ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΜΕΤΑ Η ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!

Πόλεμος έχει ξεσπάσει για τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας μας προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Σύμφωνα με δημοσίευμα ελβετικής εφημερίδας, οι Ελληνες που θέλουν να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο της Ελβετίας θα πρέπει να προκαταβάλουν τα νοσήλιά τους.
Οπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας «Σόνταγκς Μπλικ», που επικαλείται απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης (OFAS), οι Ελληνες που μεταβαίνουν στην Ελβετία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πρέπει να προκαταβάλουν τα νοσήλια, είτε οι ίδιοι είτε ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο υπάγονται.Διευκρινίζεται ωστόσο ότι το σχετικό μέτρο δεν αφορά επείγοντα περιστατικά – δηλαδή, τουρίστες που ενόσω βρίσκονται στην Ελβετία ασθενήσουν και συνεπώς χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη το μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ και έχει ενημερωθεί σχετικά το υπουργείο Υγείας. Οπως εκτιμάται, το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η μονομερής απόφαση των Ελβετών αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο.

ΣυμψηφισμόςΟπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Γεράσιμος Βουδούρης, το πλεόνασμα για τη χώρα μας θα ήταν 10 εκατ. ευρώ αν τα χρέη των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων για τη νοσηλεία Ελλήνων στο εξωτερικό συμψηφίζονταν με τα αντίστοιχα των ξένων Ταμείων.

Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2011 τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία όφειλαν περίπου 10,6 εκατ. ευρώ σε ελβετικά νοσηλευτικά ιδρύματα για θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις, τις οποίες είχαν εγκρίνει.

Ο κ. Βουδούρης, από την πλευρά του, διευκρινίζει πως τα χρέη στα οποία αναφέρεται η ελβετική εφημερίδα αφορούν παλαιότερες οφειλές, δηλαδή πριν από την ίδρυση του νέου ενιαίου Ταμείου. Προσθέτει ωστόσο ότι αντίστοιχες είναι και οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να εισπράξει από τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία, προσθέτοντας ότι στα ελληνικά νοσοκομεία αντιμετωπίζονται καθημερινά αλλοδαποί επισκέπτες.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ συμπληρώνει ότι ο Οργανισμός είναι τυπικός σε ό,τι αφορά την εξόφληση των ξένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα το 2012 να μην καταγράφονται χρέη ως προς τον συγκεκριμένο τομέα.«Εως σήμερα το Ταμείο έχει καταβάλει 8 εκατ. ευρώ για νοσηλεία ελλήνων ασθενών σε ξένα νοσηλευτικά ιδρύματα, δηλαδή περίπου 50% του προϋπολογισμού», λέει.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ασθενείς με ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, όπως ασφαλισμένοι που πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε μεταμόσχευση ή σε καινοτόμες θεραπείες λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους.

Στο δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας, πάντως, τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που χρωστά χρήματα στα ελβετικά νοσοκομεία. Στα τέλη του 2011 το συνολικό ποσό για τους ασθενείς από χώρες της ΕΕ άγγιζε τα 153 εκατ. ευρώ. Και για την Ελβετία όμως… τρέχει ανεξόφλητος λογαριασμός 65,8 εκατ. ευρώ για τα νοσήλια υπηκόων της στο εξωτερικό.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ