ΚΑΗΜΕΝΟΙ ΑΡΑΒΕΣ!

Ρεπορτάζ Ιορδάνη Χασαπόπουλου στο Mega. Παλιά. «Ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι υποδέχεται τον Γιώργο Παπανδρέου έξω από την παραδοσιακή αραβική τέντα όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του λαού της Λιβύης προς την Ελλάδα».

Παπανδρέου: “Βρίσκομαι εδώ με την επιθυμία να ανανεώσω και να δώσω μια νέα πνοή στις μεταξύ μας σχέσεις. Εκτιμώ πολύ όπως και ο λαός της Ελλάδας τα θερμά σας λόγια και τη στήριξη που εσείς προσωπικώς αλλά και ο λαός της Λιβύης εκφράζετε προς την Ελλάδα αυτήν τη δύσκολη στιγμή”. Χασαπόπουλος: “Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους πολύ στενούς δεσμούς φιλίας του Λίβυου ηγέτη με τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου στα χρόνια της μεγάλης απομόνωσης της Λιβύης. Μάλιστα όταν κάθισαν στο γραφείο του Μοαμάρ Καντάφι στην τέντα, ο κ. Παπανδρέου του έδειξε τις φωτογραφίες από την ιστορική συνάντηση Καντάφι – Μιτεράν στην Κρήτη, το 1984, με πρωτοβουλία τότε του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Λίβυος ηγέτης υπέγραψε τη φωτογραφία και αμέσως μετά παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού κάτι που κάνει μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Οι δύο άνδρες συζήτησαν πιθανές επενδύσεις της Λιβύης στις μεταφορές, της κατασκευές και την ενέργεια. Το κλίμα ήταν τόσο θερμό που αμέσως μετά ο Μοαμάρ Καντάφι δέχτηκε να φωτογραφηθεί με την ελληνική αποστολή και τους δημοσιογράφους”.
Αξέχαστες εποχές, μεγάλες επιτυχίες.

Ο Καντάφι τελείωσε με μία ξιφιλόγχη εκεί που μπήκε και ο Παπανδρέου έμπασε τους Γερμανούς στη χώρα. Μετά έπιασε το μοίρασμα.
“Η Κρήτη έχει ιστορικούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο, με το Μουσουλμανικό κόσμο… Λόγω των δικτατορικών καθεστώτων (Καντάφι προφανώς) λόγω των καταστάσεων που δημιουργήθηκαν… πολλοί από τους δεσμούς είχαν σπάσει. Οφείλουμε να τους αποκαταστήσουμε». Ωχ! Ωχ! Ωχ!. Τη δίνει την Κρήτη.
Καημένε Καντάφι, καημένοι Αραβες, καημένη Κρήτη, καημένοι εμείς, κατακαημένοι Μουσουλμάνοι…