Μικρά αλλά θαυματουργά μυστικά για να βοηθήσεις την λειτουργία του εντέρου σου.

Το φαγητό είναι απόλαυση κορίτσια, όλες το ξέρουμε αυτό. Η διαδικασία της χώνεψης είναι ιδιαίτερα σημαντική και αυτό που ίσως αγνοείς είναι πως έχει να κάνει αρκετά με το πώς εμείς επιλέγουμε να απολαύσουμε το φαγητό. 

Χωρίς το πεπτικό σύστημα και τις λειτουργίες του δεν θα μπορούσαμε να φάμε και να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά της τροφής μας. Οι παράγοντες που διαταράσσουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι πολλοί και συχνά εμφανίζονται δυσάρεστα συμπτώματα όπως το φούσκωμα, οι κράμπες στο στομάχι, η δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα.

Τι επηρεάζει την πέψη

Ο χρόνος πέψης εξαρτάται άμεσα από την ηλικία, τον μεταβολισμό, τη φυσική κατάσταση, την ενυδάτωση του οργανισμού και την ποιότητα ύπνου (ναι, κι όμως!). Επιπλέον η ψυχολογική σου κατάσταση (στρες, άγχος κ.ά) έχει άμεσο αντίκτυπο και συχνά κάνει την πέψη δυσκολότερη ενώ καθοριστικός παράγοντας είναι το είδος και η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις.

Όλα τα tips για να έχεις καλύτερη πέψη

1) Αύξησε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη και συμβάλλουν στην υγεία των εντέρων. Βάλε στη διατροφή σου φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τα τρόφιμα ολικής άλεσης.

2) Περιόρισε το junk food.

Αποτελούν συχνά αιτία για δυσκοιλιότητα και δυσπεψία και δεν ωφελούν την υγεία αφού είναι πλούσια σε θερμίδες και λίπος.

3) Πιες πολύ νερό.

Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών έχει συσχετιστεί με αυξημένη εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Εκτός από το νερό, μπορείς να ενυδατώνεσαι και μέσω υγρών όπως το πράσινο τσάι.

4) Βάλε την άσκηση στη ζωή σου.

Η άσκηση συμβάλλει στην καλή λειτουργία των εντέρων, στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας ενώ μας προστατεύει από διάφορες ασθένειες.

5) Μην τρως ποτέ μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Η υπερκατανάλωση τροφής κάνει την πέψη πιο αργή και δύσκολη. Είναι πολύ πιο σωστό να τρως μικρότερες μερίδες και να καταναλώνεις μικρά σνακ μεταξύ των κύριων γευμάτων. Ιδανικά κάνε 5 γεύματα την ημέρα.

Πηγη: queen.gr

Print Friendly, PDF & Email