ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ …ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ ΜΕ ΨΑΡΙΑ

Όλο και περισσότερα ινστιτούτα ομορφιάς παγκοσμίως υιοθετούν τη νέα μέθοδο απολέπισης και πεντικιούρ με ψαράκια Garra rufa, γνωστά ως «ψάρια – γιατροί».

Ωστόσο, νέα έρευνα του βρετανικού Κέντρου για το Περιβάλλον, την Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα βακτήρια που συνδέονται με τα ψαράκια αυτά.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι Βρετανοί επιθεωρητές πραγματοποίησαν ελέγχους με φορτία ψαριών Garra rufa που προέρχονταν από την Ινδονησία και προορίζονταν για ινστιτούτα ομορφιάς.

Από τις εξετάσεις προέκυψε ότι τα ψάρια αυτά μετέφεραν στελέχη αρκετών βακτηρίων τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στο δέρμα σε ανθρώπους με ανοιχτές πληγές, κοψίματα, ή να επιδεινώσουν την υγεία ανθρώπων με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω AIDS ή άλλων ασθενειών.

Εκτός αυτού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα στελέχη αυτά είναι ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα.

«Η έρευνά μας αναγνώρισε ορισμένα είδη βακτηρίων που συνδέονται με τα συγκεκριμένα ψάρια και μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ψάρια», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. David Verner-Jeffreys.

«Το νερό», προσέθεσε, «αποτελεί γόνιμη βάση για την ανάπτυξη των βακτηρίων , με αποτέλεσμα ακόμα και ένα μικρό κόψιμο να εγκυμονεί κινδύνους για άμεση μόλυνση».

Στις ΗΠΑ δέκα πολιτείες απαγόρευσαν τα πεντικιούρ με ψάρια υποστηρίζοντας ότι είναι δύσκολο να καθαριστούν τα ενυδρεία, να αποκλειστούν τα βακτήρια και να διατηρηθεί η καλή υγεία των ψαριών.

Πηγή: econews.gr