ΣΕΦ…ΑΡΟΝΤΑΣ

Κρούσματα ασιτίας σε σχολεία. Λιποθυμούν μαθητές. Η κ. Διαμαντοπούλου λείπει κομμωτήριο. Μαθητές στο Μεσολόγγι ζουν μόνο με νερό. Η έξοδος και τα έξοδα του Μεσολογγίου. Η κ. Διαμαντοπούλου απαγορεύει να παρελάσουν τα υπό κατάληψη σχολεία και επιστρέφει στο κομμωτήριο. Αρνείται να δεχτεί ότι υπάρχουν πεινασμένοι μαθητές, παιδιά ανέργων, δεν δέχεται άνεργους στην ελληνική κοινωνία και επιστρέφει στο κομμωτήριο. Χτενίζεται.
Τις προάλλες είδα στην πόλη του νησιού, άνδρα γύρω στα 45 να ψάχνει στα σκουπίδια. Τον ήξερα. Κάποτε δούλευε. Με κοίταξε ένοχα. «Κάτι να φάνε τα παιδιά μου». Απέναντι, μεγάλο σούπερ μάρκετ. Πάνε κι έρχονται πανάκριβα αυτοκίνητα. Πίσω στο χωριό. Στο μπακάλικο που το λέμε μίνι μάρκετ χωρίς λόγο. Μπαίνει μητέρα, κρατά από το χέρι το κοριτσάκι της.
Πηγαίνει στα ζυμαρικά. Ενα πακέτο κριθαράκι κι ένα μικρό κουτί πελτέ ντομάτα. Σκηνή από ελληνική ταινία. «Πάλι μανέστρα θα φάμε;». «Πάλι και καλά που μπορούμε να φάμε μανέστρα». Στο σπίτι, στην τηλεόραση, σταρ μάγειροι μαγειρεύουν ακατάπαυστα.
Οι παρουσιαστές τρώνε ασύστολα μουγκρίζοντας «Μμμ». Μούξινος. Το κοριτσάκι με τη μανέστρα, βλέπει κοκκινιστό μοσχάρι με μελιτζάνες. Μπισκότα και περίεργα ψωμιά. Τρία κανάλια συγχρόνως μαγειρεύουν. Αστακούς, πεσκανδρίτσες και αρνάκια γάλακτος. Γάλα στο ψυγείο του κοριτσιού, δεν υπάρχει. Αντιθέτως, υπάρχει ένα νέο πρόσωπο φασισμού. Ο φασισμός της κατσαρόλας. Οπου να ’ναι ξεκινούν τα ριάλιτι μαγειρικής. Την ώρα που λιποθυμούν παιδάκια από πείνα, όχι μόνο στα σχολεία, ανεγκέφαλα και εκτός πραγματικότητας κανάλια, μαγειρεύουν. Και το χειρότερο, ξεκινά εκπομπή με παιδιά μαγείρους.
Παιδάκια που τρώνε σούπα νερόβραστη, θα βλέπουν άλλα παιδάκια να φτιάχνουν λαχταριστές τούρτες, παγωτά, λιχουδιές, φαγητά που ακούγονται παραμυθένια. Κι άλλο να βλέπουν την παρουσιάστρια να χλαπακιάζει, άλλο να βλέπουν παιδιά της ηλικίας τους να βουτάνε τα χέρια στις τούρτες, όταν δεν μπορούν να έχουν ούτε μια καραμέλα.