ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι διαπραγματευτές που διεξάγουν συνομιλίες για το σχηματισμό μιας νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βέλγιο συμφωνούν η χώρα να σταματήσει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας από το 2015, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Le Soir.

Οι εκπρόσωποι των έξι κομμάτων πραγματοποίησαν χθες Παρασκευή μια συνεδρίαση για την ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη υπό την προεδρία του ‘Ελιο Ντι Ρούπο, του ηγέτη του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος που έχει αναλάβει το σχηματισμό της μελλοντικής κυβέρνησης, της οποίας θα τεθεί επικεφαλής το Νοέμβριο. «Οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία, επιβεβαιώνοντας το νόμο για την έξοδο από την πυρηνική ενέργεια από το 2015» γράφει η βελγική εφημερίδα.

Η συζήτηση για την ορθότητα της χρήσης πυρηνικής ενέργειας άρχισε εκ νέου στο Βέλγιο μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Το 2003, με παρότρυνση των οικολογικών κομμάτων που μετείχαν στην τότε κυβέρνηση, το βελγικό κοινοβούλιο είχε αποφασίσει τη σταδιακή παύση λειτουργίας, μεταξύ 2015 και 2025, των επτά βελγικών αντιδραστήρων μόλις αυτοί συμπλήρωναν την ηλικία των 40 ετών.

Το 2009 η κυβέρνηση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ελλείψει μιας αξιόπιστης λύσης για την αντικατάσταση της πυρηνικής ενέργειας, είχε εγκρίνει μια συμφωνία με τη διαχειρίστρια εταιρία των πυρηνικών σταθμών για την παράταση της λειτουργίας κατά 10 χρόνια των τριών πιο παλιών αντιδραστήρων, που επρόκειτο να πάψουν να λειτουργούν το 2015.

Πηγή: 24h.gr