banner ad

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. ΕΜΕΙΣ…;

. January 6, 2012 . 0 Comments

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά
Φέτος δεν έχουμε ψωμιά,
Χαρούψα κοπανούμε
Και την πείνα μας ξεχνούμε.
Άλλοι τα κάμνουν χαλουβά,
Άλλοι τα κάμνουν μπακλαβά,
Τα κάμνουν και πιτθάκια
Για τα ψο μικρά παιάκια.
Και μη χολιάτε πλιό, παιτζά
Εμείς να είμαστε καλά,
Θα ‘ρτει και η καλοχρονιά,
Θα ΄ρτει κι’ ευτυχία
Και θα πάψουν τα δελτία.*

Τα παραπάνω, όπως προφανώς καταλάβατε, δεν είναι παρά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Συνήθιζαν να τα λένε στον τόπο καταγωγής μου, την Κάλυμνο, κατά τη διάρκεια της μεγάλης φτώχειας που έπληξε ολόκληρη τη χώρα την περίοδο της Κατοχής. Το συγκινητικό και θαυμαστό που βρήκα στα λόγια αυτά και θέλησα να τα μοιραστώ μαζί σας, είναι η ψυχική δύναμη και ελπίδα που αντανακλούν πέρα και παρά την κακουχία της εποχής εκείνης.

Είμαστε ευλογημένοι γιατί ανήκουμε σε ένα λαό που μας έχει κληρονομήσει πληθώρα τέτοιων παραδειγμάτων δύναμης και μεγαλοψυχίας. Σε ένα λαό που είχε τον τρόπο από το ¨τίποτα¨, να κάνει ¨κάτι¨ και από το λίγο, κάτι περισσότερο. Ακόμα και όταν έλειπαν τα βασικά αγαθά, περίσσευαν οι ευχές – αληθινές, ουσιαστικές, πηγαίες.

Και ίσως η σύντομη περίοδος ευδαιμονίας που περάσαμε να μας αποπλάνησε λίγο και να αντικαταστήσαμε τα άυλα με τα υλικά, τα ανεκτίμητα, με τα αναλώσιμα. Και ίσως ακόμα οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες να θεωρήθηκαν ως ¨δεδομένα¨ και να αναλωθήκαμε στον αγώνα και την αγωνία του «ευ ζην».

Όμως είναι τώρα, αυτή τη δύσκολη στιγμή που βιώνουμε όλοι τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, που καλούμαστε να φανούμε άξιοι κληρονόμοι και να κληροδοτήσουμε με τη σειρά μας αυτή τη γενναία και ευχαριστιακή στάση ζωής. Γιατί είναι σίγουρο πως οι φετινές γιορτές μας βρίσκουν όλους με υλικές και πιθανόν ψυχικές απώλειες στη μάχη με τη σκληρή εξωτερική πραγματικότητα. Και είναι γεγονός πως πολλά απ’όσα συμβαίνουν, δεν έχουμε τη δύναμη να τα καθορίσουμε.  Παρ’όλα αυτά, μεταξύ της ψευδαίσθησης της αδυναμίας και της παντοδυναμίας, βρίσκεται η αίσθηση της δυνατότητας και η συναίσθηση της ευθύνης.

Αξιολογώντας λοιπόν τις δυνατότητες μας και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας, μπορούμε να ορίσουμε τις επιλογές μας: αν θα επιλέξουμε να προσπαθήσουμε παραπάνω ή να μεμψιμοιρήσουμε. Αν θα αναζητήσουμε διεξόδους ή θα εγκλωβιστούμε στη μιζέρια. Αν θα προχωρήσουμε ,ακόμα και ¨κουτσαίνοντας, ή θα κάτσουμε να περιμένουμε τον «από μηχανής θεό». Αν θα αξιοποιήσουμε τα χαρίσματα μας ή θα χρησιμοποιήσουμε αθέμιτα μέσα για την ανέλιξη μας. Αν το δίκαιο θα αντανακλάται πρώτα στη δική μας ζωή ή αν θα αναλωθούμε μονάχα στην αναζήτηση ενόχων.

Και είναι καλώς ή κακώς αυτή η εορταστική περίοδος πριν την αλλαγή του έτους που εντείνει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μας απέναντι σ’όλα τα υπαρξιακά και μη ζητήματα. Συχνά ακόμα πιάνουμε τους εαυτούς μας να περιμένουν από το νέο έτος να ¨φέρει¨ τις απαντήσεις και τις λύσεις στα ζητήματα αυτά. Όμως ας μην γελιόμαστε. Το νέο έτος δεν είναι παρά μια μεταβολή ημερολογιακή. Η μεταβολή στη ζωή μας δεν μπορεί να προκληθεί παρά από τον τρόπο που στεκόμαστε απέναντι της και από τις επιλογές μας.

Κλείνοντας λοιπόν, δεν θα μας ευχηθώ το νέο έτος να μας φέρει αγάπη, χαρά, ελπίδα, ειρήνη, δικαιοσύνη, ευημερία…. Δεν μπορεί. Μπορούμε όμως ΕΜΕΙΣ! Εύχομαι λοιπόν να βρούμε την δύναμη και τον τρόπο να το κατορθώσουμε!

 

Χρόνια καλά!

Άννα Μ.

 

* Καλύμνικα Κάλαντα Πρωτοχρονιάς –  Κατοχής, πηγή: www.epalkalymnou.gr/laografia

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΑΝΝΑ ΜΑΚΑΡΟΥΝΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *