ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

«Μια φορά και έναν καιρό, ζούσε ένας πανέμορφος πρίγκιπας/μια πανέμορφη πριγκίπισσα, σε ένα πανέμορφο παλάτι και είχαν μια πανέμορφη ζωή…»

Η αλήθεια είναι πως στα παιδιά αρέσουν πολύ τα παραμύθια, αλλά και όσοι από εσάς είστε γονείς κατά βάθος ονειρεύεστε για τα «πριγκιπόπουλα» σας μια παραμυθένια ζωή.  Σαν γονιός δικαιωματικά επιθυμείτε «το καλύτερο» για το παιδί σας. Συχνά όμως οι αντοχές σας δοκιμάζονται και η αγωνία κορυφώνεται όταν βλέπετε πως οι δυσμενείς κοινωνικό-οικονομικές συγκυρίες σας αναγκάζουν να αναβάλλετε επ’αόριστον πολλά απ’όσα ονειρευόσασταν. Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα πιθανόν να φαντάζει δύσκολο να διατηρήσετε την ψυχραιμία και την αισιοδοξία στην καθημερινότητα σας. Θυμηθείτε όμως πως ακόμα και στα παραμύθια, οι πρωταγωνιστές πάντα καλούνται να περάσουν δύσκολα εμπόδια και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Από αυτό άλλωστε δεν κρίνεται και η θετική κατάληξη του παραμυθιού;

Πώς λοιπόν ως γονείς μπορείτε να διαχειριστείτε τα νέα αυτά δεδομένα σε σχέση με εσάς και τα παιδιά σας, προς όφελος και των δύο;

Αρχικά, έχετε δικαίωμα και οφείλετε να βρείτε προσωπικό χρόνο και χώρο για να επεξεργαστείτε και να εκφράσετε τα συναισθήματα σας. Ο θυμός, η λύπη, η αγωνία είναι φυσιολογικά συναισθήματα που πρέπει να μοιραστείτε με το/τη σύζυγο σας και τα πρόσωπα εμπιστοσύνης σας.

-Αφού ανακουφιστείτε απ’το πρώτο βαρύ ψυχικό φορτίο, προσπαθήστε να ανασυγκροτηθείτε. Σαν ζευγάρι, κάντε  ένα «σχέδιο δράσης» σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.  Προσοχή: εστιάστε στο «εδώ και τώρα». Μην μπαίνετε σε σενάρια που το πιθανότερο είναι πως θα σας οδηγήσουν στην καταστροφολογία και την απόγνωση. Σκεφτείτε εναλλάκτικές επιλογές και εν ανάγκη επιστρατεύστε τη βοήθεια του ευρύτερου υποστηρικτικού σας δικτύου (γονείς, φίλοι κ.ο.κ).

-Στη συνέχεια βρείτε τον κατάλληλο χρόνο και τρόπο για να μιλήσετε στα παιδιά σας. Μια στιγμή έντασης όπου για παράδειγμα το παιδί σας σας ζητά ένα καινούργιο παιχνίδι και εσείς αρνείστε λέγοντας : «Εδώ σε λίγο δεν θα’χουμε να φάμε και εσύ ζητάς παιχνίδια!!!» σαφέστατα δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος. Ούτε από την άλλη είναι σωστό να δίνουμε ψεύτικους εφησυχασμούς όπως : «Τίποτα δεν συμβαίνει παιδάκι μου! Μην τα ακούς αυτά! Όλα είναι καλά!». Και γιατί αυτό; Γιατί είτε μας βολεύει είτε όχι, η παιδική διαίσθηση είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Όσο λοιπόν διαψεύδουμε και αποκρύβουμε ένα γεγονός που εκείνα έχουν ήδη αντιληφθεί μέσα από τα δικά τους αισθητήρια, όχι μόνο δεν τα βοηθάμε, αλλά τους δημιουργούμε μεγάλη και δυσβάσταχτη ανησυχία, αγωνία και φόβο. Μιλήστε στα παιδιά σας λοιπόν για την ευρύτερη οικονομική αλλά και την οικογενειακή σας κατάσταση, με τρόπο που να αντιστοιχεί στην ηλικία τους αλλά πάντα με ειλικρίνεια.

-Εξηγήστε επίσης την καθολικότητα του φαινομένου. Το γεγονός οτι δεν πρόκειται μόνο για τη δική σας οικογένεια που περνά μια δύσκολη περίοδο, αποφορτίζει αρκετή ψυχική ένταση.

-Καθησυχάστε τα μιλώντας τους για το «σχέδιο δράσης» που έχετε οργανώσει ώστε να αντιμετωπίσετε σαν οικογένεια αυτή τη δυσκολία. Εξηγείστε πως όλοι πρέπει να βοηθήσουν με τον τρόπο τους και φυσικά και τα ίδια. Πείτε τους ποιός είναι ο ρόλος τους (π.χ. να αγοράζουν ένα παιχνίδι μόνο κάθε…, να αλλάξουν ωδείο και από το ιδιωτικό να πάνε στου δήμου κ.ο.κ) και πόσο σημαντικός είναι για να πετύχει το σχέδιο. Τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια όταν βλέπουν πως οι γονείς τους έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, όχι επειδή απλά το λένε, αλλά επειδή έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο και ένα στόχο.

Μην βιώνετε τις στερήσεις αυτές ως μιζέρια για να μην τις βιώσουν και εκείνα έτσι. Πολύ σημαντικό ακόμα είναι να ξεκαθαρίστε πως οι στερήσεις αυτές δεν αποτελούν «τιμωρία». Η φυσιολογικά εγωκεντρική σκέψη που έχουν ιδίως τα μικρότερα παιδιά, τα οδηγεί πολλές φορές σε ενοχικά συναισθήματα και συμπεράσματα του τύπου : « Αν δεν είχα τόσα παιχνίδια ίσως να είχαμε πιο πολλά λεφτά και οι γονείς μου να μην ήταν στεναχωρημένοι! Είμαι κακό παιδι!». Επίσης τονίστε πως η κατάσταση αυτή δεν θα κρατήσει εφ’όρου ζωής, αλλά οτι όλα αυτά γίνονται για να βελτιωθούν τα πράγματα το συντομότερο.

-Εμψυχώστε τα χωρίς όμως να παρουσιάζεστε ως υπερήρωες. Ένας καλός τρόπος είναι να τους δώσετε παραδείγματα από δυσκολίες που ζήσατε στο παρελθόν και που τελικά καταφέρατε να τις ξεπεράσετε.

Αναδείξτε τη θετική διάσταση κάθε δυσκολίας και οτι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής. Μέσα από αυτές γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο σοφοί, παίρνουμε μαθήματα ζωής για τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο.

-Περιορίστε την υπερβολική και ανεξέλεγκτη εισροή πληροφοριών. Όταν τα παιδιά είναι μαζί σας δεν είναι απαραίτητο να ακούτε ειδήσεις και  εκπομπές που συνήθως κινδυνολογούν και διογκώνουν καταστάσεις. Όπως προαναφέραμε, τα παιδιά είναι σωστό να ενημερώνονται από εσάς, με ειλικρίνεια και με τρόπο που αρμόζει στην ηλικία τους.

-Ενισχύστε την έκφραση συναισθημάτων. Μην φοβάστε να ακούσετε το θυμό, το φόβο, τη θλίψη και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα των παιδιών σας.

-Αποβάλλετε από μέσα σας το αίσθημα ενοχής και ματαίωσης. Το οτι τα παιδιά σας θα υποστούν κάποιους περιορισμούς ή στερήσεις, δεν σας κάνει λιγότερο καλούς γονείς. Διαφοροποιήστε τις ανάγκες τους από τις επιθυμίες. Πρωτίστως καλείστε να καλύψετε τις ανάγκες τους που δεν είναι άλλες από την σωματική και ψυχική τους υγεία, την τροφή, τη στέγη, την εκπαίδευση και φυσικά τη στοργή και την φροντίδα. Όταν δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε μια επιθυμία του παιδιού σας, σίγουρα δεν θα ενθουσιαστεί. Ούτε είναι εύκολο να αποφύγετε την γκρίνια. Μην ξεχνάτε όμως πως πολλές από αυτές τις επιθυμίες, όσο γρήγορα εμφανίζονται, άλλο τόσο γρήγορα εξαφανίζονται!Μην ανησυχείτε! Κανένα παιδί δεν θα υποφέρει στο μέλλον από ψυχικά τραύματα επειδή δεν απέκτησε το καινούργιο ηλεκτρονικό ή την καινούργια κούκλα!Εστιάστε λοιπόν στις ανάγκες και ιεραρχήστε τις επιθυμίες τους ανάλογα με τις αντικειμενικές σας δυνατότητες.

Με λίγα λόγια, η οικονομική κρίση δεν μπορεί να απειλήσει την ψυχική υγεία των παιδιών σας αν εσείς δεν το επιτρέψετε , αν δεν ανάγετε δηλαδή την οικονομική σε οικογενειακή κρίση. Εύκολο; Όχι! Αλλά ποιός είπε πως το να είσαι γονιός είναι μια εύκολη υπόθεση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες! Επενδύστε λοιπόν στις καλύτερες μετοχές που θα σας εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις και χωρίς κόστος: στην αγάπη, τη φροντίδα, τη στοργή, στη λεκτική και μη έκφραση συναισθημάτων, στη φυσική σας παρουσία, στην αφιέρωση προσωπικού χρόνου, στα αυτοσχέδια και δημιουργικά παιχνίδια,στην αλληλοβοήθεια, στην αλληλοκατανόηση, με μία λέξη: στην οικογένεια.

Έτσι, η κακιά μάγισα Κρίση δεν θα καταφέρει να συντρίψει την ευτυχία των βασιλιάδων και των πριγκιπόπουλων! Και θα ζήσετε εσείς καλά και τα παιδιά σας ακόμα καλύτερα!!!