ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Date

Οι καπνιστές μπορεί μια μέρα να εμβολιάζονται εναντίον της νικοτίνης, ούτως ώστε να μην αποκομίζουν καμία ευχαρίστηση πλέον από το τσιγάρο τους και έτσι να μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες επινόησαν ένα εμβόλιο το οποίο πλημμυρίζει το σώμα με ένα αντίσωμα που επιτίθεται στην νικοτίνη μόλις αυτή μπει στο αίμα.

Μελέτη με ποντίκια, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», έδειξε πως χάρη σε αυτό, μειώνονται κατά 85% τα επίπεδα της νικοτίνης που φτάνουν έως τον εγκέφαλο.

Ωστόσο, θα χρειασθούν αρκετά ακόμα χρόνια ερευνών έως ότου αρχίσει το εμβόλιο να δοκιμάζεται σε ανθρώπους.

«Απ’ ό,τι βλέπουμε, ο καλύτερος τρόπος για να θεραπεύσουμε τον χρόνιο εθισμό στη νικοτίνη είναι να εξοπλίσουμε τον οργανισμό με αυτά τα αντισώματα, τα οποία θα καθαρίζουν το αίμα από τη νικοτίνη πριν αυτή προλάβει να ασκήσει την βιολογική δράση της», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόναλντ Κρίσταλ, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και επικεφαλής Γενετικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης.

Το εμβόλιο που δημιούργησαν ο δρ Κρίσταλ και οι συνεργάτες του είναι ουσιαστικά ένα εμβόλιο γονιδιοθεραπείας: ένας γενετικά τροποποιημένος ιός, που περιέχει τις «οδηγίες» για την Παρασκευή των αντισωμάτων της νικοτίνης, χρησιμοποιείται για να «μολύνει» το ήπαρ, μετατρέποντάς το έτσι σε ένα «εργοστάσιο» παραγωγής αντισωμάτων νικοτίνης.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις ποσότητες της νικοτίνης στους εγκεφάλους κοινών ποντικιών, στα μισά εκ των οποίων είχαν κάνει το εμβόλιο και στα υπόλοιπα όχι.

Όταν έκαναν έγχυση νικοτίνης στο αίμα των ζώων, ανακάλυψαν ότι τα εμβολιασμένα ποντίκια είχαν κατά 85% χαμηλότερα επίπεδα της ουσίας αυτής στον εγκέφαλό τους.

ΠΗΓΗ. ΤΑ ΝΕΑonline

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα