banner ad

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ

. April 19, 2012 . 0 Comments
Στην Ελλάδα επέστρεψε τελικά το ασημένιο Κύπελλο από τον θρίαμβο του Σπύρου Λούη – έπαθλο που του απονεμήθηκε μετά τη νίκη του στον Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατάφερε να πλειοδοτήσει έναντι των υπόλοιπων πέντε διεκδικητών του εθνικού κειμηλίου στη χθεσινή δημοπρασία των Christie’s στο Λονδίνο. Και το απέκτησε τελικά έναντι 655.454 ευρώ (541.250 στερλίνες), τιμή-ρεκόρ για αντικείμενα προερχόμενα από Ολυμπιακούς Αγώνες και τριπλάσια από την ανώτερη αρχική εκτίμηση.
Στις 15.00 ώρα Ελλάδος ο δημοπράτης των Christie’s κήρυξε την έναρξη της δημοπρασίας των 179 αναμνηστικών αντικειμένων και αφισών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Λίγα λεπτά αργότερα, το σημαντικότερο αλλά και πλέον διαφημισμένο αντικείμενο της δημοπρασίας – το ασημένιο Κύπελλο που είχε σχεδιάσει ο Μισέλ Μπρεάλ για τον νικητή του Μαραθωνίου – εμφανίστηκε σε κρυστάλλινη προθήκη στα δεξιά του δημοπράτη.
Η μάχη για τον θησαυρό ξεκινά  την παρακολουθούν ζωντανά μέσω Διαδικτύου. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 120.000 στερλίνες και οι ειδικοί του οίκου θεωρούσαν ότι θα έφτανε έως τις 160.000 στερλίνες. Μόνο δύο από τους διεκδικητές βρίσκονται στην αίθουσα. Ο ένας μάλιστα – σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα – ήταν μικροκαμωμένος με γυαλιά και άγνωστος στους ελληνικούς κύκλους του Λονδίνου, ο οποίος δεν συνέχισε να διεκδικεί το Κύπελλο όταν τα χτυπήματα έφτασαν στις 200.000 στερλίνες. Ο δεύτερος που εκπροσωπούσε το Κοινωφελές Ιδρυμα Λάτση (για λογαριασμό του Δήμου Αμαρουσίου) σταματά στις 350.000 στερλίνες.
Από εκεί και πέρα σε κάθε χτύπημα η τιμή εκτοξεύεται κατά 10.000 έως 20.000 στερλίνες. Σε ελάχιστα λεπτά ο δημοπράτης χτυπά το σφυράκι του. Το πολύτιμο κειμήλιο έχει αποκτήσει νέο ιδιοκτήτη – πρόκειται για έναν εκ των τηλεφωνικών διεκδικητών – και έχει αλλάξει χέρια προς 541.250 στερλίνες (655.454 ευρώ) σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί πέρυσι τον Απρίλιο. Το κατείχε μια ολυμπιακή δάδα από τους Αγώνες του 1952 που διεξήχθησαν στο Ελσίνκι και πωλήθηκε στο Παρίσι προς 290.000 ευρώ.
Οι πρώτες σκέψεις είναι πως η Ελλάδα έχασε το Κύπελλο καθώς ήταν γνωστό πως ο Δήμος Αμαρουσίου είχε υπόσχεση χορηγίας περί τις 300.000 στερλίνες για να το διεκδικήσει, σχεδόν δηλαδή τα μισά από τα χρήματα που πωλήθηκε, ενώ σε λογαριασμό από προσφορές πολιτών είχαν συγκεντρωθεί 5.000 ευρώ, πόσο που, όπως διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, θα διατεθεί σε κοινωφελείς σκοπούς.
Η έκπληξη ωστόσο ήρθε λίγη ώρα αργότερα όταν το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποκάλυψε ένα μυστικό που ελάχιστα στελέχη του γνώριζαν: είχε καταφέρει να φέρει πίσω στην Ελλάδα το ασημένιο Κύπελλο. Και ενώ ήδη αναζητά κατάλληλο χώρο για να το εκθέσει άμεσα, θα βρει τη μόνιμη θέση του στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωσή του, το 2015.
«Θα μοιραστούμε το ασημένιο Κύπελλο του Μισέλ Μπρεάλ με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας», δήλωσε ο πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος. «Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη».
«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η δημοπρασία του Κυπέλλου του παππού μου θα προκαλούσε τόσο μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και πως θα συγκέντρωνε τέτοιο ποσό που θα εξασφάλιζε το μέλλον της οικογένειάς μου», έλεγε από την πλευρά του ο συνονόματος εγγονός του μαραθωνοδρόμου, Σπύρος Λούης, που παρακολούθησε τη δημοπρασία μέσω Διαδικτύου.
Πηγή: τα Νέα
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Category: ΕΛΛΑΔΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *