Η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Βρετανοί οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι οι μέχρι σήμερα προτεινόμενες «πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα» πιθανότατα βλάπτουν σοβαρά τα δόντια των παιδιών. Και αυτό, διότι τα φρούτα, τα λαχανικά και οι χυμοί έχουν έντονα όξινο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να κάνει ζημιά στα δόντια, αντισταθμίζοντας τα αναμφισβήτητα οφέλη από την κατανάλωσή τους…

Μπορεί τα παιδιά πλέον να έχουν ολοένα και πιο καθαρά δόντια, όμως τα όξινα στοιχεία διαβρώνουν την εξωτερική στοιβάδα τους, την αδαμαντίνη, προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από τον Οδοντιατρικό Τομέα του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, τα ένα στα δύο πεντάχρονα παιδιά παρουσιάζουν ενδείξεις διάβρωσης της αδαμαντίνης.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής του Οδοντιατρικού Τομέα Dr Kathy Harley, μολονότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που κάνουν καλό στην υγεία, περιέχουν και πολλά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να διαβρώσουν τα δόντια. Ιδιαίτερα όταν στύβουμε ή πολτοποιούμε τα φρούτα, απελευθερώνονται τα σάκχαρα που αυτά εκ φύσεως περιέχουν – και αυτό είναι χειρότερο για τα δόντια απ’ ότι το να φάμε τα ολόκληρα φρούτα.

Ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, σύμφωνα με την Dr Harley, είναι να πίνουν τα παιδιά συχνότερα γάλα και, φυσικά, νερό.