ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: “… ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΜΟΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ…”

Ο Μάνος Παπαγιάννης πήγε στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας απειλώντας τους κατοίκους ότι θα «πηδήξει απ’ το παράθυρο». Την ίδια απειλή ασκεί σήμερα και στην Αθήνα, ενώ ο κόσμος κάνει ουρές για να δει αν θα την πραγματοποιήσει.

Τι είναι εκείνο που τον οδηγεί στο «απονενοημένο διάβημα»; Μα φυσικά το έργο του Ζορζ Φεϊντό «Θα πηδήξω απ’ το παράθυρο», που παίζεται στο θέατρο «Βεάκη» σε παραγωγή της Νινέττας Λεμπέση και σκηνοθεσία του πρωταγωνιστή.

* Πήρατε την υπέροχη φαρσοκωμωδία του Φεϊντό και τη διασκευάσατε πλήρως.
«Πράγματι. Εκανα τη σκηνοθεσία και τη διασκευή μεταφέροντας όλη τη σπαρταριστή ιστορία στην Αθήνα του ’60».

* Γιατί αναφέρεστε στο ’60 και όχι σε πιο σύγχρονη εποχή;
«Θεωρώ ότι είναι μία από τις ωραιότερες περιόδους που έζησε η Αθήνα. Τότε τα πράγματα ήταν πιο αληθινά, πιο ρομαντικά, πιο αγνά. Ηταν απλά μια εποχή με γνήσιο, ωραίο χιούμορ, που όλη την έχουμε στη συνείδησή μας μέσα από τις ελληνικές ταινίες. Πρόκειται για μια φοβερή κωμωδία, που οι ηθοποιοί οι οποίοι συμμετέχουμε την έχουμε κάνει δική μας».

* Η περιοδεία μέσα στον χειμώνα ήταν εύκολη;
«Η περιοδεία είναι δύσκολο πράγμα με την έννοια του υψηλού κόστους. Ομως, αυτό που μας ευχαρίστησε και στην κυριολεξία μας μάγεψε ήταν η ανταπόκριση του κοινού. Εκεί καταλάβαμε πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος από γέλιο. Το επιζητά και γι’ αυτό σε κάθε περιοχή, γέμιζε το θέατρο».

* Στο «Βεάκη» θα μείνει σχεδόν είκοσι ημέρες. Αρκούν;
«Ειλικρινά δεν ξέρω αν αρκούν, γιατί όχι μόνο είναι μια σπαρταριστή κωμωδία αλλά και γιατί το εισιτήριο είναι δελεαστικό, αφού αγγίζει στη γενική είσοδο τα 15 ευρώ. Ομως ήδη έχουμε κλείσει όλο το πρόγραμμα για την περιοδεία του καλοκαιριού».

* Πήγατε σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η οικονομική κρίση πώς επηρεάζει τα θέατρα;
«Υπήρχαν μέρη που ο κόσμος ακόμη αντέχει. Υπήρξαν και άλλα στα οποία έβλεπες ότι ο κόσμος πραγματικά έχει γονατίσει από την κρίση. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι ο Ελληνας έχει στην κουλτούρα το θέατρο και “κυνηγάει” τις καλές παραστάσεις. Ξέρετε, η καλύτερη διαφήμιση είναι από στόμα σε στόμα, ως εκ τούτου γνώριζαν ότι υπάρχει στην πόλη μια καλή παράσταση και την επέλεξαν. Εγγυημένα, το έργο έχει τόση πλάκα, που όποιος έλθει και δεν γελάσει θα του δώσουμε τα χρήματά του πίσω».

* Πρώτη φορά σκηνοθετείτε. Η διάθεση για να επιλέξετε παράλληλα και αυτόν τον επαγγελματικό δρόμο πώς προέκυψε;
«Εχω ασχοληθεί με το θέμα της σκηνοθεσίας και πάντα με συνέπαιρνε. Βεβαίως παραμένω ηθοποιός και μαγεύομαι απ΄ το επάγγελμα μου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προέκυψε έπειτα από πρόταση της Νινέτας και την βρήκα άκρως ενδιαφέρουσα. Οφείλω να πω ότι οι συνεργάτες που επέλεξα είναι τόσο καλοί, που δικαιώνομαι. Εχουμε δημιουργήσει ένα πολύ φιλικό κλίμα στην παράσταση και ο κόσμος το αντιλαμβάνεται».

* Γίνατε δημοφιλής μέσα από την τηλεόραση. Σας λείπει το πλατό;
«Νιώθω τόσο γεμάτος από το θέατρο, που δεν θα έλεγα ότι μου λείπει ιδιαίτερα. Από αυτά που ακούω από συναδέλφους, δικαίως δεν μου λείπει, για πολλούς λόγους. Είναι ιδιαιτέρως δύσκολα τα πράγματα σ’ αυτόν τον χώρο».

* Ποιοι πιστεύετε ότι θα μείνουν, θα διασωθούν, στον χώρο σας;
«Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω ότι μέσα από την κρίση αξιών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, θ’ αναδυθεί κάτι πολύ καλό. Ξέρω ότι ο κόσμος τα φέρνει βόλτα δύσκολα, όπως κι εγώ. Δεν είμαι από τους βολεμένους. Ομως, σε όλους τους τομείς, και όχι μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο, θα επικρατήσουν αυτοί που δουλεύουν πολύ και που προσφέρουν τη μέγιστη ποιότητα. Το τοπίο θα καθαρίσει κι ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Θα μείνουν αυτοί που αγαπούν πραγματικά το επάγγελμά τους, το οποίο τους ταιριάζει και αποδίδουν τα μέγιστα. Ο πραγματικά καλός θα επιβιώσει και θα ξεπεράσει την κρίση με αξιώσεις».

* Για τον κινηματογράφο είχατε κάποια γυρίσματα;
«Μόλις τέλειωσαν τα γυρίσματα μιας καταπληκτικής μαύρης κωμωδίας του Δημήτρη Αρβανίτη με τίτλο «Μια νύχτα στην Αθήνα», που θα βγει σύντομα, ίσως μέχρι τον Οκτώβριο, στις αίθουσες».

* Πρόβες, περιοδεία, γυρίσματα. Προλαβαίνετε ν’ ασχοληθείτε με την κόρη σας που είναι πολύ μικρή;
«Δεν προλαβαίνω όσο θα ήθελα. Οταν έχω χρόνο πηγαίνουμε βόλτες και περνάμε ωραία. Βέβαια, μου λείπει αλλά πείτε μου, μπορώ να κάνω διαφορετικά;».

* Πολλές σεζόν παίζετε με συμπρωταγωνίστρια τη σύζυγο σας, την Αγγελική Δαλιάνη. Φέτος δεν τα καταφέρατε.
«Οταν εμείς ξεκινήσαμε τις πρόβες, εκείνη ήδη υποδυόταν την Αννα Φρανκ. Ισως την επόμενη χειμερινή σεζόν να συνεργαστούμε».