ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΜΑΣ ΠΑΧΑΙΝΕΙ;

Το στρες διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες να μολυνθούμε από κάποιο μικρόβιο και να αρρωστήσουμε εξαιτίας του, αλλά και να αναπτύξουμε χρόνια φλεγμονή στο σώμα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Το εύρημά τους παρέχει μία εξήγηση για κάτι που οι περισσότεροι έχουμε παρατηρήσει: πως όταν νιώθουμε έντονη ψυχική ένταση, είμαστε πιο ευάλωτοι στις ιώσεις και τα κρυολογήματα.

Εξηγεί επίσης γιατί τα τραυματικά γεγονότα της ζωής αυξάνουν μακροπρόθεσμα τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε κάθε είδους νόσημα, από την καρδιοπάθεια μέχρι την κατάθλιψη.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 176 άνδρες και γυναίκες, που είχαν έρθει αντιμέτωποι με δύσκολα προβλήματα το τελευταίο 12μηνο. Οι ερευνητές στάλαξαν στη μύτη τους μόρια από ιούς του κοινού κρυολογήματος και περίμεναν να δουν εάν θα αρρωστήσουν.

Όσοι εθελοντές εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε κατάσταση στρες – όπως αυτή αξιολογήθηκε με ειδικά ερωτηματολόγια και διαγνωστικές εξετάσεις – είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν κοινό κρυολόγημα.

Οι εξετάσεις αποκάλυψαν πως το ανοσοποιητικό τους σύστημα είχε γίνει λιγότερο ευαίσθητο στην ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, με συνέπεια να διευκολυνθεί η ανάπτυξη φλεγμονής που παίζει ρόλο στην εμφάνιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, επιβεβαίωσαν ότι η φλεγμονώδης αντίδραση «τρέφεται» από το στρες, γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Η φλεγμονή εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίσει κάποιον εισβολέα, καθώς αποτελεί σημαντικό μηχανισμό αυτοπροστασίας του οργανισμού. Όταν όμως είναι χρονία, αυξάνει την επιρρέπεια σε διάφορες ασθένειες.

«Η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ρυθμίζει τη φλεγμονή “προδικάζει” ποιος θα εκδηλώσει κρυολόγημα, αλλά κυρίως ποιος κινδυνεύει να παρουσιάσει νοσήματα που σχετίζονται με αυτήν, όπως τα καρδιαγγειακά, το άσθμα και τα αυτοάνοσα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σέλντον Κοέν, καθηγητής Ψυχολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου για τη Μελέτη του Στρες, της Ανοσίας & της Νόσησης στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, στην Πενσιλβάνια. «Όταν έχουμε στρες, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αδυνατούν να ανταποκριθούν στον ορμονικό έλεγχο και, κατά συνέπειαν, παράγουν επίπεδα φλεγμονής που ευνοεί τη νόσηση».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ