ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ: “…ΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΓΑΘΟ…”

Είναι απ’ τους αξιολογότερους ηθοποιούς της γενιάς του και ο αγαπημένος των σεναριογράφων. Ο Αλέξανδρος Σταύρου δεν πρωταγωνιστεί απλά, αλλά θριαμβεύει στον δύσκολο τηλεοπτικό τομέα των καθημερινών σήριαλ. Από τη «Βέρα στο δεξί» πέρασε στα «Μυστικά της Εδέμ» και σήμερα ο ρόλος του Στέφανου μεταλλάχθηκε, παίρνοντας σάρκα και οστά στο πρόσωπο του Δημήτρη Μαλτέζου, στα «Κλεμμένα όνειρα». Η νέα και πολλά υποσχόμενη σειρά του Mega, φαίνεται να έχει κατακτήσει απ’ τις πρώτες κιόλας ημέρες τους τηλεθεατές.

* Ο Δημήτρης Μαλτέζος είναι σκληροπυρηνικός, αδίστακτος, τραγικά απρόβλεπτος και γενικώς έχει επάνω του, σε όλο το μεγαλείο, το «α» το στερητικό της νορμάλ ανθρώπινης φύσης.
«Και λίγα λέτε. Ο νέος ρόλος μου δεν είναι καθόλου κοντά στον χαρακτήρα μου. Ο Μαλτέζος είναι ένας άνθρωπος που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικά κακού άντρα. Πατάει επί πτωμάτων, μπορεί να σκοτώσει για το συμφέρον του και πράττει ό,τι άλλο ακραίο, μπορείτε να φανταστείτε».

* Τα σενάρια ακολουθούν τη διαδρομή του ήρωα, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει κι ο ηθοποιός;
«Αυτό συνέβαινε σε μεγάλο βαθμό με την Ελενα Ακρίτα και τον Γιώργο Κυρίτση. Στα «Κλεμμένα όνειρα» δεν λειτουργεί τόσο πολύ, ίσως γιατί έχουν γραφτεί πάρα πολλά επεισόδια».

* Με το σπουδαίο ταλέντο σας, έχετε οδηγήσει την τύχη σας, ώστε σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς της τηλεόρασης, να δουλεύετε ακατάπαυστα;
«Είναι πράγματι πολλή μεγάλη τύχη. Δεν ξέρω αν έχω ταλέντο ή ποιο είναι αυτό, όμως ξέρω ότι έχω δουλέψει σκληρά, άπειρες ώρες. Ατέλειωτες ώρες μελέτης και γυρισμάτων μέσα στα στούντιο. Αυτό που έχω καταφέρει, το επίπεδο στο οποίο βρίσκομαι αυτή τη στιγμή -όποιο κι αν είναι αυτό- έχει γίνει με επιμονή και δουλειά. Εχω γυρίσει πολλές χιλιάδες σκηνές δεδομένου ότι οι καθημερινές σειρές απαιτούν τα μέγιστα».

* Η γνώμη σας για τα τούρκικα σίριαλ, που έχουν κατακλείσει την ελληνική αγορά, ποια είναι;
«Αυτή η μόδα δεν μ’ αρέσει απ’ όποια χώρα κι αν προέρχονται τα σίριαλ, γιατί στερούν δουλειά απ’ τις ελληνικές οικογένειες. Η απορία μου βεβαίως είναι –για να μιλήσουμε και για τις τούρκικες παραγωγές- πώς είναι δυνατόν όταν οι τηλεθεατές ακούν ότι, το ’95 φωτιές στα νησιά μας μπήκαν συντονισμένα από τούρκικα χέρια, να μην επηρεάζονται και να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις τούρκικες σειρές με αμείωτο ενδιαφέρον».

* Πιστεύετε ότι οι ελληνικές παραγωγές είναι τόσο ακριβές;
«Δεν είναι οι ελληνικές παραγωγές τόσο ακριβές, όμως είναι τόσο φθηνές οι τούρκικες, για την ελληνική αγορά. Θεωρώ, όμως, ότι επιβάλλεται να ανοίξουν πάλι οι ελληνικές παραγωγές, διότι πίσω από ένα σίριαλ, δεν βρίσκονται μόνο οι ηθοποιοί αλλά δεκάδες ειδικότητες, που οι οικογένειές τους περιμένουν δουλειά».

* Εκτιμάτε την τηλεόραση ως μέσο καλλιτεχνικό;
«Βεβαίως. Η τηλεόραση σου δίνει τη δυνατότητα να παίξεις μ’ ένα μινιμαλίστικο τρόπο, που εμένα προσωπικά, με αντιπροσωπεύει και μου αρέσει ιδιαίτερα. Στο θέατρο είναι άλλες οι συνθήκες».

* Επόμενο είναι, μετά από αρκετές ώρες καθημερινής τηλεοπτικής δουλειάς, να μην επιλέξετε αυτή τη σεζόν το θέατρο.
«Ξέρετε, το να έχεις δουλειά είναι σπουδαίο αγαθό, όμως σημαντικότερο για εμένα είναι να έχω τον χρόνο να βρίσκομαι κοντά στη νεογέννητη κορούλα μου. Μια δουλειά αυτή τη στιγμή είναι αρκετή, ώστε να μπορώ να είμαι περισσότερες ώρες κοντά στο παιδί μου».

* Μέσα απ’ τα έργα σας δίνεται την εντύπωση ενός αυστηρού κι ενδεχομένως εσωστρεφή ανθρώπου. Αισθάνεστε ότι ισορροπείτε μεταξύ μελαγχολίας κι εκρηκτικής αισιοδοξίας;
«Εκρηκτικά αισιόδοξος, δεν είμαι. Μελαγχολικός, παλαιότερα μπορεί να ήμουν περισσότερο. Τώρα δεν θα το έλεγα δεδομένου ότι έχουμε κοντά μας τη μπέμπα. Ξέρετε, όσο περνούν τα χρόνια και δουλεύοντας πολύ με τον εαυτό σου, βρίσκεις τις ισορροπίες που χρειάζεσαι. Όσο για το αν φαίνομαι αυστηρός, μάλλον θα έλεγα ότι είμαι περισσότερο αυστηρός απ’ τους άλλους, όχι όμως και ιδιαίτερα».

* Στον αμιγώς δικό σας ελεύθερο χρόνο, τι σας ξεκουράζει;
«Να παίζω κιθάρα και ν’ ακούω μουσική. Βρισκόμαστε συχνά με φίλους, όχι επαγγελματικά και περνάμε θαυμάσια την ώρα μας με μουσική».

Πηγή: Αδέσμευτος Τύπος και στη δημοσιογράφο Αθηνά Στάμου