Παρά το γεγονός ότι η τακτική άσκηση συντελεί στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτιστοποίηση της καρδιακής λειτουργίας και του εγκεφάλου και στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης, της κατάθλιψης, της αϋπνίας και αρκετών καρκινωμάτων, υπάρχει ένα ανώτατο όριο εξατομικευμένα για τον καθένα, πάνω από το οποίο η άσκηση μπορεί να εκδηλώσει αρνητικά αποτελέσματα.

Η χρόνια κόπωση από υπερπροπόνηση χαρακτηρίζεται από επίμονη, υποτροπιάζουσα κόπωση που επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να ανταποκριθεί στις καθημερινές του υποχρεώσεις και οφείλεται στην υπερκόπωση μυών από υπερβολική ή ακατάλληλη προπόνηση. Προσβάλλει κυρίως νέους ανθρώπους με επίπονα πολύωρα ανταγωνιστικά προγράμματα προπόνησης. Η κόπωση συχνά συνοδεύεται από

Η καταστροφή μυϊκών κυττάρων με την διαφυγή cpk στο αίμα, η εξάντληση του γλυκογόνου των μυών και η διαταραγμένη αναπλήρωσή του,  η διαταραχή στην διάθεση της σεροτονίνης, η πτώση των επιπέδων της γλουταμίνης, το οξειδωτικό stress, οι διαταραχές σε βασικούς κύκλους έκκρισης ορμονών  η διαταραχή στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και η αυξημένη έκκριση κυτοκινών έχουν ενοχοποιηθεί για την κατάσταση αυτή.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗΣ ΑΠΟ ΜΥΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Πηγη: iator.gr

Print Friendly, PDF & Email