banner ad

ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ: “… ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΠΟΤΕ Η “ΑΣΦΑΛΕΙΑ”…”

. January 30, 2012 . 0 Comments

Καθιερώθηκε ως μια από τις πιο δημοφιλείς newscasters των ειδήσεων στις αρχές της ιδιωτικής TV. Στη συνέχεια δοκιμάστηκε σε αρκετά τηλεοπτικά είδη, χωρίς όμως ποτέ να χρεωθεί καμία περιοριστική ετικέτα, αφού ποτέ δεν έχασε το προσωπικό της, διακριτικό στυλ. Τα τελευταία χρόνια κάνει το δημοσιογραφικό της όνειρο πραγματικότητα μέσα από μια εκπομπή που, όπως λέει, δύσκολα θα έβρισκε την έγκριση στα σύγχρονα ιδιωτικά κανάλια.

Πόση ικανοποίηση σου δίνει το γεγονός ότι έχεις εκπομπή αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ειδικά στη δημόσια τηλεόραση;

Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για όλους μας. Υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή δεν έχουν δουλειά. Η κατάσταση είναι ρευστή για όλους. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η επόμενη ημέρα. Εγώ, όπως ξέρεις, δεν απολαμβάνω καμία μονιμότητα. Κάνω μια εκπομπή με συγκεκριμένο αριθμό επεισοδίων, που σύντομα θα ολοκληρωθεί. Μπορώ να σου μιλήσω όμως για το πόσο ικανοποιημένη είμαι σε σχέση με αυτό που κάνω, επειδή είμαι απόλυτα σίγουρη πλέον ότι το πιο σημαντικό είναι τα συναισθήματα, ο άνθρωπος, κυρίως ο καθημερινός, που θα σου μιλήσει απλά, αλλά απίστευτα ουσιαστικά. Είναι πολύ όμορφο να φιλοξενείς ανθρώπους που έχουν όραμα, που πιστεύουν σε κάτι καλύτερο. Κάποιοι από τους ανθρώπους του χώρου είχαν εγκλωβιστεί στον δικό τους μικρόκοσμο. Τους είχε συνεπάρει τόσο πολύ ο αγώνας για την καταξίωση, για το θεαθήναι, που είχαν ξεχάσει τελείως πόσο σημαντικός είναι ο άνθρωπος.

Ελάχιστες εμφανίσεις, εξώφυλλα και ντόρος. Κινήθηκες πάντα λίαν διακριτικώς. Σε ανταμείβει το ότι παρά τη χαμηλών τόνων στάση σου η παρουσία σου στο γυαλί δεν έπαψε ποτέ να αμφισβητείται;

Εχει μεγάλη σημασία αυτά που λέμε να επιβεβαιώνονται με τη στάση ζωής μας. Μέχρι σήμερα υπήρξα απόλυτα συνεπής στο ότι θέλω να μιλάω μόνο μέσω της δουλειάς μου. Η προσωπική και η κοινωνική μου ζωή ήταν και είναι αποκλειστικά δικό μου θέμα. Δεν θέλησα ποτέ να πουλήσω την εικόνα μου γιατί όλα αυτά τα χρόνια επέλεξα από άποψη να επενδύσω αποκλειστικά και μόνο στο προϊόν της δουλειάς μου.

Πέρασες από την ενημέρωση στην ψυχαγωγία με μια εκπομπή σταθμό στο είδος της, σαν το Prive, την οποία και σταμάτησες -θεωρώ σε τέλειο timing- λίγο πριν το φαινόμενο του lifestyle αρχίσει την παρακμή του. Τύχη ή ένστικτο;

Επιλογή, θα έλεγα. Το σταμάτησα τη στιγμή που ένιωσα ότι δεν είχα τίποτα περισσότερο να δώσω στο συγκεκριμένο concept. Αρκετοί από τους ανθρώπους που φιλοξένησα είχαν ξεκινήσει από το μηδέν και είχε ενδιαφέρον να γνωρίσεις την πορεία τους. Κάποια στιγμή αισθάνθηκα ότι κι εγώ αλλά κυρίως ο κόσμος δεν είχαμε να μάθουμε τίποτα, ακόμα και οι ίδιοι δεν είχαν τίποτα περισσότερο να πουν. Αλλωστε, μέσα μου είχε ημερομηνία λήξης, αφού ήξερα ότι ήταν μόνο μια ευχάριστη παρένθεση στην καριέρα μου, μια εκπομπή που μοναδικό στόχο είχε να κάνει τον κόσμο που την παρακολουθούσε να περνάει ευχάριστα. Τίποτα περισσότερο. Εβλεπα ταυτόχρονα να γίνονται όλο και περισσότερες εκπομπές βασισμένες στο ίδιο αντικείμενο, και ότι η κατάσταση ξέφευγε, ο κιτρινισμός είχε αρχίσει να κάνει έντονα την εμφάνισή του.

Ηταν ένα όμορφο καλοφτιαγμένο «τηλεοπτικό περιοδικό» που σεβόταν καλεσμένους και θεατές. Τι σου έμεινε από το πέρασμά σου στον ψυχαγωγικό τομέα της τηλεόρασης;

Μου έχει μείνει η άποψη που διατύπωναν κάποιοι ότι επειδή δεν μπορούσαμε να βρεθούμε στις ξεχωριστές τοποθεσίες που δείχναμε ή να αποκτήσουμε τα όμορφα πράγματα που παρουσιάζαμε δεν έπρεπε και να τα προβάλλουμε. Και η θέση μου ήταν και είναι ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο! Το να θαυμάζεις κάτι δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε πρέπει να το αποκτήσεις και ότι σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να έχεις ενοχές, κόμπλεξ ή φθόνο για αυτούς που τα έχουν. Εγκειται στην ωριμότητα του καθενός να διαχειριστεί με ρεαλισμό τη ζωή του και να καταλαβαίνει μέχρι που φθάνουν οι δυνατότητές του. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε οι προτεραιότητες που έχει να είναι υλικές.

Υπήρξαν στιγμές τότε, όταν μεσουρανούσε το gossip, όπου ένιωσες ότι έπρεπε ενδεχομένως να είσαι λιγότερο διακριτική, πολιτισμένη; Να προσαρμοστείς δηλαδή στα νέα πιο επιθετικά πρότυπα της τηλεόρασης;

Οχι, γιατί δεν θα ήμουν εγώ. Ο,τι έχω κάνει έχει την προσωπική μου σφραγίδα. Οσες φορές μου ζητήθηκε να κάνω πράγματα ή προσεγγίσεις σε πρόσωπα που ήταν κόντρα σε όσα πίστευα, αρνιόμουν χωρίς να φοβηθώ τη σύγκρουση, αν και ήξερα ότι αυτό θα είχε -και είχε- επιπτώσεις στη συνέχεια. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη ικανοποίηση που νιώθω είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχω στον χώρο, υπάρχω με τους δικούς μου όρους.

Μια μεγάλη δυσκολία στη δουλειά σου;

Κάθε φορά που έπρεπε να πάρω μία απόφαση που δεν ήξερα εάν θα μου βγει σε καλό. Κοιτώντας πίσω, κάποιες σίγουρα δεν με πήγαν μπροστά. Το βασικό όμως είναι ότι δεν με πήγαν πίσω. Αν μιλήσουμε για το διάστημα που βρίσκομαι στη δημόσια τηλεόραση, οι δυσκολότερες περίοδοι είναι τα μεσοδιαστήματα όπου δεν ήξερα αν θα υπάρχει η εκπομπή, με ποιες συνθήκες και κυρίως τι έπρεπε να πω στους συνεργάτες μου, που περίμεναν από εμένα να μάθουν αν θα έχουν δουλειά. Ολη αυτή η αοριστία. Μαζί με όλα τα επακόλουθα. Το να μην πληρώνεσαι, να μην μπορείς να νιώθεις δημιουργικός, να μην μπορείς να κάνεις κάποιες άλλες επαγγελματικές κινήσεις γιατί πιστεύεις και αγαπάς το προϊόν που δημιουργείς. Και πίστεψέ με, τη συγκεκριμένη εκπομπή την έχω αγαπήσει πολύ. Κυρίως γιατί οι στιγμές που περνάω με τους ανθρώπους που συναντώ και τα λόγια τους νιώθω ότι με κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Σε ώθησε ποτέ στην έπαρση η παρουσία σου στο γυαλί;

Δεν είχα ποτέ το άγχος να είμαι απαραίτητα στο γυαλί, αλλά να είμαι σε έναν χώρο όπου μπορώ να κάνω καλά τη δουλειά μου. Πατούσα πάντα πολύ γερά στο έδαφος. Κι αν κάποτε κινδύνεψα, βλέποντας γύρω μου ανθρώπους που ζούσαν για να βλέπουν το πρόσωπό τους στην τηλεόραση, άρχισα να καταλαβαίνω πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το μέσο αν δεν το διαχειριστείς σωστά. Ηταν και είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου κι όλοι οι άλλοι δορυφόροι γύρω τους.

Σου προτάθηκε ξανά αρκετές φορές το δελτίο ειδήσεων, κάτι που γνωρίζεις καλά και θεωρείται και ένα είδος «ασφάλειας» για τους δημοσιογράφους στην TV. Πώς και αρνήθηκες;

Δε με ενδιέφερε ποτέ η «ασφάλεια». Ηξερα ότι αν συνέχιζα να λέω δελτία ειδήσεων δεν θα ήμουν καλή -για τα δικά μου μέτρα- γιατί θα το έβλεπα ως διεκπεραίωση και όχι ως δημιουργία.

Πώς κρίνεις τα σημερινά δελτία ειδήσεων;

Αυτό που εισπράττω ως θεατής είναι μια απέραντη ανακύκλωση μιζέριας και αδιεξόδων. Θα ήθελα κάπου ένα παράθυρο στην ελπίδα, μια καλή είδηση. Δόξα τω Θεώ, πάντα υπάρχουν, άλλο αν τις αγνοούμε επειδή δεν πουλάνε εξίσου.

Αν σε καλούσαν να χορέψεις like a star θα το έκανες; Και γιατί όχι στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο»;

Τώρα μεταξύ μας, πιστεύεις ότι θα υπήρχε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να το έκανα; Τότε τι θα κρατούσα ως έκπληξη για τους δικούς μου ανθρώπους;

Βιογραφικό

Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε αρχικά στο αστυνομικό ρεπορτάζ σε εφημερίδα. Στη συνέχεια βρέθηκε στον 9, 84 λέγοντας το δελτίο ειδήσεων αλλά και έχοντας δική της εκπομπή.

Η συνέχεια γίνεται στην ΕΡΑ2, όπου εκφωνεί ειδήσεις και κάνει εκπομπή, αλλά κυρίως στο Mega, όπου καθιερώνεται ως μια από τις πιο δημοφιλείς γυναίκες newscasters των πρώτων χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Ακολουθούν αρκετές εκπομπές όπως το αξέχαστο «60 λεπτά χωρίς μοντάζ» μαζί με τον Κώστα Χαρδαβέλλα, η εκπομπή «Το παιδί μου κι εγώ» και φυσικά το μαγκαζίνο Prive, που διήρκεσε επιτυχώς σχεδόν 7 χρόνια, από το ’99 έως το 2006.

Ο Αlpha γίνεται η τηλεοπτική της στέγη πριν βρεθεί στη δημόσια τηλεόραση με τα «Προσωπικά».

Η καθημερινότητά της είναι αφιερωμένη κυρίως στη δουλειά ενώ, όπως δηλώνει, γυμνάζεται συστηματικά, αν και δεν της αρέσει καθόλου!

Πρόσωπα ουσίας

Η εκπομπή «Προσωπικά», που εστιάζει στις ιστορίες και τις εμπερίες ξεχωριστών ανθρώπων μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 16:00 από τη ΝΕΤ. Αυτή την Κυριακή θα ασχοληθεί με το φαινόμενο της εγκληματικότητας των ανηλίκων, ενώ θα φιλοξενήσει τη Νατέλα, τη μητέρα του μικρού Αλεξ, που δολοφονήθηκε στη Βέροια πριν από 6 χρόνια.

Πηγή:  Έθνος  και στο δημοσιογράφο Λεονάρντο Ορφανίδη

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *