ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ: “…Μ’ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ…”

Αδιαμφισβήτητα φέτος ήταν η τηλεοπτική χρονιά της. Είδαμε τη Μαρία Φιλίππου όχι σε ένα ή σε δύο σίριαλ αλλά σε τρεις επιτυχημένες σειρές. Για να μη συζητήσουμε για τον εκπληκτικό της ρόλο στο θεατρικό «Ζείτε Παίδες Ελλήνων» αλλά και στη διαφήμιση γνωστής μάρκας καφέ. Με λίγα λόγια η κρίση στη χώρα, μας φέρνει κι ένα καλό.
Τόσο στο να ξεχωρίζουν οι καλοί στο είδος τους όσο και να εκτιμώνται οι άριστοι στο ήθος. Η Μαρία Φιλίππου διαθέτει τον άρρηκτο συνδυασμό και των δύο χαρισμάτων.

* Όποιο κανάλι με ελληνικές σειρές κι αν βλέπαμε ήσασταν παρούσα. Στους δύσκολους καιρούς πιστεύετε ότι ξεχωρίζει η «ήρα απ’ το στάρι»;
“Σίγουρα αυτό συμβαίνει. Πάντα μέσα από δύσκολες καταστάσεις βγαίνει για όλους μας κάτι καλό. Θεωρώ ότι η κρίση που περνάμε είναι πρώτα απ’ όλα κρίση αξιών. Στη δική μου περίπτωση, που έτυχε να έχω φέτος αρκετή δουλειά, οφείλω να πω ότι δεν το επεδίωξα. Απλά συνέβη να έχω αυτές τις προτάσεις”.

* Πόσο εφικτό είναι να ξαναβρούμε τις αξίες μας;
“Ο καθένας πρέπει να παλέψει απ’ το δικό του μετερίζι. Τόσα χρόνια ανακατέψαμε λάθος την τράπουλα κι αυτή έπεσε απ’ τα χέρια μας. Χάσαμε την ουσία της ψυχής μας και κοιτάξαμε περισσότερο το «έξω» παρά το «μέσα». Θελήσαμε ν’ αποκοπούμε απ’ τις ρίζες μας και όταν ένα δέντρο αποκόβεται απ’ τη ρίζα του όχι μόνο δεν μεγαλώνει αλλά γρήγορα χάνεται. Πιστεύω ότι το «εθνικό» δημιουργεί το «παγκόσμιο». Εμείς κοιτάξαμε το παγκόσμιο και χάσαμε την ταυτότητά μας. Γνωρίζουμε άραγε γιατί «Ο Οιδίποδας» είναι το μεγαλύτερο μπεστ σέλερ όλων των αιώνων, μετά τη Βίβλο; Διότι απλούστατα έψαξε να βρει την ταυτότητά του, τη ρίζα του. Σήμερα, αυτό που κάνουμε είναι μόνο υπερβολές”.

* Αισθανθήκατε ότι κι εσείς κάνατε τις υπερβολές σας;
“Μπορεί να έκανα κάποια ατοπήματα, αλλά υπερβολές ποτέ δεν έκανα. Ισως γιατί πάντα σκεπτόμουν ότι τα πολύ μεγάλα πράγματα δεν σου δίνουν κατ’ ανάγκην ευτυχία. Για μένα οι μικρές καθημερινές απολαύσεις, όπως να πάω μια βόλτα με τα παιδιά μου, με γεμίζουν και με κάνουν πραγματικά ευτυχισμένη”.

* Τι σας ενοχλεί στη συμπεριφορά των ανθρώπων;
“Το θράσος και η έλλειψη παιδείας. Εμείς μεγαλώσαμε σ’ ένα σπίτι που η μητέρα μας ήταν ποιήτρια και μάλιστα βραβευμένη. Είχαμε την ευκαιρία έτσι, να συνδιαλεγόμαστε καθημερινά με πνευματικούς ανθρώπους τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδος. Σήμερα, λοιπόν, βλέπω μια τεράστια διαφορά στις νεότερες γενιές, όπου αρκετές φορές απουσιάζει η αισθητική και η καλλιέργεια. Πιστεύω ότι με τη μόρφωση δεν βγαίνουν τόσο υστερικοί άνθρωποι, αλλά πιο ήρεμοι και καλύτεροι. Ο καθένας μας κινείται πάντα βάσει των αξιών του και της καλλιέργειάς του. Επιμένω πάντως στην άποψη ότι επιβάλλεται να γνωρίσουμε όλοι μας τις μικροαπολαύσεις της ζωής και να χαλαρώσουμε”.

* Μικρή και καθημερινή απόλαυση είναι ακόμη κι ο καφές που πίνετε και διαφημίζετε. Η διαφήμιση για τον ηθοποιό σημαίνει μόνο καλές οικονομικές απολαβές ή και μια ευρύτερη επικοινωνία με τον κόσμο;
“Είναι η πρώτη φορά που διαφημίζω ένα προϊόν και είμαι ενθουσιασμένη διότι πιστεύω ότι έγινε μια κινηματογραφική ταινία μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα. Ξέρετε, μέχρι σήμερα αρνιόμουν να κάνω διαφήμιση γιατί θεωρούσα ότι ένας ηθοποιός δεν πρέπει να μπαίνει και σ’ αυτό το χωράφι. Όταν όμως γυρίσαμε «τον καφέ» κατάλαβα πόσο καλλιτεχνικά αξιόλογη δουλειά γίνεται”.

* «Ζείτε Παίδες Ελλήνων». Σ’ αυτή τη θεατρική παράσταση έρχεται να ισορροπήσει το δραματικό στοιχείο οριακά με το κωμικό;
“Απολύτως. Οι συγγραφείς Ρήγας και Αποστόλου γράφοντας αυτή την επιθεώρηση, μας έκαναν να ζήσουμε απίστευτες στιγμές. Η εναλλαγή του γέλιου και του κλάματος ήταν απίστευτο σχολείο. Ήταν συγκλονιστική εμπειρία να βλέπεις στην πλατεία να δακρύζει ένας εξηντάχρονος. Ήταν απίστευτο σχολείο υπευθυνότητας. Το συναίσθημα που πηγάζει από το κοινό δημιουργεί στον ηθοποιό μεγάλη αίσθηση ευθύνης”.

Πηγή: Αδέσμευτος Τύπος και στη δημοσιογράφο Αθηνά Στάμου