5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΤΟ 1978 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

5Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έχει οδηγήσει στην γέννηση 5 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο από το 1978 όταν γεννήθηκε το πρώτο «παιδί του σωλήνα» έως σήμερα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE), κάθε χρόνο γονιμοποιούνται στο εργαστήριο και γεννιούνται σχεδόν 350.000 μωρά.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 0,3% των 130 εκατομμυρίων νέων γεννήσεων που καταγράφονται ετησίως σε όλο τον πλανήτη.

«Με την βοήθεια της εξωσωματικής δημιουργήθηκαν εκατομμύρια οικογένειες με παιδιά, μειώνοντας έτσι σημαντικά την επίπτωση της υπογονιμότητας», είπε ο δρ Ντέιβιντ Άνταμσον, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροής Παρακολούθησης των Τεχνολογιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ICMART).

Η εξωσωματική γονιμοποίηση και μία υποκατηγορία της, η μικρογονιμοποίηση (ICSI), κατά την οποία το σπερματοζωάριο εισάγεται απ’ ευθείας μέσα στο ωάριο, αποτελούν τις πιο ευρέως εφαρμοζόμενες τεχνικές της εξωσωματικής.

Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» παγκοσμίως είναι η Λουϊζ Μπράουν, η οποία γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1978, έπειτα από εννέα χρόνια προσπαθειών.

Η ICMART έκανε τους υπολογισμούς για τα 5 εκατομμύρια μωρά με αφορμή το 28ο Συνέδριο της ESHRE, το οποίο άρχισε χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ειδικοί της ICMART βάσισαν το συμπέρασμά τους στον αριθμό των εξωσωματικών και των μικρογονιμοποιήσεων που καταγράφηκαν επισήμως έως και το 2008, και σε υπολογισμούς για τα επόμενα έτη, για τα οποία διασταυρωμένα στατιστικά στοιχεία δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο γίνονται σε όλο τον κόσμο 1,5 εκατομμύριο κύκλοι εξωσωματικής – με περισσότερο από το ένα τρίτο από αυτούς να πραγματοποιούνται στην Ευρώπη.

Τα ποσοστά επιτυχίας έχουν πλέον σταθεροποιηθεί, με το σχεδόν ένα τρίτο των γονιμοποιημένων εμβρύων που εμφυτεύονται στις γυναίκες να οδηγούν στη γέννηση βρεφών.

Η ESHRE τονίζει ότι στην Ευρώπη υπάρχει πλέον η τάση να εμφυτεύονται στη γυναίκα σε κάθε κύκλο εξωσωματικής λιγότερα έμβρυα, με αποτέλεσμα να έχουν ελαττωθεί οι πολύδυμες κυήσεις που συνοδεύονται από υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών για τη μητέρα, γέννηση βρεφών με χαμηλό σωματικό βάρος και αναπτυξιακές δυσκολίες.

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των τριδύμων γεννήσεων έχει μειωθεί κάτω από 1%, ενώ για πρώτη φορά μειώθηκε και ο αριθμός των διδύμων γεννήσεων, οι οποίες πλέον αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 20% του συνόλου των γεννήσεων έπειτα από εξωσωματική.