ΠΑΡΙΣΙ. ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Το Παρίσι έχει κυκλοφοριακά ήθη φιλικά προς τους πεζούς, είναι σχετικά μικρό και μπορείς να το γνωρίσεις με τα πόδια. Η πόλη έχει ελλειψοειδές σχήμα, ο Σηκουάνας χωρίζει στα δυο τα είκοσι διαμερίσματα και στο μετρό ο ένας σταθμός από τον άλλο δεν απέχει πάνω από πεντακόσια μέτρα.

Ακολουθώντας το φυσικό άξονα που είναι το ποτάμι, ξεκινάμε από το νησί Σεν Λουί με τις αρχοντικές κατοικίες του 17ου αι., που κάποτε φιλοξενούσαν συνθέτες, ποιητές και την Καμίλ Κλοντέλ. Περπατάμε κατά μήκος της νότιας όχθης σε ατμόσφαιρα ρομαντική φορτισμένη με ιστορικές μνήμες. Από τη δυτική άκρη του νησιού το μάτι βλέπει από το Δημαρχείο μέχρι το Λούβρο. Αν ο καιρός είναι καλός στη γέφυρα που ενώνει τα δύο νησιά θα δείτε σαλτιμπάγκους και μουσικούς.

Περνώντας το νησί της Σιτέ θαυμάζουμε την Παναγία των Παρισίων ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού. Η προσοχή μας πέφτει στις τερατόμορφες υδρορροές, στα γλυπτά πάνω από τα τύμπανα των θυρών και τις μεγάλες αντηρίδες στην πίσω πλευρά. Στο ίδιο νησί βρίσκεται και η Σαιντ Σαπέλ, ένα γοτθικό κομψοτέχνημα με υπέροχα βιτρό, η εκκλησία του βασιλιά Λουδοβίκου Θ΄. Η καλύτερη ώρα για να πάτε είναι το βράδυ για ν ακούσετε εξαίσια ζωντανή μουσική μπαρόκ. Ξεκινήστε όμως πριν δύσει ο ήλιος για ν απολαύσετε στο ναό τα αυθεντικά και παλαιότερα βιτρό του Παρισιού.

Βρισκόμαστε στον Κεραμεικό, όπου παλιά οι βασιλιάδες έκτιζαν τα παλάτια τους.

Εδώ δεσπόζει το Μουσείο του Λούβρου. Σίγουρα θα πρέπει να δείτε τη Μόνα Λίζα κι άλλα περίφημα έργα της νεότερης ζωγραφικής, από τα αγάλματα οπωσδήποτε τα «Άλογα του Μαρλί» και φυσικά την Αφροδίτη της Μήλου (οι μισοί επισκέπτες μπαίνουν στο μουσείο γι αυτή), αλλά και τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Αν σας κούρασε αυτή η περιήγηση βγαίνοντας από το μουσείο ρίξτε μια τελευταία ματιά στην Γυάλινη Πυραμίδα του Πέι. Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που ξεσήκωσε την εποχή κατασκευής της, έχει ενσωματωθεί αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο. Διασχίστε την Τετράγωνη Αυλή (έξοχο δείγμα αρχιτεκτονικής και γλυπτικής μπαρόκ) και ακριβώς στο απέναντι πεζοδρόμιο αράξτε στο Fumoir, ένα καφενείο- εστιατόριο πολύ της μόδας. Παραγγείλετε ένα καλό τσάϊ η ένα ποτήρι κρασί κι απολαύστε το σε καναπέδες τσέστερφιλντ η σε δερμάτινη πολυθρόνα.

Στη συνέχεια μπορείτε να πάτε στον κήπο του Κεραμεικού που θεωρείται παράδεισος των ερωτευμένων και φτάνει μέχρι την πλατεία Κονκόρτ. Εκεί στην επανάσταση στήθηκε η λαιμητόμος με την οποία εκτελέσθηκαν ο βασιλιάς και η βασίλισσα. Στο κέντρο της βρίσκεται ο περίφημος οβελίσκος του Λούξορ, προσφορά στη Γαλλία το 1829 από τον κυβερνήτη της Αιγύπτου Μοχάμεντ Άλι. Αμέσως μετά αρχίζει η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων που τελειώνει στην Αψίδα του Θριάμβου. Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από την ξενάγηση, στη λεωφόρο υπάρχουν πολλά ακριβά καταστήματα και καφενεία που είναι γεμάτα από τουρίστες.

Απέναντι από τον Πύργο του Άϊφελ υπάρχει ένα σχεδόν άγνωστο αλλά πολύ αξιόλογο μουσείο, το Μουσείο Γκιμέ, όπου εκτίθενται έργα ασιατικής τέχνης από την Ινδία και την Ιαπωνία. Πολύ κοντά είναι το δάσος της Βουλόνης κι αν σας το επιτρέπει ο καιρός μπορείτε ν απολαύσετε μια βαρκάδα στην πανέμορφη λίμνη του.

Βόλτα στο Σηκουάνα

Ο Σηκουάνας είναι το κύριο σημείο αναφοράς για την πόλη και τη χωρίζει σε δυο βασικές περιοχές, τη δεξιά στη βόρεια πλευρά και την αριστερή στη νότια πλευρά του ποταμού. Ένας άλλος διαχωρισμός του Παρισιού έχει σχέση με την ιστορία του. Η ανατολική συνδέεται με την παλιά πόλη, ενώ η δυτική με τον 19ο αι. και μετά.

Ξεκινώντας από τη γέφυρα Γκρενέλ ως τη γέφυρα Κονκόρτ θα δείτε τον Πύργο του Άϊφελ, το Πτι Παλαί (σήμερα Μουσείο Εικαστικών τεχνών), το Γκράν Παλαί (στεγάζει εκθέσεις και ένα μουσείο επιστημών), το Παλαί ντε Σοκτό (μουσείο με γλυπτά του Μπουρντέλ). Από τα σύγχρονα κτίρια μας αποσπά την προσοχή το Παλαί ντε Σαγιό (με τις καμπύλες πτέρυγες και τα αψιδωτά σιντριβάνια) , το κυκλικό Μαιζόν ντε Ραντιό Φρανς (μέγαρο της Ραδιοφωνίας) και οι ουρανοξύστες της αριστερής όχθης. Οι ενδιάμεσες έξι γέφυρες κοσμούνται με πολλά μνημεία, όπως το άγαλμα του Βέντερκινχ, του στρατιώτη Ζουάβου και η Φλόγα της Ελευθερίας.

Αφήνοντας δεξιά μας το ανάκτορο του Λουδοβίκου ΙΔ΄ που τώρα χρησιμοποιείται ως Βουλή των Αντιπροσώπων, φθάνουμε στην ιστορική καρδιά του Παρισιού. Από τη γέφυρα Κονκόρτ ως τη γέφυρα Συλί αριστερά μας βρίσκεται ο Κήπος του Κεραμεικού, το Λούβρο και το Σαιν Ζερβαί, ενώ δεξιά είναι το μουσείο Ορσαί, το Νομισματοκοπείο και η Παναγία των Παρισίων. Στο κέντρο βρίσκεται η νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ κι αμέσως μετά το Ιλ Σαιν Λουί.

Στο Ιλ ντε λα Σιτέ αξίζει να κάνετε ξεχωριστή περιήγηση γιατί οι καταβολές του Παρισιού βρίσκονται εκεί. Κύρια αξιοθέατα εκτός από την Παναγία των Παρισίων, η εκκλησία Σαιντ Σαπέλ με τα φημισμένα βιτρό, το Μέγαρο της Δικαιοσύνης, το αρχηγείο της Αστυνομίας, το άγαλμα του Καρλομάγνου, η Κονστερζερί (παλιές φυλακές) κι ένα πολύχρωμο παζάρι λουλουδιών και πουλιών. Εκεί βρίσκεται και το Point Zero (Σημείο Μηδέν) απ όπου μετριούνται όλες οι χιλιομετρικές αποστάσεις στη Γαλλία.

Αν δεν πάτε να δείτε το μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό Νοτρ Νταμ ντε Παρί (Παναγία των Παρισίων) είναι σα να μη πήγατε στο Παρίσι. Το θεμέλιο λίθο του έθεσε, στη θέση ενός ρωμαϊκού ναού αφιερωμένου στο Δία, ο πάπας Αλέξανδρος Γ’ το 1163 και χρειάσθηκαν 170 χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτό το γοτθικό αριστούργημα. Στην ξενάγηση σας στο ναό να δείτε οπωσδήποτε τη δυτική πρόσοψη με τις τρεις πύλες, τις χρωματιστές ροζέτες, τις αντιρήδες του Ζαν Ραβί που έχουν άνοιγμα 15 μέτρα και τις γλυπτές υδροροές στη στοά Σιμιέρ. Για να θαυμάσετε τη θέα που απολάμβανε ο Κουασιμόδος πρέπει ν ανεβείτε περισσότερα από 350 σκαλιά.

Στο περιστύλιο της Παναγίας των Παρισίων έχει γραφτεί το πιο σπουδαίο μεσαιωνικό ρομάντσο με πρωταγωνιστές έναν μοναχό ονόματι Αβελάρδο και την Ελοίζα, κόρη αξιωματούχου της Εκκλησίας Ο Αβελάρδος υπήρξε δάσκαλος της 17χρονης τότε μαθήτριας Ελοίζας και την ερωτεύτηκε. Όμως όταν το έμαθε ο πατέρας της διέταξε τον ευνουχισμό του, ενώ η Ελοϊζα κατέφυγε σε μοναστήρι.

Όσο βρίσκεστε κοντά στο Ιλ ντε λα Σιτέ μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο Μαραί, που έμεινε ανεπηρέαστο από το χρόνο. Οι κάτοικοί του αποτελούν ένα πολιτιστικό μίγμα από εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Μια ιστορική περιοχή με πινακοθήκες, εστιατόρια, πολυτελή καταστήματα ρούχων και αναπαλαιωμένα κτίρια. Ανάμεσα τους το La Belle Hortense στέκι των διανοούμενων και απέναντι του το Au Petit A Cheval, ένα μπριστρό του 1904, κατ εξοχήν στέκι των gay. Εκεί βρίσκετε το Δημαρχείο, το μουσείο Πικάσο, το σπίτι του Βίκτορα Ουγκό, η Λαϊκή Όπερα της Βαστίλης (κάθε άλλο παρά λαϊκή είναι με τόσο ακριβό εισιτήριο), η στήλη του Ιουλίου με το «άγαλμα του πνεύματος της ελευθερίας» στην κορυφή της και το μουσείο Καρναβαλέ όπου εκτίθενται εκθαμβωτικά έργα. Σ αυτή την περιοχή ανάμεσα Charlot και Bretagne βρίσκεται η πιο παλιά αγορά του Παρισιού, που χρονολογείται από την εποχή του Λουδοβίκου ΧΙΙΙ. Στους πάγκους θα δείτε από στρείδια και τυριά μέχρι είδη από την Ανατολή.

Είμαστε στη δεξιά όχθη. Δίπλα βρίσκεται το ριζοσπαστικό πολιτιστικό κέντρο Μπομπιντού (Μπομπούρ) έργο του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντζιο Πιάνο με το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και η αγορά των Αλ, όπου τα παλιά μανάβικα αντικατέστησαν μπουτίκ και πολυκαταστήματα. Προχωρώντας με τα πόδια φθάνουμε στο Λούβρο κι από εκεί βρισκόμαστε στη συνοικία της Όπερας, όπου εκτός από το πομπώδες κτίριο, που μοιάζει με μία τεράστια γαμήλια τούρτα, πρέπει να επισκεφθείτε την εκκλησία Μαντλέν που έχει πλούσιο διάκοσμο από μάρμαρο και φύλλα χρυσού.

Τα Ηλύσια Πεδία είναι η πιο γνωστή και πιο όμορφη λεωφόρος στην Ευρώπη. Εκεί έγιναν οι επινίκιες στρατιωτικές παρελάσεις των δυο Παγκόσμιων Πολέμων, εκεί και η παρέλαση για τα 200 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση. Μια λεωφόρος 325 χρόνων που δεν έχει χάσει διόλου τη γοητεία της και είναι έτοιμη κάθε στιγμή να ξελογιάσει τους περιπατητές της. Τα Ηλύσια Πεδία δημιουργήθηκαν το 1670 για να ενώσουν το Λούβρο που τότε ήταν βασιλική κατοικία με τους κήπους του Κεραμεικού. Σήμερα εδώ βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία, γνωστή ως Ελιζέ Παλάς.

Καταλήγει στην κυκλική πλατεία Ρον Πουάν ντε Σανζ Ελυζέ που είναι φυτεμένη με καστανιές και λουλουδιασμένα παρτέρια. Τα αξιοθέατα σ αυτή την περιοχή είναι:

– Η Αψίδα του Θριάμβου.

– Το Γκραν Παλαί.

– Το Πτι Παλαί.

– Το Ανάκτορο των Ηλυσίων.

– Η Πλατεία Σαρλ ντε Γκολ (Ετουάλ).

Στην απέναντι όχθη πρέπει οπωσδήποτε να δείτε τον Πύργο του Άιφελ και να επισκεφθείτε τρεις συνοικίες: Βοτανικό κήπο, Λουξεμβούργο και Μον Παρνάς. Στο Βοτανικό κήπο κύρια αξιοθέατα είναι η υπαίθρια αγορά στην οδό Μουφτάρ και το Μουσουλμανικό Ινστιτούτο. Στη συνοικία του Λουξεμβούργου ξεχωρίζουν ο κήπος, το ανάκτορο και η κρήνη των Μεδίκων.

Ο Πύργος του Άϊφελ βρίσκεται στη συνοικία των Απομάχων. Σχεδιάστηκε για τη Διεθνή Έκθεση του 1889 από το μηχανικό Γκυστάβ Εφέλ, ο οποίος επικρίθηκε σφόδρα γι αυτό το «τερατούργημά». Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ποιητής Πολ Βερλαίν …άλλαζε δρόμο για να μη το βλέπει και η αριστοκρατία της εποχής τον αποκάλεσε υποτιμητικά «μια άσχημη και κακόγουστη ξύστρα για μολύβια». Σήμερα μπορούμε να φανταστούμε το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του; 700 σκαλοπάτια οδηγούν στον πρώτο όροφο, όπου υπάρχει το φημισμένο εστιατόριο Ιούλιος Βερν. Ο τρίτος όροφος βρίσκεται στα 274 μ. κι όταν ο καιρός είναι ιδανικός βλέπει κανείς 72 χλμ. μακριά. Τις μέρες με ομίχλη προτιμείστε το δεύτερο επίπεδο. Η κορυφή βρίσκεται στα 305 μέτρα, συνολικά τα σκαλοπάτια του είναι 1.652 και φυσικά υπάρχει ανελκυστήρας για τους τουρίστες.

Αν θέλετε ν αποφύγετε τις ορδές των τουριστών δοκιμάστε μια βόλτα που είναι άγνωστη στον πολύ κόσμο: Το Canal Saint Martin με τις γαλήνιες όχθες, τους φιδίσιους ελιγμούς και τις γραφικές γέφυρες είναι ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο. Αποτελεί το τέλειο σκηνικό για μια ρομαντική βαρκάδα. Για να ζήσετε αυτή την ατμόσφαιρα θα επιβιβασθείτε στις γόνδολες που ξεκινούν από τη 13 quai la Loire, στη La Villete.

Μη φύγετε από το Παρίσι χωρίς να πάτε στη Μονμάρτρη, που στεφανώνει η ρωμανο-βυζαντινή εκκλησία, η «ζαχαρένια» για πολλούς Σακρέ Κερ. Εκεί είναι οι υπαίθριοι ζωγράφοι που μεγαλουργούν, εκεί και η Μπατό Λαβουάρ καλλιτεχνική Μέκκα της πόλης και το Μουλέν Ρουζ. Μη φοβηθείτε το ύψωμα. Για τους βαρεμένους υπάρχει τελεφερίκ.

Αν σας περισσεύει κι άλλος χρόνος να πάτε στο πάρκο Λα Βιλέτ, ένα χώρο με επιστημονικά, τεχνολογικά και μουσικά αξιοθέατα σε μια υπερυψωμένη έκταση 88 στρεμμάτων. Κι αν σας αρέσουν τα μοντέρνα σύμβολα, τα γλυπτά και τα συντριβάνια να επισκεφθείτε τη Λα Ντεφάνς, όπου εργάζονται 100.000 άνθρωποι και κατοικούν 20.000.

Μία άλλη πρόταση είναι ο περίπατος στο κοιμητήριο Περ Λασέζ. Μπορεί ν ακούγεται μακάβριο, αλλά μ ένα χάρτη στο χέρι θα ξεναγηθείτε στους τάφους του Μολιέρου, της Έντιθ Πιαφ, του Γκέρτρουντ Στάϊν, του Όσκαρ Γουάϊλντ και του Τζιμ Μόρισον.

Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες

Ονειρεύεστε ένα ταξίδι στην Πόλη του Φωτός; Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να απολαύσετε το πιο ρομαντικό και συγχρόνως το πιο προχωρημένο πρόσωπο του Παρισιού.

– Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Γαλλίας και είναι πρωτεύουσα της χώρας και του διαμερίσματος lle de France. Με τα προάστια ο πληθυσμός φθάνει τα 11,5 εκατομμύρια.

– Το διεθνές αεροδρόμιο Charles de Gaulle είναι 17 χλμ. βόρεια από το Παρίσι. Για να πάτε στην πόλη μπορείτε να πάρετε τις γραμμές 350 και 351 του λεωφορείου RoissyBuss. Αναχωρεί κάθε 15 λεπτά και η διαδρομή είναι περίπου 45 λεπτά. Τα τρένα RERB εξπρές αναχωρούν κάθε 15 λεπτά. Για ταξί τηλεφωνείστε στο +33 14126 6666 +33 14126 6666 . Από το αερoδρόμιο Orly λεωφορεία και τρένα φεύγουν κάθε 10 λεπτά, ενώ υπάρχει λεωφορείο που πάει στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle.

– Καλέστε το 0033 για Γαλλία και στη συνέχεια το 1 για Παρίσι. Για να τηλεφωνήσετε από Ελλάδα πληκτρολογείστε 0030+10 (αν τηλεφωνείτε από Αθήνα) + τον αριθμό του συνδρομητή.

– Το Παρίσι έχει -1 ώρα διαφορά από την Ελλάδα.

– Η καλύτερη εποχή για να πάτε είναι η άνοιξη, που η αύρα της εποχής κάνει την πόλη πανέμορφη. Ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών για τους Παριζιάνους και μερικά καταστήματα είναι κλειστά.

– Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είναι ο μήνας αιχμής για τους τουρίστες.

– Το χειμώνα πληθαίνουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

– Γραφείο Τουρισμού: 127 avenue des Chaps Elysse.

Τηλέφ. +33 1 49 525354

Τηλέφωνα Άμεσης Ανάγκης: Αστυνομία 17. Ασθενοφόρο 15.

Ταξί: +33 4845 858585 και +33 4241 5050.