουμε». Η πραγματικότητα όμως είναι λίγο διαφορετική. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που στόχο έχει την μετατόπιση μας απέναντι σε σημαντικά ζητήματα της ζωής μας. Η μετατόπιση αυτή απαιτεί επίμονη, επίπονη  προσπάθεια και χρόνο. Επίσης είναι λάθος να περιμένουμε  από τον ειδικό να μας δώσει λύσεις στα προβλήματα μας. Ο ειδικός θα μας οδηγήσει στο  να βρίσκουμε και να παράγουμε λύσεις εμείς οι ίδιοι. Σκοπός του είναι να φωτίσει την προσωπική μας ευθύνη σε αυτό που μας συμβαίνει και να αναδείξει λειτουργικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης .

Η πρώτη συνεδρία περιλαμβάνει ένα εκτενές ιστορικό με βασικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν τον ειδικό να διαμορφώσει μια εικόνα για τις ανάγκες μας. Μην ξαφνιαστείτε αν το ζήτημα που θεωρεί ο ειδικός ότι είναι το πυρηνικό για εσάς, είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο εσείς απευθυνθήκατε. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Κυρίως σε γονείς που πηγαίνουν για το «πρόβλημα του παιδιού» ενώ ουσιαστικά πρόκειται για ένα βαθύτερο οικογενειακό ζήτημα. Θυμηθείτε ότι επιλέξατε τον εν λόγω ειδικό. Εμπιστευτείτε τον, εμπιστευτείτε την επιλογή σας! Είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την θετική εξέλιξη της θεραπευτικής σχέσης.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως όταν απευθυνόμαστε σε ένα ειδικό δεν πρέπει να κουβαλάμε το βάρος της ενοχής ή της ντροπής του «προβληματικού ανθρώπου».  Να είστε σίγουροι πως αυτό που σας οδήγησε στην αναζήτηση ενός ειδικού δεν είναι η αδυναμία σας αλλά η δύναμη σας να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε ένα προβλημα!