ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ: “…Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΗΡΕΜΗ…”

Είναι απ’ τις πιο αξιόλογες κωμικές ηθοποιούς που διαθέτει ο τόπος. Η Βασιλική Ανδρίτσου είναι η απόλυτα ειλικρινής και αυθεντική πρωταγωνίστρια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κάθε σεζόν της εμπιστεύονται σπαρταριστούς ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. «Ράους», λέει για δεύτερη χρονιά στους Γερμανούς, που έρχονται να πάρουν τον οίκο ανοχής της ο οποίος «κατοικοεδρεύει» στην «Πειραιώς 131».
Ως τηλεοπτική «θεία Γιούλη» προστατεύει τον γαμπρό της, τον Βασιλιά – Κώστα Κόκλα, απ’ τα «αρπαχτικά» που τον έχουν ζώσει.

• Οι Ρέππας – Παπαθανασίου είναι απ’ τους ελάχιστους συγγραφείς που δίνουν την ελπίδα ότι το ελληνικό θεατρικό έργο αναβιώνει…
«Ευτυχώς, έχουμε τα δύο αχτύπητα δίδυμα -μαζί με Ρήγα – Αποστόλου- αλλά και τους υπέροχους Γιώργο Καπουτζίδη -στον οποίο έχω τυφλή εμπιστοσύνη- και Θοδωρή Πετρόπουλο. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση τόσο ν’ ανεβαίνουν έργα του Σακελλάριου όσο και νεοελληνικά. Δεν κρύβω την προτίμησή μου για τα ελληνικά, όμως ακόμη κι ένα ξένο έργο θα το έπαιζα μ’ ευχαρίστηση αν προσαρμοζόταν στην ελληνική εκδοχή. Μου φαίνεται αστείο να παίξω σε μια παράσταση που θα ονομάζομαι Μπάρμπαρα ή Λόρα».
• Το «Ράους» είναι ο αντικατοπτρισμός της ελληνικής κοινωνίας;
«Είναι μια σάτιρα, στην οποία γίνεται το σώσε, αντικατοπτρίζοντας την ελληνική νοοτροπία. Την οποία δεν θέλω να ονομάσω ακριβώς «λαμογιά» αλλά «εύκολο κέρδος» που θέλουμε με παντοίους τρόπους να το αποκτήσουμε κοροϊδεύοντας το υπουργείο Πολιτισμού -όπως γίνεται στο έργο μας- κοροϊδεύοντας το ΙΚΑ, κοροϊδεύοντας ο ένας τον άλλο, ακόμη και τον εαυτό μας».

Διακρίνεστε στην κωμωδία. Με το είδος αυτό, θεωρείτε ότι η δουλειά έχει συνεχώς καινούργιο ενδιαφέρον, που ενδεχομένως δεν θα είχε αν παίζατε δράμα;
«Το πιο ωραίο είναι να κάνεις τον κόσμο να κλαίει απ’ τα γέλια. Απολαμβάνω ιδιαιτέρως τη δουλειά μου παίζοντας σε αυτό το είδος. Πιστεύω άλλωστε ότι η κωμωδία είναι ένα… δράμα σε γρήγορους ρυθμούς. Δηλαδή, μια κατάσταση μπορεί να είναι δραματική αν την παρουσιάσεις ως έτσι και συγχρόνως να γίνει κωμική αν βάλεις «πικάντικα» στοιχεία».

• Τα τελευταία χρόνια υπάρχει γύρω μας τρομερή ένδεια. Η κωμωδία επειδή είναι το πιο δύσκολο είδος πιστεύετε ότι ξεσκεπάζει την ένδεια;
«Η σάτιρα το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Μόνο ένα ερωτικό θέμα δεν θα μιλούσε για την ελληνική πραγματικότητα. Το να γράψει ένας συγγραφέας σήμερα μία φάρσα ή κωμωδία θα είχε ενδιαφέρον για να δούμε πραγματικά τι γίνεται στην Ελλάδα».

• Στην τηλεόραση έχετε την τύχη να παίζετε σ’ ένα από τα πιο επιτυχημένα σίριαλ. Στους «Βασιλιάδες».
«Όπως τα λέτε. Εχω την τύχη να παίζω, όταν όλα αυτά που συμβαίνουν και στο χώρο της τηλεόρασης πραγματικά με θλίβουν. Εύχομαι πράγματι ν’ αλλάξουν τα πράγματα και στη μικρή οθόνη ν’ ανοίξουν οι δουλειές ώστε οι ηθοποιοί, αν μη τι άλλο, να έχουν το δικαίωμα της επιλογής. «Οι Βασιλιάδες» είναι μια όμορφη κωμωδία όπου ο ρόλος της Γιούλης δείχνει ακριβώς πώς είναι μια γνήσια Ελληνίδα μάνα. Παρ’ όλο που η Γιούλη δεν είναι η ίδια μάνα, παίζει αυτό το ρόλο σε όλο το μεγαλείο της υπερπροστασίας, της φροντίδας του σπιτιού και της τρέλας όταν κάποιος πάει να πειράξει τους δικούς της ανθρώπους».

• Είστε συνεχώς παρούσα τόσο στο θεατρικό όσο και στο τηλεοπτικό κοινό. Αυτό τι συναισθήματα σας δημιουργεί;
«Είναι αλήθεια ότι στο δρόμο αντιμετωπίζω μόνο χαμόγελα και συμπάθεια. Αν σε κάποιους δεν αρέσω -γιατί θα υπάρχουν κι αυτοί-τουλάχιστον δεν μου το λένε. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα πάω σε ιδιαιτέρως κοσμικά στέκια ούτε εκεί που υπάρχουν κάμερες. Εκεί που θα πάμε με τον σύζυγό μου για φαγητό, ποτό ή διακοπές είναι μέρη που βρισκόμαστε χρόνια. Εννοώ ότι η ζωή που κάνω είναι αρκετά ήρεμη».

• Εχετε πέσει με τα μούτρα στην κωμωδία;
«Η κωμωδία έχει πέσει πάνω μου. Δεν είμαι απ’ τις ηθοποιούς που λέω ότι θέλω να παίζω και κωμωδία και δράμα και λίγο απ’ όλα. Το διαφορετικό προσπαθώ να το δίνω σε κάθε δουλειά, σε κάθε ρόλο. Αντιμετωπίζω την κάθε ηρωίδα ως μια προσωπικότητα που μου έχει ανατεθεί για να της δώσω σάρκα και οστά. Κι εγώ πάντα προσπαθώ να τιμήσω τις ηρωίδες μου. Δεν φοβάμαι τη μανιέρα, δεν φοβάμαι το διαφορετικό. Μακάρι να μ’ αξιώσει ο Θεός να βρω κι εγώ μια μανιέρα αποδεκτή απ’ τον κόσμο».

• Εχετε πολλή πλάκα, έχετε πολύ χιούμορ κι εκτός ρόλων;
«Είμαι κοινωνική, στις παρέες μου μ’ αρέσει να εκδηλώνω το χιούμορ μου αλλά έχω και τις μελαγχολικές στιγμές μου, τις οποίες προτιμώ να περνάω πριβέ και να μη φορτίζω τους συνεργάτες και τους φίλους. Οτιδήποτε έχω, θα το μοιραστώ με την οικογένειά μου».

• Ο ιδανικός τρόπος ξεκούρασής σας ποιος είναι;
«Επειδή δουλεύω αρκετές ώρες και είμαι συνεχώς όρθια και με τακούνια, μ’ αρέσει στο ρεπό μου, αν δεν έχω κάτι άλλο να κάνω, να πάρω το κουβερτάκι μου, να κάτσω στον καναπέ μου και να δω ταινίες. Αφού πρώτα έχω μαγειρέψει ό,τι καλύτερο για τον σύζυγό μου».

Πηγή: Αδέσμευτος Τύπος και στη δημοσιογράφο Αθηνά Στάμου