banner ad

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ: “…Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ…”

. February 19, 2012 . 0 Comments

Ο Γιώργος Αρμένης σκηνοθετεί την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Μαντάμ Σουσού». Το μοναδικό ανέκδοτο θεατρικό κείμενο του Δημήτρη Ψαθά αποδεικνύεται επίκαιρο όσο ποτέ για μια Ελλάδα που ο νεοπλουτισμός την οδήγησε στη σημερινή κατάντια. Η απότομη προσγείωση της «νεόπτωχης» ελληνικής πραγματικότητας αντανακλά την επιδερμικότητα του ντεκατάνς και της αυταπάτης των μεγαλείων και της καλοπέρασης.

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ρόλο της Σουσούς απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο τα κακέκτυπα των «σουσούδων», που συναντάμε ακόμη γύρω μας. Πάντως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο σκηνοθέτης αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη ροπή του Ελληνα στο δήθεν, στο σνομπ και στην πασπαλισμένη χρυσόσκονη.

* Ο Ψαθάς διαισθάνθηκε τη ροπή στο δήθεν και σε βάθος χρόνου. Εσείς πώς αναδείξατε το θέμα, ώστε να αφορά στη σημερινή εποχή;
“Με αλήθεια και με ειλικρίνεια άγγιξα το κείμενο του «δασκάλου» μου και μεγάλου κωμωδιογράφου, Δημήτρη Ψαθά. Ο καθένας από εμάς τους Ελληνες είχε κι ίσως ακόμη να έχει μια ροπή στο να φύγει από τον Βύθουλα και να πάει στο Κολωνάκι. Αυτό άλλωστε δεν μας έφερε σε τούτο το σημείο της οικονομικής καταστροφής;”.

* Μόνο ο νεοπλουτισμός μας έφθασε σ’ αυτό το σημείο;
“Ο νεοπλουτισμός και η λαιμαργία μας. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τους πολιτικούς ηγέτες, που δεν είχαν το ανάστημα να οδηγήσουν σε καλό δρόμο τον λαό. Δύο φωτισμένοι ηγέτες μετά τη μεταπολίτευση, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κι ο Ανδρέας Παπανδρέου, έδωσαν μια ανάσα στον κόσμο”.

* Αυτό το ενδεχομένως «οξυγόνο» μήπως το πήραμε και το μετατρέψαμε σε διοξείδιο του άνθρακα;
“Αυτό ακριβώς κάναμε, με την αλαζονεία και τη ματαιοδοξία μας. Πιστεύω ότι η μαντάμ Σουσού είναι η σημερινή Ελλάδα.

* Το έργο ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Σε σημείωσή σας παρομοιάζετε τη συμπρωτεύουσα με ένα «ανέμελο κοριτσάκι».Αυτό το «ανέμελο κοριτσάκι», όπως και άλλα κοριτσάκια – πόλεις ξέχασαν το κρυφτό, το κουτσό, το σχοινάκι και παίζουν μόνο με το λάπτοπ;
“Είναι γεγονός ότι η αποξένωση και η μοναξιά είναι διάχυτα. Δεν ξέρω κατά πόσο είμαστε σε θέση να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξαναβρεί τη χαμένη ανεμελιά του. Αν αφήσουμε τον εαυτό μας ν’ αγαπήσει και ν’ αγαπηθεί, να νοιαστεί για τη συντροφικότητα και την αγάπη, τότε ίσως να ξαναβρούμε την ανθρωπιά”.

* Επρεπε δηλαδή να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο για να αφήσουμε τον εαυτό μας να μοιραστεί ένα κομμάτι ψωμί;
“Αυτή η ξεφτίλα δεν έπρεπε να γίνει. Αν μη τι άλλο οι τριακόσιοι της Βουλής εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων θα έπρεπε να παραιτηθούν για λόγους ευθιξίας”.

* Πολύς λόγος γίνεται για την ιερότητα της τέχνης και τη βαριά αποστολή του διανοούμενου. Μήπως υπερτιμήσαμε την πραγματική αξία της τέχνης;
“Αυτή κι αν είναι υπερτιμημένη. Η τέχνη είναι από τη φύση της απλή. Το θέατρο, φτωχό. Μ’ ένα κεράκι για σκηνικό ακόμη και μέσα στο σκοτάδι, μπορείς να πεις πολλά σημαντικά πράγματα. Αν έχει ερμηνεία ο ηθοποιός, φτιασίδια δεν χρειάζονται. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού, για να μην τα χαρακτηρίσω του… κ…ου”.

* Η τέχνη πόσο ελεύθερη είναι;
“Καθόλου ελεύθερη δεν είναι. Βρίσκεται κι αυτή εγκλωβισμένη μέσα στο όλο σύστημα. Υπάρχει η αόρατη λογοκρισία του σήμερα. Από την ώρα που αρχίζεις να γράφεις ένα κείμενο σκέφτεσαι τι θα πει ο ένας κι ο άλλος. Αυτό δεν αποτελεί λογοκρισία;”.

* Είστε ηθοποιός και σκηνοθέτης. Φέτος επιλέξατε τη δεύτερη ιδιότητά σας. Πόσο σας λείπει η σκηνή ως ηθοποιός;
“Φέτος δεν μπόρεσα να παίξω. Δεν μπόρεσα ν’ ανεβάσω κάποια παράσταση. Ο υπουργός Πολιτισμού ήρθε σ’ αυτή τη θέση για να βοηθήσει τον τόπο και δεν έκανε τίποτα. Λες και τον πήρανε για να καταστρέψει τα πάντα. Αυτός ο life style, ο επονομαζόμενος και ως εραστής κοιτάει μόνο τα Τζόρτζιο Αρμάνι που φοράει. Εγώ κοιτάω τον Τζόρτζιο Αρμένη για να το παραλληλίσω με το όνομά μου”.

* Ωστόσο, έχετε σκεφθεί το έργο που θα παίξετε την επόμενη σεζόν αν τα οικονομικά το επιτρέψουν;
“«Το μεγάλο μας Τσίρκο», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και ν’ ανέβει το έργο”.

Πηγή: Αδέσμευτος Τύπος και στη δημοσιογράφο Αθηνά Στάμου

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *