ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΑΓΑΠΑ…ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού κατά την περίοδο που τα ζευγάρια προσπαθούν να πετύχουν μια εγκυμοσύνη, μπορεί να βελτιώνει ως ένα βαθμό την γονιμότητα.Το ευεργετικό αυτό γεγονός υπάρχει μόνο όταν η κατανάλωση αλκοόλ περιλαμβάνει κρασί. Υπάρχει όμως η υποψία ότι μπορεί να εμπλέκονται οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται μέσα στο κρασί.

Το Γαλλικό παράδοξο είναι το γεγονός που παρατηρήθηκε στη Γαλλία όπου ενώ οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τυριών και άλλων λιπαρών στη διατροφή τους, εντούτοις έχουν χαμηλό ποσοστό καρδιακών προβλημάτων, σε σύγκριση μ’ αυτό που θα αναμενόταν. Το γεγονός αυτό φάνηκε ότι οφείλεται στην ήπια μέχρι μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, που παρατηρείται πάνω σε συστηματική βάση, στη Γαλλία.

Η μείωση των επιπέδων την ομοκυστεϊνης που προκαλεί το κρασί μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά αγγειακά επεισόδια στους παχύσαρκους ασθενείς.

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, μειώνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου που προκαλείται από τη στένωση ή και απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, από τις αθηρωματικές πλάκες. Ο λόγος για τον οποίο το κόκκινο κρασί έχει τα αποτελέσμα αυτά είναι διότι έχει τις πολυφαινόλες, που είναι χαρακτηριστικές χρωστικές ουσίες που προέρχονται από τα σταφύλια.Το άσπρο και το ροζέ κρασί που περιέχουν ελάχιστες ή καθόλου πολυφαινόλες δεν έχουν καμμία δράση στην ενδοθελίνη.Από τα κόκκινα όμως κρασιά αυτό με τις μεγαλύτερη χρησιμότητα για την καρδιά είναι το Cabernet – Sauvignon.