Η OΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ανεξίτηλο αφήνει το στίγμα της η οικονομική κρίση στη «βιομηχανία» των αισθητικών επεμβάσεων. Η κίνηση στα ιατρεία και ο αριθμός των επεμβάσεων εμφανίζει μία μείωση της τάξης του 20%.

Ανεξίτηλο αφήνει το στίγμα της η οικονομική κρίση στη «βιομηχανία» των αισθητικών επεμβάσεων. Η κίνηση στα ιατρεία και ο αριθμός των επεμβάσεων εμφανίζει μία μείωση της τάξης του 20%. Οι γιατροί έχουν προχωρήσει σε ανάλογες μειώσεις του κόστους, κάνοντας ευκολίες ή και δανειοδότηση μέσω τράπεζας σε όσους δεν θέλουν να πληρώσουν τοις μετρητοίς.

Πλαστικές επεμβάσεις ζητούν πλέον κυρίως όσοι έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, μία ακόμη αλλαγή στο «πελατολόγιο» των χειρουργών: Ολο και περισσότεροι άνθρωποι μέσης ηλικίας και κάτω, ζητούν αισθητικές επεμβάσεις προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στο εργασιακό τους περιβάλλον!

Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό Νώντα Καποσίτα, ανάλογο φαινόμενο έχει καταγραφεί και στις ΗΠΑ, όπου άνδρες και γυναίκες επιδιώκουν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί ή να βρουν δουλειά.

Οι τιμές. Πρόκειται για 40άρηδες και 50άρηδες, οι οποίοι δεν ήθελαν να δείχνουν γερασμένοι και κουρασμένοι και πως είναι ενεργητικοί και ικανοί να διεκδικήσουν ή να διατηρήσουν τη δουλειά τους. Οι επεμβάσεις που προτιμούν είναι λίφτινγκ, ανορθώσεις βλεφάρων και λίφτινγκ προσώπου. Εκτός από χειρουργικές επεμβάσεις, υποβάλλονται και σε μη χειρουργικές διαδικασίες, όπως ενέσεις μπότοξ ή υαλουρονικού οξέος, λέιζερ ανανέωσης δέρματος και χημικά πίλιγκ. Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις εμφανίζονται πιο ξεκούραστοι και ανανεωμένοι.

Χιλιάδες γυναίκες εμπιστεύονται σώμα και πρόσωπο στον πλαστικό χειρουργό.

Χιλιάδες γυναίκες εμπιστεύονται σώμα και πρόσωπο στον πλαστικό χειρουργό.

Στο ερώτημα «ποιοι είναι οι πελάτες των πλαστικών χειρουργών», ο κ. Καποσίτας απαντά: Το 70% είναι γυναίκες και το 30% άνδρες. Οι γυναίκες ζητούν κυρίως λιποαναρρόφηση, επεμβάσεις στο στήθος, στη μύτη και στα αυτιά. Οι άνδρες ζητούν κυρίως λιποαναρρόφηση στην κοιλιά και αισθητικές επεμβάσεις στη μύτη και στα αυτιά.

Οι αισθητικές παρεμβάσεις απαιτούν συχνά μεγάλα χρηματικά ποσά. Αν και οι τιμές έχουν προσαρμοστεί στη μειωμένη ζήτηση, κυμαίνονται από 800 έως 1.800 ευρώ για μία διόρθωση πεταχτών αυτιών και από 3.500 έως πάνω από 4.500 ευρώ για αισθητική επέμβαση στη μύτη.

Πριν και μετά το χειρουργείο
Ξεχάστε το κάπνισμα για καλύτερα αποτελέσματα

Πρόκειται να κάνετε αισθητική επέμβαση; Ξεχάστε το κάπνισμα, καθώς μπορεί να βλάψει την εμφάνιση που με τόσο πόνο και κόστος αποκτήσατε.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που κάπνισαν 24 ώρες πριν από την επέμβαση με γενική αναισθησία, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές και πρώην καπνιστές να έχουν επεισόδια ανεπαρκούς παροχής οξυγόνου στην καρδιά. Τα συμπτώματα που εμφάνισαν ήταν μεταβολές στην πίεση του αίματος, απώλεια αίματος και πόνος.

Η επιστήμη δίνει πολλές δυνατότητες στις γυναίκες να διορθώ­σουν όσα προβλήματα δημιουργή­θηκαν στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η επιστήμη δίνει πολλές δυνατότητες στις γυναίκες να διορθώ­σουν όσα προβλήματα δημιουργή­θηκαν στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι περισσότεροι καπνιστές ασθενείς προτιμούν να μη νοσηλεύονται πριν από την εγχείρηση ώστε να μπορούν να καπνίζουν απερίσπαστοι. Η γενική αναισθησία και το χειρουργείο μπορεί να προκαλέσουν άγχος στον ασθενή. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το κάπνισμα είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια και όταν συνδυάζεται με το άγχος του ασθενούς για την επέμβαση μπορεί να είναι διπλά επικίνδυνο.

Η καπνιστική συνήθεια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στη λιποαναρρόφηση. Καπνιστές εμφανίζουν συνήθως βήχα μετά την επέμβαση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αιμορραγία. Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις απώλεια του δέρματος κατά την περίοδο επούλωσης. Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις του και σε επεμβάσεις αυξητικής στήθους. Λόγω της τομής που γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου στους ιστούς, μπορεί να οδηγηθούν σε νέκρωση του δέρματος.

«Λίφτινγκ» τιμών στις αισθητικές επεμβάσεις

Η νέκρωση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει εξωτερίκευση των ενθεμάτων, αύξηση των κινδύνων μόλυνσης καθώς και τον σχηματισμό ουλών. Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να διακόψουν το κάπνισμα πριν από την επέμβαση και κατά τη διάρκεια της επούλωσης των τομών. Οι καπνιστές που θέλουν να υποβληθούν σε ρινοπλαστική, πρέπει να σταματήσουν την επικίνδυνη αυτή συνήθεια τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν και μετά την επέμβαση. Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στα αγγεία, μειώνοντας σημαντικά τη ροή του αίματος.

Οι καπνιστές επουλώνονται πιο αργά σε σύγκριση με τους μη καπνιστές και είναι πιο επιρρεπείς σε επιπλοκές όπως οι ουλές, η νέκρωση και η απώλεια δέρματος.

Η τεχνική και ο ρόλος του χειρουργού
Τέσσερις ερωτήσεις – απαντήσεις για την πλαστική χειρουργική

«Λίφτινγκ» τιμών στις αισθητικές επεμβάσεις

Τι είναι πλαστική χειρουργική;

Είναι η ειδικότητα της χειρουργικής, η οποία αποσκοπεί στο να διορθώσει, να αποκαταστήσει ή να βελτιώσει τμήματα του ανθρώπινου σώματος, που έχουν τραυματισθεί, είναι ελλειμματικά ή κακώς διαμορφωμένα. Η ελληνική λέξη «πλαστικός» σημαίνει αυτός που έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει.

Ποιος είναι ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού;

Ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί αισθητικές χειρουργικές τεχνικές, με σκοπό να πετύχει καλό αισθητικό αποτέλεσμα και να δώσει, παράλληλα, την πλέον ιδανική έκβαση στις επανορθωτικές επεμβάσεις, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Απαιτείται εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στον σχεδιασμό της επέμβασης των μοσχευμάτων, των κρημνών, της ελεύθερης μεταφοράς και μεταμόσχευσης ιστών με μικροχειρουργική τεχνική.

Ποια είναι η βάση της ειδικότητας πλαστικής χειρουργικής;

Η ανατομία, η φυσιολογία, η παθολογία και άλλες βασικές επιστήμες, είναι η βάση για την ειδικότητα του πλαστικού χειρουργού. Η ικανότητα στην πλαστική χειρουργική στηρίζεται στη βασική ιατρική και χειρουργική γνώση, την εγχειρητική κρίση, την τεχνική αρτιότητα, την ηθική συμπεριφορά και την ικανότητα της διαπροσωπικής επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων και τη δημιουργία ευχαριστημένων ασθενών.

Ποια είναι η διαφορά της αισθητικής με την επανορθωτική πλαστική χειρουργική;

Υπάρχουν δύο κύριοι τομείς της πλαστικής χειρουργικής: Η αισθητική πλαστική χειρουργική και η επανορθωτική πλαστική χειρουργική. Η αισθητική χειρουργική βελτιώνει τα χαρακτηριστικά ενός ασθενούς σε αισθητικό επίπεδο χωρίς να υπάρχει πραγματική δυσμορφία ή τραύμα.

Ο σκοπός της επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής είναι να διορθώσει οποιοδήποτε χαρακτηριστικό έχει υποστεί δυσμορφία ή είναι πέραν της αποδεκτής φυσικής εικόνας και μπορεί να προέλθει μετά τη γέννηση ενός ατόμου, μίας συγγενούς ανωμαλίας, νόσου ή τραύματος. Συχνά, η επανορθωτική πλαστική χειρουργική διευθετεί όχι μόνο το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και τη λειτουργία του τμήματος του σώματος που αντιστοιχεί η δυσμορφία.

ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑ
Λιποαναρρόφηση και κοιλιοπλαστική

«Της μόδας» είναι οι πλαστικές επεμβάσεις έπειτα από τη γέννα. Η επιστήμη παρέχει πολλές δυνατότητες να διορθώσουν όσα αισθητικά προβλήματα προέκυψαν και να αναστραφεί η ανεπιθύμητη εικόνα που έχουν για το σώμα τους.

Οι επεμβάσεις στις οποίες μπορούν να υποβληθούν είναι οι εξής:

Λιποαναρρόφηση: Γίνεται με λεπτές κάνουλες και έχουν σκοπό να αφαιρέσουν λίπος από διάφορα σημεία του σώματος.

Κοιλιοπλαστική: Μετά τις εγκυμοσύνες το κοιλιακό τοίχωμα χαλαρώνει, τόσο οι μύες όσο και το δέρμα της κοιλιάς. Η επέμβαση αυτή αφαιρεί το χαλαρό δέρμα και τεντώνει τους κοιλιακούς μύες.

Το στήθος: Αποτελεί τμήμα των επεμβάσεων αυτών. Ενα στήθος μικρό μπορεί να χρειάζεται ένα ένθεμα για να γίνει νεανικό. Ενα άλλο που είναι πιο μεγάλο μπορεί να χρειάζεται μια μικρή ανόρθωση με ένα ένθεμα ή ένα μεγαλύτερο μόνο ανόρθωση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΜΕΛΛΟΝΥΜΦΟΥΣ

Καλό προγραμματισμό πρέπει να κάνουν όσες θέλουν να υποβληθούν σε αισθητική επέμβαση πριν από τον γάμο.

  • Ορισμένες από τις μεθόδους που εφαρμόζονται ενδέχεται να προκαλέσουν έναν μικρό ερεθισμό, ο οποίος χρειάζεται ώρες ή μέρες να ξεπεραστεί. Από την άλλη, οι θεραπείες μπότοξ απαιτούν τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε μέρες μέχρι να φανεί το αποτέλεσμα.
  • Τα πίλινγκ βοηθούν το πρόσωπο να αποβάλει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αλλά η διαδικασία ενδέχεται να αφήσει το δέρμα ερεθισμένο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο, πριν εφαρμοστεί πάνω του το μακιγιάζ του γάμου.
  • Οσες προγραμματίζουν να υποβληθούν σε αισθητική επέμβαση στα χείλη, καλό είναι να γνωρίζουν ότι τα ενέσιμα υλικά που χρησιμο­ποιούνται μπορεί να προκαλέσουν οίδημα ή μώλωπες το πρώτο διάστημα. Καλό είναι να υπάρχει μία περίοδος ανάρρωσης λίγες μέρες πριν από τον γάμο.
  • Μια εξαιρετικά δημοφιλής παρέμβαση πριν από τον γάμο είναι η μικροδερμοαπόξεση (microderma­brasion). Καλό είναι να γίνεται περισσότερες από δύο εβδομάδες νωρίτερα, καθώς το δέρμα μπορεί να είναι κόκκινο ή ευαίσθητο.

Πηγή: το Έθνος