ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ: …ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΘΕΝ!…

Εξαιρετική η υποκριτική της δεινότητα και αφοπλιστική η ειλικρίνειά της. Η Δήμητρα Στογιάννη πρωταγωνιστεί στο θέατρο «Αθηνά», στο επιτυχημένο -εδώ και πολλά χρόνια- έργο «Δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλάω». Ενα έργο άκρως κωμικό και, συγχρόνως, βαθιά κοινωνικό. Και η Στογιάννη, ως «πέτρα του σκανδάλου», έρχεται ν’ αφυπνίσει όλες τις αισθήσεις των τριών πρωταγωνιστών, ακόμη και αυτές οι οποίες υπολείπονται.

• Δεκατρία χρόνια παίζεται το έργο. Αυτό σημαίνει ότι είναι άκρως ενδιαφέρον για το κοινό…
«Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια άλλαξαν ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια. Σταθεροί έμειναν οι άντρες πρωταγωνιστές και η επιτυχία. Το έργο οφείλει τη μεγάλη αποδοχή που έχει στο γεγονός ότι μας αφορά όλους και κυρίως όλους όσους δεν έχουν καταλάβει το νόημα της ζωής».

Ποιο είναι για εσάς το νόημα της ζωής;
«Να μη μεμψιμοιρούμε. Ό,τι και να μας συμβαίνει να κοιτάμε να ενεργοποιούμαστε και να θέτουμε σε λειτουργία άλλες δυνάμεις μας που θα αντιρροπήσουν αυτό που ενδεχομένως δεν μας έδωσε η φύση. Να παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας και να μην περιμένουμε την αρωγή ή τη λύπηση των άλλων. Όταν θα το καταλάβουμε αυτό, όταν γνωρίσουμε τις βαθιές ικανότητες μας τότε θα είμαστε και καλύτεροι άνθρωποι».

Είναι ένα ιδιαίτερο έργο. Μέσα στο κοινό βρέθηκαν ομάδες θεατών οι οποίοι έχουν προβλήματα αισθήσεων ή κινητικά;
«Ένα συγκλονιστικό παράδειγμα είναι όταν παίζαμε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε παρακολουθήσει την παράσταση μια ομάδα ανθρώπων με νοητικά και κινητικά προβλήματα. Όταν, προς το τέλος της παράστασης, έλεγα στους «πάσχοντες» ήρωες της σκηνής να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να μην κρύβονται πίσω από το πρόβλημα τους, στην πλατεία κάτω υπήρχε νεκρική σιγή. Τόση ησυχία που με τρόμαξε. Ήταν οι θεατές με τη νοητική στέρηση, που δεν καταλάβαιναν απόλυτα τα λόγια, ωστόσο ένιωθαν ότι κάτι πολύ ενδιαφέρον γινόταν πάνω στη σκηνή και αφοσιώθηκαν ώστε να το «κατακτήσουν». Σ’ εκείνη την παράσταση ξέσπασα σε κλάματα, που φυσικά το κάλυψα με αυτοσχεδιασμό».

Ο προσωπικός σας στόχος ποιος είναι;
«Ν’ ανακαλύψω τα χαρίσματά μου και να τα καλλιεργήσω. Να ψάξω βαθύτερα τον εαυτό μου ώστε να βρω ό,τι καλό μου έδωσαν ο Θεός και η φύση και να το αξιοποιήσω στο έπακρον. Θεωρώ ότι ακόμη κι ένας άνθρωπος που δουλεύει στο ΙΚΑ και κάνει τη δουλειά του με κέφι, με μεράκι, και βοηθάει τους συνανθρώπους του, πέτυχε τον κοινωνικό του στόχο»…

Δράττομαι της ευκαιρίας, αφού αναφερθήκατε στο συγκεκριμένο φορέα, να ρωτήσω με τι κέφι θα κάνει ο υπάλληλος του Δημοσίου τη δουλειά του όταν από παντού του έχουν κόψει χρήματα;
«Τι θα πει αυτό; Θα πεθάνουμε άμα έχουμε λιγότερα χρήματα; Θα χαλάσουμε τη ζωή μας γιατί δεν θα έχουμε την αυτοκινητάρα και θα μετακινούμαστε με το Μετρό; Τόσα χρόνια μας παρουσίαζαν όλα τα δήθεν. Εμείς ο απλός λαός είχαμε παρασυρθεί κι όλο θέλαμε. Είχαμε χαθεί στα «θέλω» μας, που στην ουσία δεν τα είχαμε ανάγκη. Ξέρετε, νιώθω πολύ αισιόδοξη με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας γιατί απλούστατα θα επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας».

Ραγδαίες εξελίξεις, καθώς κι έντονες αλλαγές βλέπουμε και στη δική σας δουλειά. Σίριαλ δεν γίνονται, τα θέατρα μειώνουν τους μισθούς των ηθοποιών, όσο για τον κινηματογράφο καλύτερα μη θίξουμε το θέμα…
«Υπάρχουν χιλιάδες ηθοποιοί. Πιστεύω ότι θα επιβιώσουν αυτοί που πραγματικά αξίζουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει δουλειά για όλους τους ηθοποιούς, όταν πολλοί εξ αυτών μπαίνουν στην τηλεόραση ή στο θέατρο μόνο από χόμπι ή για να δουν τον εαυτό τους μέσα απ’ τη σκηνή ή την οθόνη».

• Ποια στοιχεία πρέπει να έχει ένας καλός ηθοποιός;
«Για να είσαι καλός ηθοποιός πρέπει πρώτα να είσαι καλός άνθρωπος. Ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Αυτό είναι το πιστεύω μου και η αναζήτησή μου. Αν είμαι εγώ καλύτερη, τότε θα έχω και κοινωνική προσφορά. Ετσι με γαλούχησαν οι γονείς μου αλλά και κάποιοι πνευματικοί άνθρωποι που είχα την τύχη να έχω γύρω μου».

• Σύμφωνα με τον τρόπο σκέψης σας, φαντάζομαι πως δεν αφήνετε τη δουλειά να σας τρώει όλο το χρόνο της ζωής σας…
«Η δουλειά μου είναι πολύ ευχάριστη αφού κάθε μέρα είναι και διαφορετική η παράσταση. Οφείλω να δίνω όλο μου τον εαυτό δεδομένου ότι η σκηνή αποτελεί «ακτινογραφία» για τον ηθοποιό. Όμως τις υπόλοιπες ώρες ασχολούμαι με τη γυμναστική και την ολοκλήρωση των γαλλικών μου. Η ιδανική μου διασκέδαση είναι να παρακολουθώ κινηματογράφο και να βρίσκομαι ανάμεσα σε καλούς μεζέδες και κρασί με τους φίλους μου, που θεωρώ ότι είναι η αυθεντική ελληνική διασκέδαση. Όποτε εξοικονομώ διήμερα και τριήμερα φεύγω για ταξίδια στο εξωτερικό ή κάνω εκδρομές».

Πηγή: Αδεσμευτος Τύπος και στη δημοσιογράφο Αθηνά Στάμου