ΕΝ ΑΡΧΗ (ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ) ΗΝ ΤΟ ΧΑΟΣ!

Date

Μην το ψάχνεις, ο Τσιφόρος τα είπε όλα:
«Εξυσε, λοιπόν, το μούσι του ο Ησίοδος κι άρχισε να γράφει:
Εν αρχή ην το χάος.
Πάντα είναι το χάος. Και παντού. Στην πολιτική. Στις μυστηριώδεις δολοφονίες που πετάνε σφαίρες απ’ το παράθυρο. Και ρίχνουνε μπροστά ένα κομμάτι χάος να συγκαλύψουν τη δουλειά. Στα οικονομικά. Στα μεγάλα τραστ και στα κεφάλια των φουκαράδων που κοιτάνε να βρούνε κατοστάρικο να πληρώσουν τον δοσά…
Από το χάος ξεπηδήσαμε κι έμεινε κατάλοιπο να μας παιδεύει μέχρι να ξαναγίνει χάος… Ενα πράγμα που πρέπει να είναι σκοτεινό, πηχτό ή νερουλό, μυστηριακό και άγνωστο…
Αμα μάθουμε τι είναι, θα γίνουμε το ένα μας με τον Θεό!».
Ελληνική Μυθολογία, κεφάλαιο «Από το τίποτα»
Ετσι λοιπόν… Αμα μάθουμε τι είναι, θα γίνουμε το ένα μας με τον Θεό! Προφανώς το προφητικό αυτό βιβλίο του μέγιστου Τσιφόρου δεν συγκαταλέγεται στη βιβλιοθήκη των πολιτικών μας. Γιατί αυτοί την έχουνε δει πιο χαλαρά τη δουλειά. «Θα νικήσουμε με τη βοήθεια του Θεού», λέει ο Σαμαράς. «Θα προχωρήσουμε με τη βοήθεια της Παναγιάς», λέει ο Καμμένος. Και δεν τους περνάει από το μυαλό πρώτον ότι ο Υψιστος έχει κι άλλες δουλειές λίιιιγο πιο σημαντικές από το να σταυρώνει ψηφοδέλτια της ΝΔ. Και δεύτερον, αν ο Θεός ψηφίζει Σαμαρά και η Παναγιά Καμμένο, άντε να δούμε τώρα πού τοποθετούνται ιδεολογικά ο Ιησούς και οι 12 Απόστολοι. Τι ψηφίζει ο Πέτρος, τι ο Παύλος, τι ο Ιωάννης, ο Ανδρέας και – κυρίως – τι ο Ιούδας. Εξ ου και η παροιμία «12 Απόστολοι, καθένας με τον πόνο του». Που εδώ παραφράζεται «12 Απόστολοι, καθένας με το κόμμα του».
Οχι ότι υπάρχει πρόβλημα. Ολοι οι καλοί χωράνε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κομματικοί σχηματισμοί σε πλούσια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων και σε όλα τα μεγέθη. Είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές ακόμα… Γι’ αυτό σκέφτονται να καταργήσουνε τους μεσάζοντες και να σου πετάνε το κόμμα στη μούρη σε τσουβάλι κατευθείαν από το ημιφορτηγό.
Υπάρχουν κόμματα μικρά, κόμματα μεγάλα που μπήκαν στο πλύσιμο, κόμματα ελαφρώς χρησιμοποιημένα, κόμματα από πρώτο χέρι, κόμματα πτυσσόμενα, κόμματα μονόχρωμα, καρό, ριγέ, εμπριμέ, κόμματα μνημονιακά, κόμματα αντιμνημονιακά. Τα οποία μνημονιακά λένε πως ένα Μνημόνιο θα μας σώσει (άντε δύο, το πολύ τρία), αλλά δεν έχουν και ΤΑ επιχειρήματα σε έναν λαό που έχει κάνει το σκατό του παξιμάδι πολύσπορο. Τα δε αντιμνημονιακά δεν το θέλουν, λέει, αυτό το σίχαμα, αλλά δεν αντιπροτείνουν και τίποτα, έτσι, βρε αδελφέ, κουβέντα να γίνεται. Ολοι, αοριστίες, γενικολογίες, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Τα μεγάλα συμφέροντα, η πλουτοκρατία, η αξιοκρατία, οι πολύτεκνοι, οι μισθοί, οι συντάξεις, οι διαπραγματεύσεις… Και φυσικά ο Θεός. Και η Παναγία. Που θα πρέπει άμεσα να τοποθετηθούν: είναι υπέρ ή κατά του Μνημονίου;
Κι έτσι όλοι, οι πάντες (εκτός από μια ολόξανθη θεία μου), κατεβαίνουν στις εκλογές. Εκείνη η συντηρητική παράταξη πλέον, από τραπεζομάντιλο έχει γίνει μια 6άδα ωραιότατα σουπλά. Αν πιάσουμε και την άκρα Δεξιά, τα κάνουμε 12άδα και καλούμε και τρία ζευγάρια παραπάνω στον Μυστικό Δείπνο. Κι από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ ψάχνουν έναν έναν τους πολίτες να πά’ να ψηφίσουν την Κυριακή. Εδώ, σου λέει, θα ανέβουν στο μπαλκόνι και θα πετάνε στάμνες στους περαστικούς. Κι όποιος γίνεται μούσκεμα, «περάστε να σας στεγνώσουμε» και μετά η θεία απ’ το Σικάγο θα κάνει το προξενιό. Θα δίνεις 2 ευρώ για να ψηφίσεις και θα σου δίνουν 4 για να πας να ψηφίσεις. Στους 10 ψηφοφόρους δώρο μια σάουνα – μην αραχνιάζουν κι αυτές στην Ιπποκράτους.
Εν αρχή (και εν συνεχεία) ην το χάος. Σε μια Ελλάδα που έχει κατεβάσει ρολά. Κλειστόν λόγω πένθους το κατάστημα. Ο κόσμος τσαλαπατιέται στις ουρές του ΙΚΑ, οι εφορίες δεν ξέρουν τι να κάνουν την εισφορά της ΔΕΗ, η ΔΕΗ δεν ξέρει τι να κάνει την εισφορά της ΔΕΗ, λεφτά υπάρχουν αλλά στις ξένες τσέπες και στα ξένα χέρια που είναι μαχαίρια.
Το μόνο που λειτουργεί με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού είναι η μίζα. Η χαρά των πάμπερ, το ΙΚΑ Καλλιθέας, λαδώματα στο υπουργείο Ανάπτυξης – κι αυτά είναι μόνο 2 από τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας. Τα κόβεις και φυτρώνουν άλλα 9, 10, 100, 1.000. Τώρα, αυτή τη στιγμή τρέχα γύρευε σε ποια σκοτεινά σοκάκια συσκευασίες από πάνες, χαρτιά τουαλέτας, χαρτιά κουζίνας – ανάλογα με την ταρίφα – αλλάζουν χέρια.
Εν αρχή (και εν συνεχεία) ην το χάος. Ενόψει εκλογών… Με πολιτικούς που δίνουν στον πολίτη όρκους αιώνιας πίστης.
Ή μάλλον (επί)ορκους αιώνιας πίστης…
Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα