banner ad

ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΓΚΥΕΣ

. October 22, 2011 . 0 Comments

Μεγαλύτερο πρόβλημα γονιμότητας αντιμετωπίζουν τελικά οι υπερβολικά αδύνατες γυναίκες συγκριτικά με τις παχύσαρκες όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη αμερικανών ειδικών. Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών του Αdvanced Fertility Center του Σικάγου οι γυναίκες με μικρό σωματικό βάρος έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες από ό,τι οι γυναίκες που κουβαλούν παραπανίσια κιλά.

Όπως τονίζει μάλιστα ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ρίτσαρντ Σέρμπαν, έχει εσφαλμένα δοθεί ιδιαίτερο βάρος μόνο στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες σε ό,τι αφορά τη γονιμότητα, γεγονός που φέρνει σε δεύτερη μοίρα τα εξίσου σημαντικά προβλήματα σύλληψης που έχουν οι λιποβαρείς γυναίκες.

Η εγκυμοσύνη στη… ζυγαριά

Συγκεκριμένα οι ειδικοί εξέτασαν δεδομένα προερχόμενα από 2.500 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στην κλινική του δρος Σέρμπαν, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ ετών.

Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το σωματικό τους βάρος και συγκεκριμένα με βάση τη διαδεδομένη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – ΒΜΙ) – αποτελεί το πηλίκο του βάρους σε κιλά δια το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Στην πρώτη ομάδα περιελήφθησαν οι πολύ αδύνατες γυναίκες (ΔΜΣ 14-18), στη δεύτερη οι γυναίκες φυσιολογικού βάρους και οι υπέρβαρες (ΔΜΣ 19-28) και στην τρίτη οι παχύσαρκες γυναίκες (ΔΜΣ 29-43).

Όπως είδαν οι επιστήμονες, περίπου το 50% των γυναικών που ήταν φυσιολογικού βάρους ή υπέρβαρες, βίωσαν στο τέλος το θαύμα της μητρότητας. Αντίστοιχα, από την κατηγορία των παχύσαρκων γυναικών το 45% έγιναν μητέρες, ενώ στην κατηγορία των υπερβολικά αδύνατων γυναικών το ποσοστό αυτό έκανε βουτιά στο 34%.

Είναι γνωστό στους ειδικούς ότι το μικρό σωματικό βάρος περιορίζει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης καθώς προκαλεί μείωση στα επίπεδα των οιστρογόνων. Ωστόσο τα νέα ευρήματα προκαλούν ως έναν βάθμο έκπληξη αφού στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση χορηγούνται ορμόνες. Αυτό λοιπόν μαρτυρεί ότι δεν μπορεί να είναι αυτός ο λόγος που οι πολύ αδύνατες γυναίκες δυσκολεύονται να συλλάβουν.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες και των τριών ομάδων παρήγαγαν τον ίδιο αριθμό ωαρίων μετά τη λήψη ορμονών, μαρτυρεί ότι το πρόβλημα εμφανιζόταν σε μια μεταγενέστερη φάση της διαδικασίας, σύμφωνα με τον δρα Σέρμπαν. Μια πιθανότητα είναι κατά τον ειδικό ότι τα έμβρυα δυσκολεύονται να εμφυτευθούν στη μήτρα των λιποβαρών γυναικών επειδή υποσιτίζονται.

Τα κοινωνικά πρότυπα «ρίχνουν» τις γεννήσεις

Ο ερευνητής τονίζει ότι οι γυναίκες προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι το να πασχίζουν για να αποκτήσουν ένα σώμα σύμφωνα με τα ισχνά πρότυπα της εποχής, μπορεί να στοιχίσει ακριβά στη γονιμότητα, πολύ περισσότερο από το… βάρος μερικών παραπανίσιων κιλών. «Δεν είμαι ειδικός σε κοινωνιολογικά θέματα, ωστόσο έχω μία έφηβη κόρη και φαίνεται ότι τα κορίτσια σε αυτή την ηλικία τείνουν να έχουν ως είδωλα ανορεξικά μοντέλα. Φαίνεται δηλαδή να επικρατεί ότι η ιδανική εμφάνιση για τις νεαρές γυναίκες είναι το υπερβολικά αδύνατο κορμί χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτό προκαλεί διάφορα προβλήματα» αναφέρει ο ειδικός.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδάκι – φυσιολογικά ή με τη βοήθεια κάποιας θεραπείας γονιμότητας – θα πρέπει να προσπαθήσουν να φτάσουν όσο το δυνατό πλησιέστερα σε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Ορλάντο, στον Καναδά.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *