ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΛΙΑΤΣΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΟ STAR CHANNEL

Ο Αιμίλιος Λιάτσος μίλησε αποκλειστικά στο περιοδικό People που κυκλοφορεί και ανέφερε τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από το STAR και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Η καθιερωμένη σύσκεψη για το κεντρικό δελτίο του Star, γίνεται στην μεγάλη αίθουσα του πρώτου ορόφου, δίπλα από εκείνο του διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης, Σταμάτη Μαλέλη, κάθε μέρα, στις 2 το μεσημέρι ακριβώς. Αναλύουν τα θέματα της επικαιρότητας, τη σειρά που θα εκφωνηθούν και οι αρχισυντάκτες δημιουργούν ένα πρώτο πλάνο. Εδώ και 12 ημέρες, ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου του Star, απέχει. Ωστόσο, ο ίδιος παραμένει στο γραφείο του, στο διπλανό δωμάτιο, με μία σιωπή που δικαιολογεί τις εξελίξεις. Όχι, όμως, το χαρακτήρα του.

-Γιατί σταμάτησε η συνεργασία σας με το Star;

-Θα σου μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια: Εγώ έχω και μία παράλληλη δραστηριότητα, την εφημερίδα μου «Παρασκευή+13», η οποία φέτος μπαίνει στον όγδοο χρόνο έκδοσής της και αυτό είναι τεράστια επιτυχία για τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Ως εκ τούτου, επειδή η εφημερίδα μου δεν είναι τα «νέα της ανθοκομικής», αλλά είναι μία αιχμηρή, αποκαλυπτική, επιθετική και πικρή εφημερίδα, που δεν κάνει δημόσιες σχέσεις, ο ρόλος μας στο περίπτερο, δεν είναι να χαϊδεύουμε την οποιαδήποτε ηγεσία, αλλά να ενοχλούμε και να αποκαλύπτουμε. Γι αυτό και υπάρχουμε. Ωστόσο, δεν σου κρύβω ότι, τα τελευταία δύο τρία χρόνια, είχα τεράστιο συνειδησιακό πρόβλημα με τις δύο ιδιότητες μου. Δηλαδή, ήμουν το πρόσωπο που εκφωνούσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ενός σταθμού-και αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να ήμουν πολύ προσεκτικός στο δημόσιο βίο μου, να μην προκαλώ με τις δηλώσεις μου, γιατί εκφράζω ένα ολόκληρο κανάλι-, και από την άλλη, έπρεπε να υπηρετήσω άψογα το ρόλο μου στην εφημερίδα. Λαμβάνοντας, λοιπόν, όλα αυτά υπ όψιν, αλλά και το ότι οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν και το κλίμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την Ελλάδα, είχα αποφασίσει μέσα μου και το συζήτησα με τα στελέχη του καναλιού, πως φέτος θα ήταν η τελευταία μου χρονιά στο κεντρικό δελτίο του Star-παρόλο που είχα συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2012. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι όσο περνάει ο καιρός η εφημερίδα γίνεται όλο και πιο αιχμηρή και πιθανώς να δημιουργούσε μερικές παρενέργειες και στενοχώριες, με ανθρώπους που σέβομαι, εκτιμώ και αγαπώ. Πήρα, λοιπόν, την πολύ μεγάλη απόφαση, να συζητήσω με τη διοίκηση του σταθμού και να κουβεντιάσουμε με βάση την αλήθεια και τις πραγματικές συνθήκες που υπάρχουν. Δηλαδή, δεν θα μπορούσα ποτέ να χαλαρώσω την προσπάθειά μου στην εφημερίδα και, από την άλλη, να έπρεπε να είμαι και στο δελτίο. Όσο περνούσε ο καιρός, καταλάβαινα ότι αυτό ήταν ασυμβίβαστο.

-Εσείς, δηλαδή, προτείνατε τη διακοπή της συνεργασίας σας με το κανάλι;

-Ναι. Έχοντας κατασταλάξει πια ότι τα επόμενα χρόνια θα ασχοληθώ σοβαρά με την δική μου εταιρεία και επειδή το συμβόλαιό μου έληγε σε ενάμιση χρόνο, αποφάσισα να προτείνω ο ίδιος να διακόψουμε τη συνεργασία μας.

-Και πώς αντέδρασαν τα στελέχη του Star;

-Το σκεφτήκαμε πολύ, πέρασαν αρκετές μέρες και αποφασίσαμε από κοινού να λύσουμε αυτή τη συνεργασία για το καλό και των δύο πλευρών. Θέλω να σου πω ότι φεύγω πολύ φιλικά από το κανάλι, έχω μεγάλη αγάπη στους μετόχους και ήταν τιμή που με εμπιστεύτηκαν και με στήριξαν. Από την άλλη, κι εγώ μην ξέροντας  το Lifestyle, έβαλα μπροστά από την κάμερα το πρόσωπό μου και το υπηρέτησα, νομίζω αρκετά καλά-παρόλο που έγινε αντικείμενο σκληρής κριτικής και αμφισβήτησης. Άλλωστε το δελτίο πήγε όσο καλύτερα γινόταν, παρόλο που είναι το δυσκολότερο δελτίο στην ελληνική τηλεόραση.

-Αυτές οι αποφάσεις, όμως,  γιατί πάρθηκαν- ξαφνικά, για κάποιους-στην αρχή της σεζόν, και όχι στο τέλος της προηγούμενης;

-Σου παραδέχομαι, λοιπόν, ότι αυτό το συζητούσαμε από τον περασμένο Μάιο και όταν ανακοίνωσα την πρόθεσή μου να αποχωρήσω από το σταθμό, τα στελέχη του Star μου πρότειναν άλλες φόρμουλες συνεργασίας, αφού δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να φύγω. Αλλά, πιστεύω, πως  ήταν για να γίνει τώρα. Ήταν στο κατάλληλο timing.

-Επειδή γνωρίζω ότι έχετε μεγάλη ποινική ρήτρα στο συμβόλαιό σας, οι οικονομικές διαφορές πώς τακτοποιήθηκαν;

-Το συμβόλαιό μου ίσχυε μέχρι τις 31/12/2012 και το λήξαμε κοινή συναινέσει. Πότε δεν είχα οικονομική διαφορά ή διαφωνία με το σταθμό. Άλλωστε, στο Star, είτε έχεις συμβόλαιο είτε όχι, δεν έχει σημασία. Και μόνο ο λόγος σου μετράει.

-Είχατε κουραστεί, κύριε Λιάτσο;

-Πάρα πολύ! Δουλεύω σαν κτήνος 15 ώρες την ημέρα, ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί και μέχρι το βράδυ παλεύω συνεχώς.

-Οι μειώσεις μισθών που υποστήκατε, έπαιξαν ρόλο στην απόφασή σας;

-Το τελευταίο 9μηνο είχα δύο μεγάλες μειώσεις που, στο σύνολό τους, ήταν γύρω στο 40%. Ωστόσο, όχι, δεν ήταν αυτός ο κυρίαρχος λόγος. Δόξα τω θεώ, έβγαλα χρήματα στα τόσα χρόνια πορείας μου, ευγνωμονώ το κανάλι για τις οικονομικές μου απολαβές, αλλά δεν ήταν αυτός ο κύριος λόγος της αποχώρησής μου. Απλά εγώ δεν ήθελα να είμαι ο φορέας οποιουδήποτε προβλήματος, σε σχέση με την άλλη μου ιδιότητα.

-Υπήρξαν ποτέ προστριβές με το κανάλι;

-Ποτέ. Αυτό είναι μία φημολογία που διάβασα αυτές τις μέρες και δεν ισχύει. Ο Σταμάτης Μαλέλης είναι φίλος μου και στα 8 χρόνια που συνεργαστήκαμε, δεν υπήρξε μέρα που να ανταλλάξουμε λόγια, να θυμώσει ο ένας στον άλλο και να υπάρξουν εντάσεις-κάτι σύνηθες στο χώρο μας. Όταν του είπα πως θα φύγω μου απάντησε «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση!» και πήρε τους αρχισυντάκτες να με πείσουν να μην φύγω. Το κλίμα εδώ είναι απολύτως οικογενειακό αφού, όταν έμαθαν ότι θα φύγω, έμπαιναν στο γραφείο μου-δημοσιογράφοι, μοντέρ, ρεπόρτερ- και έκλαιγαν. Είχα αντιδράσεις που δεν τις φανταζόμουν. Εγώ, φεύγω από το Star, μέσα σε ένα πολύ συγκινητικό και αγαπησιάρικο κλίμα. Αυτό το κανάλι με αγάπησε και το αγάπησα πολύ.

-Υπάρχει περίπτωση επιστροφής σας στο Star;

-Γιατί όχι; Μπορεί σε μερικούς μήνες να μου πουν «σε θέλουμε πίσω!». Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Εξ άλλου, μην ξεχνάς ότι ήμουν στο Mega, μετά πήγα στο Star, ξαναπήγα στο Mega και κατέληξα στο Star. Ωστόσο, εννοείται πως μέχρι τον Ιούνιο δεν πρόκειται να κάνω τηλεόραση. Αλίμονο! Θα ήταν ανήθικο. Δεν έφυγα από το Star για να πάω αλλού! Αλλά, από το Σεπτέμβρη, θα δούμε…

-Πόσο πολύ θα αλλάξει η ζωή σας χωρίς την τηλεόραση;

-Απέχω από τα δελτία εδώ και 12 μέρες και παραμένω στο κανάλι. Είμαι εδώ στο γραφείο μου και θα μείνει ανοιχτό για ένα διάστημα-τουλάχιστον μέχρι να αποτοξινωθώ. Δεν γίνονται αυτά απότομα (γελάει).

-Μπορεί να γελάτε, όμως, καταλαβαίνω πως η όλη επαφή σας με τους ανθρώπους και η διαδικασία του δελτίου, θα σας λείψει πολύ. Έτσι δεν είναι;

-Απίστευτα πολύ! Ειδικά οι άνθρωποι. Να φανταστείς ότι κάθε βράδυ, πάω δίπλα από τον Μαλέλη, στο control, και βλέπω το δελτίο από εκεί. Είναι δύσκολο μετά από τόσα χρόνια να σταματήσω ξαφνικά. Ακόμη και όταν είμαι σπίτι, εντελώς μηχανικά, στις 19.45, βάζω το Star και δεν κουνιέμαι. Μάλιστα, κάθε πρωί, στις 6.45, παίρνω τα νούμερα του δελτίου και τα μελετώ (συγκινείται). Νιώθω μεγάλη νοσταλγία.

-Πώς σας φαίνονται οι αντικαταστάτες σας;

-Τι να σου πω για το Θοδωρή Δρακάκη; Παρουσιάζει πολλά χρόνια δελτία, μετράει πολλές επιτυχίες. Η Χριστίνα Λαμπίρη, θα είναι για πάντα η «Χριστίνα μας». Τους αγαπώ πολύ και τους στηρίζω.

-Ειπώθηκε ότι έγινε πρόταση στην Τατιάνα Στεφανίδου να παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Ισχύει;

-Αυτό δεν το ξέρω. Η Τατιάνα είναι πολύ καλή δημοσιογράφος, η εκπομπή της πάει εξαιρετικά, είναι μία δύσκολη χρονιά και πιστεύω πως ο Μαλέλης θα βρει τη λύση για το δελτίο. Είναι μεγάλη τύχη για το Star που τον έχει.

-Προτιμάτε την Τατιάνα Στεφανίδου από τη Χριστίνα Λαμπίρη στα δελτία;

-Καταρχήν, η μία είναι μελαχρινή και η άλλη ξανθιά (γελάει). Για να πετύχεις στο δελτίο, πρέπει να έχεις μεγάλη θέληση και η Χριστίνα γνωρίζω ότι το θέλει πολύ. Για την Τατιάνα, δεν ξέρω. Σαν τηλεθεατής θα τις έβλεπα και τις δύο πολύ ευχαρίστως και γιατί όχι να μην παρουσιάσουμε στο μέλλον το δελτίο και οι τρεις μας; Είναι ωραία ιδέα για τον Μαλέλη!

-Πιστεύετε τελικά ότι ήταν «λάθος κίνηση», όπως γράφτηκε, η αντικατάσταση της Χριστίνας Λαμπίρη από τη Νικολέτα Ράλλη;

-Τώρα μου βάζεις πολύ δύσκολα πράγματα. Εγώ πιστεύω πολύ στη Χριστίνα. Έχει λαμπερό χαμόγελο, μεγάλη απήχηση στο κοινό, έχει ευγένεια και πολύ μεγάλη καρδιά. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις του καναλιού. Σου απαντώ με αυτόν τον τρόπο. Η Χριστίνα έχει πολύ μέλλον ακόμη και δεν έχει αρχίσει να φθείρεται καθόλου. Όπως επίσης η Ελεονώρα Μελέτη που σκίζει το πρωί, αλλά και η Τατιάνα. Αυτά είναι πρόσωπα που θα ήθελε κάθε κανάλι στο δυναμικό του και θα μπορούσαν να σταθούν παντού.

-Η Ελένη Μενεγάκη σας αρέσει στη μεσημεριανή ζώνη;

-Αυτή ήταν μία καταπληκτική και πολύ έξυπνη κίνηση. Ξέρεις, αυτό δείχνει και τη δύναμη ενός προσώπου, το οποίο, αν μη τι άλλο, έχει «πυροβοληθεί» τόσο πολύ, έχει «στοχοποιηθεί», έχει γίνει θύμα μίας ανελέητης κριτικής-και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο, κάτι που με εξοργίζει- και αποδεικνύει καθημερινά τη δύναμη και την αξία της. Κάνει μεγάλα νούμερα και στο total, αλλά και στα νεανικά κοινά. Η Ελένη μπορεί να μην είναι 18άρα, όμως είναι πολύ όμορφο που την γουστάρουν οι πιτσιρικάδες.

-Από τα δύο πρωινά στο Mega και στον ΑΝΤ-1, εσείς πιο προτιμάτε;

-Καταρχήν, με εξέπληξε η περσινή πολύ καλή πορεία των Λιάγκα-Σκορδά. Φέτος, δεν περίμενα ότι θα πάνε τόσο καλά ο Φερεντίνος με τη Χρηστίδου. Δεν περίμενα την επιτυχία τους. Βέβαια είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, αλλά δείχνουν ότι ξεκίνησαν με μεγάλη δυναμική, όμως και το δίδυμο του Mega, κρατάει γερά. Στο ότι και οι δύο πάνε καλά και έχουν μικρές διαφορές στα ποσοστά τους-πλέον-παίζει μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι η Ελένη πήγε το μεσημέρι και δεν υπάρχει ο τρίτος πόλος.

Από αύριο, ποια θα είναι η καθημερινότητά σας;

-Θα μαζέψω τα πράγματά μου από το γραφείο μου στο Star- βέβαια μπορώ να έρχομαι όποτε θέλω-, θα συνεχίσω να πηγαίνω πολύ πρωί στα γραφεία της εφημερίδας μου, στο Κολωνάκι, και οι μέρες μου θα κυλάνε τέλεια. Θα κάνω ταξίδια στο εξωτερικό και πολλές εκδρομές. Θα ξεκουραστώ-κάτι που έχω μεγάλη ανάγκη. Θέλω να ξέρεις, πως είμαι καλά.

-Εάν δεν επιστρέψετε ξανά στην τηλεόραση, θα σας στοιχίσει, κύριε Λιάτσο;

-Εάν δεν ξανακάνω τηλεόραση, μέσα σε 15 μέρες από σήμερα θα είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου! Αποφορτίζομαι, ξεκουράζομαι, κάνω όμορφες και δημιουργικές σκέψεις. Ματαιόδοξος δεν υπήρξα ποτέ στη ζωή μου και ποτέ δεν άφησα τη μαλακία της τηλεόρασης να με επηρεάσει. Όσοι την «ψωνίζουν», έχουν διάφορα ψυχολογικά θέματα κι εγώ δεν έχω απολύτως κανένα!

ΟΙ ΦΙΛΟΙ& ΟΙ «ΦΙΛΟΙ»:

«Σε αυτόν το χώρο, αλλά και γενικότερα στη ζωή μας, είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να ξεχωρίσεις τους πραγματικούς φίλους. Όταν είσαι 23, 24 και 25, το μυαλό σου είναι αλλού, όμως, αργότερα, όταν αρχίσουν οι μεγάλες δυσκολίες, η κούραση και διάφορα πράγματα σε προσωπικό επίπεδο, αρχίζουν να ξεχωρίζουν οι φίλοι που θα σου πουν την αληθινή κουβέντα και δεν θα σου χαϊδέψουν τα αφτιά. Κι εγώ, όταν συζήτησα το θέμα του Star με τον καλύτερό μου φίλο, μου είπε “κάνε αυτό που θέλεις και προχώρα!”», λέει ο δημοσιογράφος στο People.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΟ PEOPLE ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΡΙΦΤΗ