ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ …ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ

Την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 12.00 και στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη ο ΣΕΓΑΣ τιμά τους αθλητές συγγραφείς ΝΙΚΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ και ΑΝΝΑ ΒΕΡΟΥΛΗ για την συγγραφή του βιβλίου τους ”ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ και αποτέλεσε το επίσημο βιβλίο της διοργάνωσης του πρόσφατου Χρυσού Διεθνούς Μαραθωνίου της Αθήνας με την ευκαιρία της μεγάλης επετείου των 2500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα.

Το βιβλίο είναι το έβδομο των συγγραφέων και το πρώτο που μεταφράστηκε στα αγγλικά. Οι δύο αθλητές συγγραφείς τα τελευταία τρία χρόνια έχουν να επιδείξουν 7 παιδικά βιβλία, όλα best sellers, με το Χριστουγεννιατικό τους ”Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΣ” να έχει ξεπεράσει τις 40.000 αντίτυπα μέσα στους δύο πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του, ενώ έχει τιμηθεί ταυτόχρονα με το Κρατικό βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ από την Ευρωπαική επιτροπή του ECOCITY, μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο τους ”ΠΕΝΤΕ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ” και μαι σειρά απίστευτων σε παλμό διαδραστικών παρουσιάσεων, που έχουν ξεπεράσει τις 200 σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο ”ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ” δεν είναι ένα αθλητικό βιβλίο, αλλά ένα σύγχρονο ανατρεπτικό και ταυτόχρονα βαθιά επαναστατικό εφηβικό κείμενο, που ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μέχρι τη διεξαγωγή του μαραθωνίου της Αθήνας, παραλληλίζοντας την ίδια τη ζωή με τα χαρακτηριστικά του αγώνα σε ένα επίπεδο ψυχολογικό, συναισθηματικό και απόλυτα ρεαλιστικό.

 

AΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΤΟ ΒΗΜΑ”

ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ

”MAΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ”

Οι δύο λέξεις του τίτλου ενώνονται και δρουν χωριστά. Ο Νίκος Μιχαλόπουλος και η Άννα Βερούλη, νόμισμα που έχει στη μία όψη τον παιδαγωγό με τη σαφή και την ενσυνείδητη ευαισθησία απέναντι στα πάθη και τη ζωή ανθρώπων μέσα στη μέγκενη των τσιγγανόπαιδων και των παλλινοστούντων. Αθλητής της σκοποβολής και ο ίδιος-σκοπεύει από τη δική του θέση στον ίδιο χώρο όπου κινείται μια τόσο προβεβλημένη πρωταθλήτρια του στίβου. Συχνά μαθαίνουμε από τη χημεία ότι τα κράματα είναι πολύ πιο ισχυρά από το ένα μέταλλο. Έτσι αυτός ο μαραθώνιος των ονείρων είναι μια πορεία μέσα από τον ψυχισμό ενός εφήβου στον ουρανό του οποίου ο αστερισμός είναι πολυπληθής και γεμάτος από άπλετη συναισθηματική φεγγοβολία.

ΠΕΤΡΟΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ”ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ”

……Τώρα τρέχω για τους φίλους μου όλα αυτά τα χιλιόμετρα, που δεν είχαμε τρέξει όλη μας τη ζωή μαζί. Πλησιάζω τη γωνία Μεσογείων και Αλεξάνδρας. Οι αστυνομικές δυνάμεις γίνονται όλο και περισσότερες κι αυτό με κάνει να αισθάνομαι τον αγώνα μου πιο σπουδαίο. Νομίζω πως έχουν κλείσει τους δρόμους μόνο για μένα και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Πόσο καλά μπορούμε να συνυπάρξουμε, όταν ανοίγετε δρόμους να τρέξουν τα όνειρά μας!

Τρέχω για τους γονείς μου όλες αυτές τις διασταυρώσεις, που για κάποιους λόγους δεν συναντηθήκαμε. Μου λείπουν φοβερά. Περνάω μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής.

Τρέχω για τους συνομηλίκους μου τα τελευταία μέτρα αυτής της προσπάθειας, αλλά και κάθε προσπάθειας, που μπορεί να τρέξουμε, κόντρα σε κάθε Κασσάνδρα, που μας θέλει και μας ετοιμάζει περισσότερο για καταναλωτές και λιγότερο για σκεφτόμενους ανθρώπους. Έχω δίπλα μου το Χίλτον και στρίβω στη Β.Σοφίας.

Δεν αισθάνομαι ούτε πόδια, ούτε πνευμόνια, ούτε τίποτα. Δεν ήμουν προορισμένος για αυτόν τον αγώνα, αλλά τον έκανα, γιατί τελικά όλοι μας είμαστε προορισμένοι για κάθε αγώνα, αρκεί να νοιώσουμε για λίγο αφέντες της μοίρας μας και καπετάνιοι της ψυχής μας. Στρίβω στην Ηρώδου Αττικού. Μπροστά μου βρίσκεται το Παναθηναικό στάδιο. Το άφησα σκοτεινό στις 5.30 το πρωί και το βρίσκω ολοφώτεινο λίγες ώρες αργότερα, χωρίς να το έχω χάσει στιγμή απ’το μυαλό μου.

Τα βήματά μου έχουν γίνει εξαιρετικά σταθερά και δυνατά και πάλι. Έχει έρθει η ώρα. Βγάζω τη μπλούζα, που κάλυπτε το σύνθημά μου και την πετάω. Τώρα τρέχω για σένα άγνωστε φίλε, και για μένα την τελευταία ευθεία πάνω στο μαύρο ταρτάν, το περιτριγυρισμένο από τα άσπρα μάρμαρα, που έχουν για μας σήμερα τον απίστευτο ήχο χιλιάδων χειροκροτημάτων. Τελικά πολλές φορές οι μαύροι δρόμοι μας μπορούν να μας οδηγήσουν σε τόσο λαμπρά στάδια . Κρατήστε μας μόνο τους δρόμους ανοιχτούς. Τίποτα άλλο. Κι όπως στεγνώνει ο ιδρώτας στη μπλούζα μου, ας αφήσουμε να στεγνώσουν κι οι διαφορές μας, απλά, χωρίς βία και πριν μας παγώσουν. Μπορεί να μη μπορέσουμε ποτέ να ταυτιστούμε και να επικοινωνήσουμε σε όλα, γιατί ίσως αυτή είναι η μοίρα των διαφορετικών γενιών και εκεί κρύβεται το μυστήριο της εξέλιξής μας. Μπορούμε άραγε να το αποδεχτούμε και να το κάνουμε λίγο πιο εύκολο, για χάρη όλων αυτών των αδιεξόδων, που μας κληρονομούνται κι εμείς πρέπει να τα ξεπεράσουμε? Δεν ζητάμε να βγει ο λογαριασμός και να τον πληρώσετε, ζητάμε απλά να μας καταλάβετε και να μας αποδώσετε την αναγνώρισή σας για το δικό μας πόλεμο, που ζούμε και βιώνουμε Και οι πόλεμοι μπορεί να μην είναι πάντα όπως τους περιμένουμε, μπορεί να είναι και πόρτες που δεν ανοίγουν, ευκαιρίες που δεν παρουσιάζονται, προσόντα που δεν αναγνωρίζονται, προοπτικές που δεν εξελίσσονται, μισθοί που δεν καταβάλλονται και συντάξεις που δεν θα έρθουν, πρότυπα που μας επιβλήθηκαν για ένα σχέδιο που δεν προγραμματίσαμε δηλαδή μια ζωή, όπως ποτέ δεν φανταστήκαμε και δεν θελήσαμε, αλλά πρέπει να ζήσουμε γιατί πάντα θα αξίζει με όποιο κόστος. Πλησιάζω στο τέλος. Το βλέπω μπροστά μου και ξέρω, πως τα πόδια μου τώρα πια δεν προλαβαίνουν να βαρύνουν άλλο, ώστε να με κρατήσουν μακριά του.

Τερματίζω τον πρώτο μου Μαραθώνιο. Τον Μαραθώνιο της Αθήνας στην Κλασσική του διαδρομή. Τυλίγομαι στην ασημένια μου κουβέρτα και ξεκινάω αμέσως τις διατάσεις μου. Ο γυμναστής μου θα ήταν πολύ περήφανος για μένα, που δεν ξέχασα το σημαντικότερο κομμάτι της προπόνησης, πριν και μετά. Σήμερα θα ήταν πολλοί περήφανοι για μένα.

Ανυπομονώ να φτάσω σπίτι και να δω τους δικούς μου. Έχω τόσα να τους πω και ελπίζω να τα καταλάβουν.

31 ΟΚΤΩΒΡΗ 2010.

ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Μια μεγάλη ευκαιρία!

Μια μεγάλη γιορτή!

Μια μεγάλη διαδρομή!

Μια μεγάλη ιστορία.!