ΙΩΣΗΦ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: “…ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΧΟΜΠΥ ΜΟΥ Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ…”

Date

Ποιος είπε ότι οι γοητευτικοί άνδρες και δη οι πρωταγωνιστές του θεάτρου και της τηλεόρασης μπαίνουν στην κουζίνα μόνο για φαγητό; Ο Ιωσήφ Μαρινάκης αποδεικνύει περίτρανα –απ’ την οθόνη του Star και τους «Νηστικούς πράκτορες»- ότι είναι ένας αξιόλογος μάγειρας. Ο καλός ηθοποιός δεν άρχισε πρώτη φορά «τα μαγειρέματα» χάρη στη συμπαρουσίαση με τη διεθνούς φήμης σεφ, Ντίνα Νικολάου. Πολλά χρόνια πριν, είχε σπουδάσει σε σχολή μαγειρικής.

Αυτή τη σεζόν, ο Ιωσήφ Μαρινάκης κινείται σε δύο κουζίνες. Σ’ αυτή του Star και σ’ εκείνη της σκηνής του θεάτρου «Γκλόρια», όπου στο έργο των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου «Θα σε κάνω βασίλισσα», «ψήνονται» προξενιά και μαγειρεύονται κωμικές καταστάσεις.

* Άλλο ένα θεατρικό έργο, το οποίο αναβιώνει από τα χρόνια του Λογοθετίδη. Πιστεύετε ότι η επιτυχημένη παλαιά συνταγή προσελκύει αναπόφευκτα, το κοινό;
«Όντως είναι ένα έργο που σημείωσε μεγάλη επιτυχία τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Αυτή η επιτυχία παρόλη την οικονομική κρίση συνεχίζεται και στο «Γκλόρια». Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος έρχεται με άλλη εμπιστοσύνη σ’ ένα έργο δοκιμασμένο».

 

* Υποδύεστε τον Αμερικάνο με τα πολλά δολάρια, που καταφθάνει στη χώρα για να παντρευτεί. Οφείλω να πω ότι ο ρόλος στον κινηματογράφο δεν ήταν και ιδιαίτερα προβεβλημένος. Σήμερα, τον έχετε διασκευάσει;
«Ο σκηνοθέτης, ο Κώστας Τσιάνος, έκανε μια μικρή διασκευή κι έχει δώσει στον ρόλο μου μια άλλη διάσταση, ενός ιδιαίτερα κωμικού ρόλου».

 

* Σας δίνετε η δυνατότητα ν’ ανοίγετε λίγο το ρόλο αυτοσχεδιάζοντας;
«Μέσα σε όρια, γίνεται. Πρέπει να μην ξεφεύγει κανείς από την απόλυτη ισορροπία. Είναι γεγονός ότι κάθε βράδυ, οι θεατρικές παραστάσεις είναι διαφορετικές. Οι ηθοποιοί μπορούμε να δοκιμάζουμε «ανοίγματα» στο ρόλο, όπως επισημαίνετε. Αρκεί να μη μας πιάνει αλαζονεία και ξεφεύγουμε από το πλαίσιο των οδηγιών του σκηνοθέτη».

* Η επέκταση ή η διαφοροποίηση του ρόλου από τι εξαρτάται κάθε βράδυ; Από την ανταπόκριση του κοινού ή από τα κέφια του ηθοποιού;
«Συνήθως βγαίνει από μέσα μας, προκειμένου να δοκιμάσουμε κι άλλα εκφραστικά μέσα ή κάτι καλύτερο. Βεβαίως όμως παίζει ρόλο κι ο θεατής. Εκείνο που εκλαμβάνει ο ηθοποιός απ’ο την πλατεία, του δίνει φτερά. Αυτό όμως είναι κι επικίνδυνο. Με την έννοια ότι αν δεις κάτι που αρέσει και το τραβάς υπερβολικά μπορεί και να εκτεθείς. Στο θέατρο η απόλυτη ισορροπία φέρνει την επιτυχία».

 

* Οι περισσότεροι ηθοποιοί ενώ αρέσκονται να παίζουν στην τηλεόραση, ωστόσο δηλώνουν ότι είναι «αμιγώς θεατρικοί» κι ότι το σανίδι είναι η μεγάλη τους αγάπη. Μ’ εσάς τι συμβαίνει;
«Είμαι λίγο απ’ όλα. Όλοι οι ηθοποιοί που ασχολούμαστε και με την τηλεόραση αλλά και τον κινηματογράφο, είμαστε λίγο απ’ όλα. Οπωσδήποτε το θέατρο είναι η αδυναμία μου. Όμως, οφείλω να ομολογήσω ότι η τηλεόραση είναι εκείνη που μου έδωσε αναγνωρισιμότητα και χρήματα».

 

* Και συνεχίζετε να έχετε την αμφίδρομη σχέση αγάπης μετά την πρόταση του Star για εκπομπή μαγειρικής. Πόσο «νηστικός» και «πράκτορας» αισθάνεστε;
«Νηστικός δε θα το έλεγα με καμία δύναμη, διότι το χόμπι μου ήταν και είναι η μαγειρική. Να φανταστείτε όταν επιστρέφω από το θέατρο, ενδεχομένως να φτιάξω ένα κέικ ή σε λίγη ώρα να ετοιμάσω παστίτσιο. Η μαγειρική λειτουργεί αγχολυτικά για εμένα. Να φανταστείτε ότι πριν από τη δραματική είχα πάει σε σχολή για να μάθω τα «μυστικά της κουζίνας», από ενδιαφέρον κι όχι με επαγγελματικό σκοπό. Όσο για το «πράκτορας», θα έλεγα ότι αισθάνομαι και λίγο ως έτσι, αφού ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα και μαθαίνουμε τα μυστικά της κατσαρόλας, των νοικοκυρών, που μας ανοίγουν το σπίτι τους».

 

* Και πώς αντιληφθήκατε το ταλέντο σας στη μαγειρική; Μη μου πείτε ότι ξυπνήσατε ένα πρωί και φτιάξατε μουσακά;
«Είναι αλήθεια ότι πρέπει να βρίσκεται στο DNA μου αφού ο παππούς μου είχε τα πιο ξακουστά ζαχαροπλαστεία στην Κρήτη, όπου στο εργαστήριο, ως παιδί, περνούσα πολλές ώρες».

 

* Κάθε κανάλι που σέβεται τον εαυτό του έχει μερικές εκπομπές μαγειρικής, στο πρόγραμμά του. Μήπως μπουχτίσαμε από τις πολλές μυρωδιές;
«Ο κόσμος για λόγους οικονομίας αλλά και δημιουργίας ξαναγυρνά στις κουτάλες του. Βλέπουμε ότι στρεφόμαστε σιγά σιγά προς την παράδοση κι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι οι εκπομπές ανάλογου περιεχομένου είναι πιο χρήσιμες από ποτέ».

 

* Γιατί θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στη δική σας εκπομπή;
«Διότι έχει απλές, γρήγορες, οικονομικές, έξυπνες συνταγές, που αφορούν όλες τις περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μια εκπομπή στην οποία έρχονται σεφ από όλο τον κόσμο κι έτσι ο τηλεθεατής μπορεί να μάθει μικρά μυστικά και να φτιάξει υπέροχα πιάτα, με καταπληκτικά αποτελέσματα γεύσης».

Πηγή: Αδεσμευτος Τύπος και στη δημοσιογράφο Αθηνά Στάμου

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα