Η ΚΑΛΟΨΗΜΕΝΗ ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ…ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Οι άνδρες που προτιμούν τη μπριζόλα τους καλοψημένη αυξάνουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη! Αυτό μαρτυρεί νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας η οποία συνδέει το καλοψημένο (ως παραψημένο) κόκκινο κρέας με την πιο φονική και επικίνδυνη μορφή της νόσου.

Οι αμερικανοί ειδικοί διεξήγαγαν μελέτη σε 470 άνδρες που είχαν διαγνωσθεί πρόσφατα με επιθετικό και ανθεκτικό στις θεραπείες καρκίνο του προστάτη καθώς και σε αντίστοιχο αριθμό υγιών ανδρών.

Εθεσαν και στις δυο ομάδες ανδρών συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους κατά το τελευταίο έτος. Μεταξύ των ερωτήσεων περιλαμβάνονταν και κάποιες που αφορούσαν την κατανάλωση ψημένου κόκκινου κρέατος στον φούρνο ή στα κάρβουνα καθώς και μπιφτεκιών, συκωτιού και επεξεργασμένων κρεάτων.

Διπλασιασμός του κινδύνου

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PLoS ONE», οι άνδρες που έτρωγαν το κρέας τους καλοψημένο αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες επιθετικού καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ποτέ κρέας ή το προτιμούσαν μέτρια ψημένο ως και ελαφρώς άψητο.

Οπως μάλιστα προέκυψε από τη μελέτη ο κίνδυνος ήταν ο ίδιος είτε οι άνδρες προτιμούσαν μπιφτέκια είτε μπριζόλες είτε άλλου είδους κόκκινα κρέατα. Το «κλειδί» σε όλες τις περιπτώσεις φάνηκε να είναι το ψήσιμο του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ψήσιμο του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί τη διάσπαση του αμινοξέος κρεατίνη οδηγώντας στον σχηματισμό χημικών ουσιών που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HAs) και θεωρούνται καρκινογόνες.

Αντικρουόμενα αποτελέσματα

Προηγούμενες μελέτες οι οποίες διερευνούσαν τη σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρκίνου του προστάτη είχαν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές της νέας μελέτης αυτό συνέβαινε επειδή σε εκείνες τις περιπτώσεις δεν γινόταν διαχωρισμός μεταξύ της ήπιας και της επιθετικής μορφής της νόσου ενώ παράλληλα οι επιστήμονες δεν επικεντρώνονταν στο ψήσιμο του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σημειώνεται ότι οι επιστημονικοί σύμβουλοι του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας ανέφεραν πριν από μερικούς μήνες ότι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας άλλης μορφής καρκίνου και συγκεκριμένα του εντέρου. Συμβούλευσαν μάλιστα τον πληθυσμό να μην καταναλώνει περισσότερα από 70 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα – σε διάστημα μιας εβδομάδας η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τρία λουκάνικα ή σε μια μικρή μπριζόλα ή σε μια μερίδα μπιφτέκια ή σε τρεις φέτες αρνί.

Επιφυλάξεις για τα ευρήματα

Από την πλευρά της η δρ Ρέιτσελ Τόμσον από το World Cancer Research Fund ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της νέας μελέτης πιθανότατα να μην έχουν μεγάλη βάση και αυτό διότι στηρίχθηκαν σε ερωτηματολόγια. Σύμφωνα με τη δρα Τόμσον οι συμμετέχοντες μπορεί να μη θυμούνταν καλά τι τροφές είχαν καταναλώσει – ιδιαιτέρως οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη ήταν πιθανό να αναζητούν κάποιο «βολικό» αίτιο για να αποδώσουν τη νόσο τους.

Πάντως η ειδικός προσέθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι καλό να προσέχουμε τις ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνουμε. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι τόσο το κόκκινο όσο και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και για αυτόν τον λόγο συστήνουμε στον πληθυσμό να μην καταναλώνει περισσότερα από 500 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα – η ποσότητα αυτή αφορά το ψημένο κρέας – καθώς και να αποφεύγει την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος».