ΜΑΡΙΑ ΑΛΙΦΕΡΗ: “ΟΠΩΣ Σ’ ΟΛΑ…ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΤΕΛΙΑ!..”

Δύο «Abnormal» ήρωες στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Δημήτρης Ποταμίτης». Μια γυναίκα κι ένας άνδρας, άγνωστοι μεταξύ τους, μέχρι τη στιγμή που συναντιούνται. Προσπαθεί ο ένας να εισχωρήσει στη ζωή του άλλου. Μια ηρωίδα ελκυστική αλλά εγκλωβισμένη στην ψυχοσύνθεσή της. Λίγο παράξενη, διανοούμενη, αρκετά ιδιόρρυθμη και άκρως γοητευτική.
Η Μαρία Αλιφέρη, μετά από τρία χρόνια, επανέρχεται στις θεατρικές επάλξεις, μ’ ένα σύγχρονο ρώσικο έργο που αφορά τη γυναίκα σε όλο της το μεγαλείο…

Μετά την επιτυχία που είχατε στο Εθνικό Θέατρο επανέρχεστε, αυτή τη φορά σ’ ένα μικρό θέατρο. Τελικά, «εγωισμοί» στη δουλειά δεν χρειάζονται;
«Πάντοτε πηγαίνω να παίξω εκεί που μπορώ να εκφραστώ με τις καλύτερες συνθήκες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βρήκα εξαιρετικό ενδιαφέρον στο έργο αλλά και στους συνεργάτες μου, που είναι όλοι νέοι άνθρωποι. Αλλωστε πάντοτε με συνέπαιρναν οι προκλήσεις σε off Broadway θέατρα».

• Τι είδους πρόκληση κρύβει το «Abnormal», που διαδραματίζεται στη Ρωσία την εποχή μετά την Περεστρόικα;
«Πρόκειται για ένα γυναικείο έργο γραμμένο με ιδιαιτερότητα από τη Ρωσίδα Πτούσκινα Μιχαΐλοβνα. Αυτό ακριβώς είναι και το ερέθισμα, ότι η συγγραφέας «ψάχνει» τον ψυχισμό μιας ιδιόρρυθμης γυναίκας, όχι μόνο στη σχέση της με τον άντρα αλλά κυρίως με τον ίδιο της τον εαυτό και τους «ρόλους» της ζωής της».

• Ενσαρκώνετε μια ιδιόρρυθμη γυναίκα. Δράττοντας την ευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω αν -λόγω του λαμπερού επαγγέλματός σας- αισθανθήκατε ότι γίνεστε ιδιόρρυθμη ή ενδεχομένως ότι αλλοιώνεται η συμπεριφορά σας;
«Ποτέ δεν συμβιβάστηκα με κάτι που δεν το ήθελα. Αν αυτό λέγεται ιδιορρυθμία, εσείς θα το κρίνετε. Όμως, πάντοτε πορεύτηκα με απλότητα. Περπατάω τη ζωή μου έχοντας απόλυτη συνέπεια στον εαυτό και στη συνείδησή μου».

Διατηρείτε άψογη την εμφάνισή σας. Πώς τα καταφέρνετε τόσο τέλεια;
«Δεν θα μαρτυρήσω τη μια και μοναδική κακή συνήθεια που έχω, αλλά ακριβώς επειδή την έχω κοιτώ ν’ αντιρροπώ με την καλή διατροφή. Τρώω λίγο αλλά σωστά. Αυτό ίσως να είναι και το μυστικό. Ούτε γυμναστική ούτε κάτι το διαφορετικό. Ακόμη όμως και η μάσκα μαλλιών που κάνω είναι με βιολογικό προϊόν, χωρίς ποτέ να τα ισιώνω στα κομμωτήρια. Ξέρετε, όποιος αγαπά το πολύτιμο δώρο της ζωής επιβάλλεται και να το προσέχει. Δεν χρειάζονται μεγαλεία και ακριβά υλικά για να θρέφεις το πρόσωπο και το σώμα. Χρειάζονται μόνο τα πολύτιμα βότανα της φύσης, όπως είναι το λάδι».

Αλλωστε και για ακριβά υλικά να μιλούσαμε, τέτοιες εποχές οικονομικής δυστοκίας, ποιος θα τα αγόραζε; Αλλαξαν άρδην τα πράγματα στη χώρα μας.
«Η γελοιότητα της πολιτικής και των πολιτικών φταίει για όλα. Αν δεν μπουν στα κυβερνητικά σχήματα άνθρωποι που ν’ αγαπούν πράγματι την Ελλάδα, δεν βλέπω μέλλον γι’ αυτή τη χώρα. Δεν πιστεύω καθόλου στα άτομα που αναλαμβάνουν εξουσία γιατί μας αποδεικνύουν ότι μονίμως βρίσκονται κατώτεροι των περιστάσεων. Ο λαός έχει επιδείξει πολλά θετικά στοιχεία. Βέβαια, με πρόγραμμα, τον εκμαύλισαν, τον εξαγόρασαν και τον εξευτέλισαν».

 
Από την εποχή που λέγατε στους τηλεθεατές «σας αγαπώ» έχουν διαφοροποιηθεί τελείως τα πράγματα στο τηλεοπτικό τοπίο;
«Όπως σε όλα, μοιραία και στην τηλεόραση υπάρχει μία ευτέλεια, μια ευκολία κι ένα «αρπαχτιλίκι». Πριν απ’ όλα πέρασαν αυτά τα χαρακτηριστικά στο πολιτικό μας σύστημα, κατόπιν στη ζωή μας, συνεπώς και στην τηλεόραση. Σ’ ένα σύστημα που είναι σάπιο μπαίνουν σπόροι και δεν μπορεί ν’ ανθίσει τίποτα. Ας αντισταθούμε κι ας βάλουμε στην άκρη τους «βολεψάκηδες». Να ξυπνήσουμε και να γίνουμε πιο απαιτητικοί πρώτα απ’ τους εαυτούς μας και μετά από τους άλλους. Να σωθεί τουλάχιστον η νέα γενιά, που δεν έφταιξε σε κάτι».

Πηγή: Αδέσμευτος Τύπος και στην δημοσιογράφο Αθηνά Στάμου