Υλικά

5-7 σύκα, ανάλογα με το μέγεθος
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μέλι
1/2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
2 κ.σ. εκλεκτό λευκό ξίδι
30 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
30 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κουκουνάρι
1 ξύλο κανέλας
1 φύλλο δάφνης
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 5’-8’ λεπτά το κρεμμύδι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ξίδι, το μέλι, τα σύκα, την κανέλα, το τζίντζερ και το δαφνόφυλλο και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να λιώσουν αρκετά τα σύκα, 15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά. Σ’ ένα βουτυρωμένο σκεύος καβουρδίζουμε ελαφρά τους ξηρούς καρπούς, χωριστά το κάθε είδος, ανακατεύοντας συνέχεια. Αφαιρούμε από το μείγμα των σύκων τη δάφνη και την κανέλα και ανακατεύουμε το μείγμα να πάρει υφή πουρέ. Όταν κρυώσει, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς. Το τσάτνεϊ συνοδεύει φρέσκα και παλαιωμένο τυριά, αλλαντικά, κρύα κρεατικά, πάπια και κυνήγι ψητό.

Πηγη: athinorama.gr

Print Friendly, PDF & Email