ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΤΗΣ QUANTAS

Από προχθές παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη της αυστραλιανής εταιρείας Qantas, λόγω της διαμάχης μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων. Τουλάχιστον 70.000 επιβάτες έχουν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια 20 χωρών.

Κανένα δρομολόγιο δε θα πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον ως αύριο τo απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται και η ζημιά στην εθνική οικονομία.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή» δικαιολογήθηκε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Άλαν Τζόϊς, ο οποίος υποστήριξε ότι η εταιρία «αργοπέθαινε» λόγω του απεργιακού αγώνα που διεξήγαγαν τρία συνδικάτα. Οι εργαζόμενοί της διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δεν δέχονται την αναδιάρθρωση και την μεταφορά εργασιών σε χώρες της Ασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζόις, οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στις κινητοποιήσεις αποκλείστηκαν από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ώστε να προχωρήσει το μέτρο της καθήλωσης των αεροσκαφών.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα κατηγόρησαν τον κ, Τζόις ότι ο ίδιος καταστρέφει την εταιρία με την στρατηγική του.

Η εταιρία υποστηρίζει πως αν το Διαιτητικό Δικαστήριο αποφασίσει «αναβολή των κινητοποιήσεων, η απόφαση αυτή δεν θα είναι αρκετή για να πετάξουν τα αεροσκάφη. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα πρέπει να χαρακτηριστούν παράνομες και καταχρηστικές».

Αυτό σημαίνει ότι το Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει τερματισμό των απεργιών και υποχρεωτική διαιτησία η οποία θα επιβληθεί αν τα δύο μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε 21 μέρες.

Παρέμβαση για το θέμα, ζητώντας τη γρήγορη επίλυση του, έκανε και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Τζίλαρντ. «Θέλω να δω το ζήτημα να επιλύεται. Έχουμε κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες για να πάει το ζήτημα στην επιτροπή διαιτησίας».

Η διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο όταν η Qantas ανακοίνωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μετά από τις ζημιές ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 150 εκατ. ευρώ) που είχε κυρίως στις διεθνείς πτήσεις.

Τα συνδικάτα κινητοποιήθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η κατάσταση μέχρι το χθεσινό λοκ άουτ. Ωστόσο, παρά το ότι οι πιλότοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στην εταιρεία συνεχίζουν να απέχουν.