ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ

Η έγκυος που στέκεται όρθια για αρκετές ώρες κάθε ημέρα, επειδή το επιβάλλει η εργασία της (πωλήτρια, κομμώτρια, νηπιαγωγός, καθηγήτρια κ.α.), πιθανώς προκαλεί την επιβράδυνση της νοητικής ανάπτυξης του μωρού της, το οποίο έχει αυξημένες πιθανότητες να γεννηθεί με μικρότερο κεφάλι, σύμφωνα με μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, αν και η σωματική υγεία του μωρού δεν επηρεάζεται. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί αν μία γυναίκα εργάζεται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα κατά την εγκυμοσύνη της – καθιστή ή όρθια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλεξ Μπούρντορφ του τμήματος δημόσιας υγείας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 4.700 εγκύων. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που λόγω της δουλειάς τους είναι αναγκασμένες να εργάζονται όρθιες ή να περπατάνε πολλές ώρες καθημερινά, γεννάνε μωρά με κεφάλι περίπου 3% μικρότερο -ή ένα εκατοστό περίπου- σε σχέση με τις υπόλοιπες εργαζόμενες εγκύους που δεν είναι υποχρεωμένες να μένουν όρθιες.

Κατά πόσο πάντως αυτή η διαφορά στην ανάπτυξη του κεφαλιού έχει μακροπρόθεσμη επίπτωση για το παιδί, δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Δεν είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό. Υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις πως ένα μικρότερο κεφάλι μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην νοητική ανάπτυξη», δήλωσε ο Μπούρντορφ, αν και, όπως είπε, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς ποιά θα είναι τελικά η επίδραση σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Σε συλλογικό επίπεδο πάντως, κατά τους ερευνητές, τα παιδιά με μικρότερο κεφάλι θεωρείται ότι κάνουν ένα ξεκίνημα από δυσμενέστερη θέση, όσον αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νου τους.

Οι γυναίκες που κατ’ εξοχήν θα πρέπει να προσέξουν, είναι εκείνες που αναγκαστικά, κατά την εγκυμοσύνη τους, είναι υποχρεωμένες να μένουν όρθιες σχεδόν καθ’ όλο το ωράριο της εργασίας τους, ενώ παράλληλα ο γυναικολόγος τους έχει ήδη ενδείξεις ότι το έμβρυό τους έχει μικρότερο βάρος του αναμενομένου.

Από την άλλη, σύμφωνα με την ολλανδική μελέτη, μία εργασία που είναι σωματικά απαιτητική ή το σήκωμα βαριών πραγμάτων δεν φαίνεται να επιδρά αρνητικά στο μέγεθος και το βάρος του μωρού, ούτε στη διάρκεια του τοκετού. Επίσης δεν υπάρχει επίπτωση στο έμβρυο, αν η έγκυος μητέρα του εργάζεται μέχρι τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί συστήνουν στις εγκύους να συνεννοηθούν με τους εργοδότες τους, ώστε είτε να μειωθεί το ωράριό τους, είτε να αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας τους.

Πηγή: AMΠΕ