Σε όσους τρώνε τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα (κάθε μερίδα είναι μισό αβοκάντο), το όφελος για την καρδιά είναι σημαντικό σε σχέση με εκείνους που τρώνε αβοκάντο σπάνια ή ποτέ.

Αυτό τουλάχιστον έδειξε μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που έγινε σε μεγάλο αριθμών ανθρώπων και σε μεγάλο βάθος χρόνου 30 ετών. Η αντικατάσταση ζωικών προϊόντων, όπως βουτύρου, τυριού ή μπέικον, με αβοκάντο σχετίζεται, επίσης, με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λορίνα Πατσέκο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of the American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 69.000 γυναίκες 30-55 ετών και 41.700 άνδρες 40-75 ετών, χωρίς καρκίνο, στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκειά της συνέβησαν 9.185 περιστατικά στεφανιαίας νόσου και 5.290 εγκεφαλικά.

Μικρότερος ο κίνδυνος σε όσους τρώνε ένα αβοκάντο την εβδομάδα

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μελέτη βρήκε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες μισού αβοκάντο, άρα ένα ολόκληρο αβοκάντο μέσα στην εβδομάδα, είχαν 16% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα για στεφανιαία νόσο.

Η αντικατάσταση μίας καθημερινής μερίδας μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένου κρέατος όπως το μπέικον, με την ίδια ποσότητα αβοκάντο, σχετιζόταν με μία μείωση κατά 16% έως 22% των καρδιαγγειακών περιστατικών. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση μισής μερίδας αβοκάντο την ημέρα, αντί για μία ισοδύναμη ποσότητα ελαιολάδου, ξηρών καρπών και άλλων φυτικών ελαίων, δεν είχε κάποιο πρόσθετο όφελος.

Επίσης, περιέχουν υγιή μονοακόρεστα λίπη, καθώς και άλλα συστατικά που έχουν συσχετιστεί με την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Παλαιότερες κλινικές μελέτες έχουν βρει ότι έχουν θετική επίπτωση στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερίνη. Η κατανάλωση του εμφανίζει ανοδική τάση, διεθνώς, τα τελευταία χρόνια.

Δύο συνταγές με αβοκάντο

Έχοντας λοιπόν κατά νου πόσο ωφέλιμο είμαι το αβοκάντο, βρήκαμε για εσάς δύο απλές συνταγές για το εντάξετε στη διατροφή σας και με άλλους τρόπους.

Γαρίδες με σάλτσα αβοκάντο

Υλικά

250 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες

1/4 της κούπας βούτυρο

2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες

1/2 της κούπας κρέμα γάλακτος

1/2 της κούπας αβοκάντο λιωμένο

φρέσκο πιπέρι

αλάτι

Εκτέλεση

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίστε το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά και προσθέστε την κρέμα.

Αφήστε να πάρει μια βράση και ρίξτε μέσα το αβοκάντο. Ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει και προσθέστε τις γαρίδες.

Αφήστε τις να σιγοβράζουν και όταν γίνουν αρκετά σκούρες ρίξτε το πιπέρι και σερβίρετε!

Τορτίγια με κοτόπουλο και αβοκάντο

Υλικά

2 κούπες κοτόπουλο μαγειρεμένο

1 αβοκάντο κομμένο σε κύβους

2 κουταλιές κόλιαντρο

1 κουταλιά λάδι

4 τορτίγιες μεγάλες

1/2 κούπα mix τριμμένων τυρί ή μοτσαρέλα

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το κοτόπουλο, το αβοκάντο, το τυρί και το κόλιαντρο.

Τοποθετήστε μια τορτίγια σε ένα πιάτο και μέσα σε αυτή λίγο από το μείγμα φτιάξτε ένα ρολό και τοποθετήστε το σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Κάντε το ίδιο και με τις υπόλοιπες. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίστε και από τις δυο πλευρές μέχρι οι πίτες να χρυσίσουν!

Πηγη: healthstories.gr