ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Τώρα θα μου πείτε, ήταν άλλες εποχές. Αλλα προβλήματα. Αλλοι ποιητές. Δύσκολα χρόνια. Ακόμα και για τους τραγουδιστές. Δεν έπαιρναν 30.000 ευρώ τη βραδιά, ούτε 70.000 ευρώ για μια συναυλία. Ούτε και τώρα παίρνουν. Πρόλαβαν όμως και πήραν. Δεν βγαίνεις λοιπόν να τραγουδήσεις επαναστατικά τραγούδια με τέτοιο κασέ. Δεν υπήρχε και κοινό. Μόνο το ΚΚΕ έβαζε επαναστατικά στις συγκεντρώσεις του. «Στην Αθήνα μέσ’ στο κέντρο φύτρωσε καινούργιο δέντρο». Μουσμουλιά η σφυροδρέπανη. «Είμαστε δυο είμαστε τρεις» και επειδή ήταν λίγοι, έφεραν πίσω τον Ζαχαριάδη και τον Βελουχιώτη να γίνουν πέντε.

«Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, λευτεριάς λίπασμα η… Τυποεκδοτική». Εχασαν το νόημα οι λέξεις. «Στ’ άρματα στ’ άρματα ψηλά στον αγκώνα» το ύψος του μανικιού. Ε ναι. Είναι μανίκι η πολιτική. Νίκη ή μανίκι; Κοντομάνικο.
Μόλις περάσαμε το σοκ της Μεταπολίτευσης ανακαλύψαμε το λίβινγκ ρουμ. Ετσι το λέγαμε τότε. Μετά έγινε καθιστικό. Τότε ήταν λίβινγκ ρουμ και το λουρί της μάνας. Τέρμα οι πορείες και οι απορίες. Τέρμα οι διαδηλώσεις. Πασέ. Επειτα ήταν εκείνη η μόδα με τις βάτες και τα ψηλά τακούνια, δεν μπορούσες να τρέξεις, σ’ έπιανε ο μπάτσος και γινόσουν καιομένη βάτα. Κάπου εκεί ήρθε η μόδα να καις γραβάτες με ουίσκι στα μπουζούκια. Α ναι. Τα μπουζούκια έγιναν οι νέες εστίες διαδηλώσεων. «Να χαρώ, να χαρώ, το μωρό, το μωρό». «Του τα ’πα, του τα ’πα, του τα ’πα του ανθρώπου». Αυτό αφορούσε έναν κοντό. Τάπα. «Βαρέθηκα τα σούξου μούξου του». Μη σας πω «και γύρω, γύρω, γύρω όλοι και γω στη μέση, γεια σου βρε Τόλη». Ποιος Θεοδωράκης, ποια «Ζαβαρακατρανέμια» του Μαρκόπουλου, ποιανού η μισή του καρδιά βρίσκεται γιατρέ εδώ πέρα, του Θάνου Μικρούτσικου σε υπουργείο βρέθηκε. Καιροί ευημερίας. Σάχλας. «Στα βράχια της Αλόνησου βρήκα το παντελόνι σου», περασμένα ξεχασμένα κι όλα καλά…

Τώρα που πρέπει να βγούμε στους δρόμους τι θα πούμε; «Και ξυπόλητη χορεύω»; «Ημουνα ξυπόλητος και μάζευα αγγούρια»; Πολύ αργά για θούριους. Τα διαγράψαμε και μας διαγράψανε. Οι νεοκουλτουριάρηδες του ραδιοφώνου πλασάρουν ανοργασμικά και στη φουφού του καστανά, στάχτη να γίνεις σατανά. Καλά, πάλι δονήθηκα!