banner ad

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

. July 2, 2012 . 0 Comments

ια το κοκκινιστό χταπόδι:

  • 1 χταπόδι 1,5 – 2 κιλών
  • 1 ποτ. λευκό κρασί
  • ½ φλ. ξύδι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 μέτριες ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες στα 8
  • 200 γρ. σπιτική σάλτσα ντομάτας Pummaro
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας Pummaro
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
  • Ελαιόλαδο Άλτις

Για τον πουρέ μελιτζάνας:

  • 5-6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, ψημένες
  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 γαρίφαλο
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ζεματάμε το χταπόδι με ½ ποτ. ξύδι και ελάχιστο νερό [3 κ.σ.], για 10-12 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Το ζεματάμε για να κόβεται πιο εύκολα και επειδή το ξύδι του δίνει μια ελαφριά γλυκύτητα. Στη συνέχεια κόβουμε τα πλοκάμια του. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το χταπόδι, να μπερδευτεί με το κρεμμύδι και να πάρει τα αρώματα του. Ρίχνουμε έπειτα τις ντομάτες, κομμένες στα οκτώ. Με το μαγείρεμα θα λιώσουν και θα ενσωματωθούν στο φαγητό. Σβήνουμε με κρασί. Μετά από οκτώ λεπτά προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τον πελτέ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε κύμινο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 2-3 λεπτά ακόμα.

Για τον πουρέ μελιτζάνας: ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο, τις κόβουμε στη μέση, παίρνουμε τη σάρκα τους και την πολτοποιούμε με ένα πηρούνι. Ρίχνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε να σιγοβράσει. Κόβουμε ένα κρεμμύδι στη μέση, καρφώνουμε πάνω στο ένα κομμάτι ένα καρφάκι γαρίφαλο για να δώσει άρωμα και το βάζουμε μαζί με το γάλα μέσα στο κατσαρολάκι. Αφήνουμε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά. Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα για 3 με 4 λεπτά μέχρι να ξανθύνει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο προσθέτουμε το γάλα, αφού αφαιρέσουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας πάντα με σύρμα. Ξαναβάζουμε την κρέμα στη φωτιά κι ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε στην κρέμα τις μελιτζάνες, ανακατεύοντας συνεχώς.  Αλατίζουμε και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα. Χρειάζεται συνεχώς ανακάτεμα επειδή η μελιτζάνα βγάζει υγρά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και είναι έτοιμο.

Σερβίρουμε το χταπόδι πάνω σε ένα λοφάκι πουρέ μελιτζάνας. Πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *