banner ad

Η ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΙΓΚΟΥΪΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ

. June 12, 2012 . 0 Comments

Το θέαμα που αντίκρισε όταν πλησίασε μια αποικία πιγκουίνων στην Ανταρκτική τον σοκάρισε. Είδε έναν νεαρό αρσενικό πιγκουίνο να προσπαθεί να ζευγαρώσει με ένα νεκρό θηλυκό. Το δριμύ ψύχος και το πρωτόγνωρο τοπίο της παγωμένης ηπείρου του Νότιου Πόλου δεν στάθηκαν ικανά να του αποσπάσουν την προσοχή. Ο Τζορτζ Μάρεϊ Λέβικ, ένας μορφωμένος ζωολόγος που βρέθηκε στην περιοχή από το 1910 μέχρι το 1913, ως μέλος της περίφημης αποστολής υπό τον Αγγλο Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ, έβγαλε το σημειωματάριο του και άρχισε να καταγράφει όσα έβλεπε.

Ομως τα όσα παρατήρησε την ημέρα εκείνη αλλά και στη διάρκεια του καλοκαιριού του 1911-1912 δεν μπόρεσε να τα καταγράψει στη μητρική του γλώσσα. Θεώρησε τις σεξουαλικές συνήθειες των πιγκουίνων ως διαστροφή που θα προκαλούσαν σοκ στο ευρύ κοινό αν τις δημοσιοποιούσε γυρίζοντας πίσω στην Αγγλία.
Κι έτσι, άρχισε να γράφει στα ελληνικά! Αποτύπωνε τις αγγλικές λέξεις με ελληνικούς χαρακτήρες αλλά χρησιμοποιούσε και αυτούσιες ελληνικές λέξεις με σκοπό να καταλάβουν όσα είδε στον μακρινό Νότιο Πόλο μόνο άνθρωποι καλλιεργημένοι. Η παιδεία τέτοιων ανθρώπων, με γνώση της ελληνικής γλώσσας, θα τους επέτρεπε να κατανοήσουν τις «χουλιγκανικές» συνήθειες εκείνων των παράξενων πλασμάτων.
Και πραγματικά, αυτό το σημειωματάριο που έλαβε τη μορφή ενός τομιδίου όταν επέστρεψε στην Αγγλία, δεν γνώρισε ποτέ ευρεία κυκλοφορία αλλά διανεμήθηκε χέρι με χέρι μέσα σε ένα στενό κύκλο ειδικών επιστημόνων.
Ηταν εξαφανισμένο για σχεδόν 100 χρόνια, μέχρι που ένα αντίτυπο του, ανακαλύφθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Ο τίτλος του είναι «Sexual Habits of the Adelie Penguin» και το ξετρύπωσε ο έφορος του Μουσείου Ντάγκλας Ράσελ ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα από εκείνη την αποστολή.
Το τομίδιο που έγραψε ο Λέβικ θα εκτίθεται στο Μουσείο μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Scott’s Last Εxpediton» (Η τελευταία αποστολή του Σκοτ).
Μιλώντας ο Ράσελ στην εφημερίδα «Ομπσέρβερ», χαρακτήρισε αξιόπιστη τη μελέτη που έκανε ο Λέβικ στην Ανταρκτική, στο ακρωτήριο Ανταρές. Πρόσθεσε δε ότι νεότερες μελέτες που έγιναν βοήθησαν να κατανοηθεί η σεξουαλική ζωή των πιγκουίνων όπως επίσης και το γιατί ο συντηρητικός Λέβικ εξέλαβε ως αποκρουστικό το θέαμα που είδε.
«Οι πιγκουίνοι συγκεντρώνονται στις αποικίες τους τον Οκτώβριο κι αρχίζουν να αναπαράγονται. Εχουν στη διάθεσή τους μόνο μερικές εβδομάδες για να το κάνουν και οι νεαροί ενήλικοι πιγκουίνοι δεν γνωρίζουν καθόλου πώς να συμπεριφερθούν», λέει ο βρετανός έφορος και προσθέτει: «Πολλοί συμπεριφέρονται φαινομενικά ανάρμοστα. Για παράδειγμα, ένας νεκρός πιγκουίνος που κείτεται στον πάγο με τα μάτια μισάνοιχτα μοιάζει πολύ με ένα θηλυκό που είναι έτοιμο να ζευγαρώσει. Το αποτέλεσμα είναι ο νεαρός πιγκουίνος να επιδίδεται σε νεκροφιλία, όπως παρατήρησε και ο Λέβικ σοκαρισμένος».
Βεβαίως, οι πιγκουίνοι μοιάζουν εμφανισιακά περισσότερο στους ανθρώπους από κάθε άλλο πτηνό και επομένως η συμπεριφορά τους ερμηνεύεται συνήθως υπ’ αυτό ακριβώς το πρίσμα. «Γι’ αυτό και ο άγγλος ζωολόγος ένιωσε αηδιασμένος στις αρχές του 20ού αιώνα απέναντι σε συμπεριφορές που δεν μπορούσε να κατανοήσει».
Πηγή: τα Νέα
Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΚΟΣΜΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *