ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ: ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η απώλεια βάρους θεωρείται ασφαλής όταν κυμαίνεται μεταξύ 2-4 kg ανά μήνα. Βέβαια όλα εξαρτώνται από το αρχικό βάρος που έχει το κάθε άτομο. Μια πιο εξατομικευμένη οδηγία προτείνει η εβδομαδιαία απώλεια βάρους να προσεγγίζει το 1% του βάρους μας. Δηλαδή, ένα άτομο με αρχικό βάρος 70 Kg μπορεί να χάσει 0,7kg την εβδομάδα με ασφάλεια και χωρίς να βάλει σε κίνδυνο την υγεία του. Αντίστοιχα ένα άτομο με αρχικό βάρος 100 Kg μπορεί να χάσει με ασφάλεια 1 kg ανά εβδομάδα. Πολλές φορές αποφασίζουμε να μπούμε πρόγραμμα διατροφής για αδυνάτισμα ζητώντας ένα εξαιρετικά άμεσο αποτέλεσμα. Τότε καταφεύγουμε στις δίαιτες εξπρές. Οι δίαιτες εξπρές είναι ιδιαίτερα στερητικές από άποψη ενέργειας αλλά και θρεπτικών συστατικών. Συνήθως πρόκειται για προγράμματα διατροφής που παρέχουν ενέργεια λιγότερη από 1000 θερμίδες ημερησίως, που συστήνουν μονοφαγία, υδρικές δίαιτες κατά την εφαρμογή των οποίων καταναλώνουμε μόνο υγρά ή δίαιτες με υπερβολικό περιορισμό κατανάλωσης υδατανθράκων.

Ακολουθώντας οποιαδήποτε δίαιτα εξπρές:
1. Επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους η οποία όμως δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη απώλεια λίπους.
2. Συνήθως έχουμε έντονη απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας λόγω της παρατεταμένης ασιτίας (έτσι αντιλαμβάνεται ο οργανισμός την κατάσταση αυτή). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα να δείχνει θαμπή και αφυδατωμένη.
3. Ο αριθμός που δείχνει η ζυγαριά πέφτει αλλά η όψη του σώματος δεν βελτιώνεται αισθητά αφού το λίπος παραμένει σχεδόν σταθερό.
4. Ο εγκέφαλος δυσανασχετεί στην έλλειψη ενέργειας και αρχίζει να προβάλει αντιστάσεις οι οποίες συχνά εκφράζονται με πονοκεφάλους, ζαλάδες και έντονη νευρικότητα.
5. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι μεγάλη βραχυπρόθεσμα. Όμως μακροπρόθεσμα ο οργανισμός πέφτει σε λήθαργο λόγω ανεπάρκειας ενέργειας. Επιπλέον η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων οδηγεί σε δυσλειτουργίες του μεταβολισμού μειώνοντας το ρυθμό των καύσεων που πραγματοποιούνται. Γι αυτό το λόγο μακροπρόθεσμα οι δίαιτες εξπρές δεν αποδίδουν και σταματά η απώλεια βάρους.
6. Άτομα με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό όπως ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και λοιπά εκφυλιστικά νοσήματα επιβαρύνουν το πρόβλημα τους.

Μία σταθερή και υγιής απώλεια βάρους εξασφαλίζει επάρκεια ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
1. Το σώμα και το πρόσωπο είναι και δείχνουν πιο υγιή και ξεκούραστα.
2. Δεν νιώθουμε στέρηση και υπερβολική πείνα με αποτέλεσμα να έχουμε μία καλύτερη ψυχολογία.
3. Ο εγκέφαλος είναι ικανοποιημένος με την ενέργεια που του προσφέρεται και δεν δυσανασχετεί.
4. Ο μεταβολισμός λειτουργεί με σταθερό ρυθμό επιτρέποντας την απώλεια βάρους ακόμα και μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος διατροφής.
5. Το γαστρεντερικό σύστημα δουλεύει σωστά και αποφεύγονται οι γαστρεντερικές διαταραχές και τα υπερβολικά φουσκώματα.
6. Μαθαίνουμε πώς πρέπει να τρώμε. Αυτό μας βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και μετά το πέρας του προγράμματος που ακολουθούμε.

Πηγή: Queen.gr