banner ad

ΚΛΕΛΙΑ ΧΑΡΙΣΗ – ΚΡΙΝΙΩ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: “…Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΧΟΙΝΙ, ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΟΡΙΑΚΟ…”

. July 10, 2012 . 0 Comments

Τα τραγούδια έχουν την ευτυχία να ακούγονται από τα χείλη της, η μουσική που γράφει  είναι μια  ψυχοθεραπεία για το κοινό της και  ο κόσμος την χειροκροτεί στις εμφανίσεις της αφού έχει επιλέξει μια σταθερή, ήσυχη πορεία χωρίς να παρεκκλίνει με τραγούδια στο ρεπερτορίο της  που δεν έχουν ημερομηνία λήξης.  Είναι η Κρινιώ Νικολάου,  ερμηνεύτρια της οποίας η  χαρισματική  φωνή ξεκινά λες από βαθύ πηγάδι και αναδύεται στους ουρανούς. Και όταν την ακούς, όταν της μιλάς καταλαβαίνεις ότι μέσα στην  απλότητα της  βρίσκεται η ουσία της , η δική της  Μυθικότητα.

Από την άλλη η Κλέλια Χαρίση είναι Πρόεδρος και Διευθύντρια στο  ραδιοφωνικό Σταθμό  Παλμός 96,5 και στο κανάλι 9 της Θεσσαλονίκης  και μια πολλά υποσχόμενη ποιήτρια.

Γεννήθηκε  στην Ιταλία και σπούδασε εκεί οικονομικά και management. Μπήκε στη σχολή ειδικής φυσικής αγωγής στην Θεσσαλονίκη με στόχος της  να ασχοληθεί με το  αθλητικό management όμως την κέρδισαν  τα media.

Το 2008 παρουσίαζε την δική της ταξιδιωτική εκπομπή με τίτλο ‘Αποστολή’ στην κρατική τηλεόραση με υψηλές τηλεθεάσεις. Εργάστηκε  στις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλόπουλου, δούλεψε μαζί του στο ραδιόφωνο και στο Zougla.gr έκανε παραγωγή και παρουσίαση ταξιδιωτικής εκπομπής,   γνωρίζοντας   και πάλι τόπους και ανθρώπους.

Έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες και παρουσιάσεις με την Ουνέσκο και από τον Σεπτέμβριο του 2011 κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες της και την Κρινιώ Νικολάου στην μουσική επιμέλεια  να αυξήσει  θεαματικά τις ακροαματικότητες του Παλμός 96,5.

Τώρα πια κάνει και συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους (με τον ποιητή Κώστα Παπαγεωργίου, Χατζηνάσιο, Πλέσσα,  Μακεδόνα, Έλενα Μακρή Λυμπέρη, Χατζηβασιλείου, Βαλτινό και συνεχίζει ακάθεκτη)   χωρίς τεχνικές εντυπωσιασμού με όπλο της το ταλέντο της.

Δύο φίλες, οι οποίες έγραψαν μοναδικά τραγούδια στο νέο Cd Μ΄ένα Φιλι. Δύο δυναμικές γυναίκες που ενστερνίζονται απόλυτα την άποψη του Γρηγόρη Βαλτινού ότι « Επιτυχία σημαίνει να μην εξαρτάσαι από τις επιτυχίες σου.»

Πως προέκυψε η συνεργασία σας για τη δημιουργία του νέου cd  “Μ΄ένα Φιλί”;

Κλέλια Χαρίση  Mέσα από επαγγελματικές συνεργασίες έχουμε δει να προκύπτουν πολύ ωραίες φιλίες, στην δική μας περίπτωση όμως  συνέβη το αντίθετο. Μέσα από μια δυνατή φιλία προέκυψε η  πολλαπλή συνεργασία μας.

Ήμασταν πολύ καλές φίλες, ήμουν φανατική θαυμάστρια  στις εμφανίσεις της Κρινιώς   και εκείνη με την σειρά της  παρακολουθούσε την δουλεία μου,  τις συνεντεύξεις μου.

Η Κρινιώ αγαπούσε την ποιησή μου, εγώ την μουσική και την φωνή της και μια μέρα μου ζήτησε να γράψω στίχο για εκείνη και κάπως έτσι ξεκινήσαμε.

Κρινιώ Νικολάου Η Κλέλια είναι μια  γυναίκα  η οποία ξέρει να υποστηρίζει την γνώμη της  και έτσι στην αρχή δυσκολεύτηκα να την πείσω να γράψει στίχο. Της εξήγησα ότι είναι εύκολο με  την ποίηση της  να μπει και  σε έναν άλλο  δημιουργικό δρόμο και από την στιγμή  που το αποφάσισε όλα ήρθαν γρήγορα.

Τι σημαίνει η ποίηση για εσάς κυρία Χαρίση;

Κλέλια  Χαρίση  Είναι ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι στη ζωή μου. Γράφω από 15 ετών. Μου προσφέρει αρμονία και ισορροπία. Και ξέρετε η αληθινή ισορροπία επέρχεται μέσα από τις αντιθέσεις. Μπορεί στην καθημερινότητα να ασκείς διοικητικό ρόλο όπως εγώ, το βράδυ όμως   γράφω και αποτυπώνω  την σκέψη μου, μια εμπειρία μου μέσα από την γραφή.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον  να μπορείς να ψάχνεις τον ευταό σου μέσα από την έκφραση του λόγου και της γραφής.

Σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας και την ποιητική σας συλλογή με τίτλο  ‘Στέγη Αναζητήσεων’.

Την ολοκλήρωσα και  θα κυκλοφορήσει από τις  εκδόσεις Καστανιώτη.  Πρόκειται για μια εξελικτική πορεία της γραφής μου χωρισμένη σε 2 ενότητες. Ερωτικά ποιήματα και ποιητικοί στοχασμοί. Και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί η Κρινιώ μελοποίησε το ποίημα μου ‘Το κάλεσμα της Τέχνης’, το έβαλε στο  cd της  και με την μουσική της στο λόγο μου έδωσε ακριβώς το νόημα που ήθελα.

Τι σημαίνει το τραγούδι στη ζωή σας κυρία Νικολάου;

Μου δίνει ψυχική υγεία και ισορροπία. Δηλώνει την ανάγκη μου να εκφραστώ μέσα από την μουσική και να νιώθω καλά.

Θυμάστε  την στιγμή που συνειδητοποιήσατε  ότι αγαπάτε  την μουσική;

Το ένιωσα από παιδάκι και η αφορμή στάθηκε ο πατέρας μου, ο οποίος με έγραψε στο Ωδείο Αθηνών και έμαθα  πιάνο. Από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Κυρία Νικολάου περιγράψτε την στιγμή που εμπνέεστε την μουσικής σας.

Ένα ψυχολογικό ερέθισμα αρκεί για να γράψω. Γεμίζω  από ερεθίσματα ,  βιώματα και τα εκφράζω. Έχω μια ανάγκη έκφρασης από την στιγμή που θα  αγκαλιάσω,  θα ντύσω και  θα φέρω σε επαφή με τον κόσμο ένα τραγούδι μου.  Όταν γράφω επέρχεται ισορροπία  σε ότι έχει χαλάσει μέσα μου.

Και όταν τραγουδάτε;

Είναι η  στιγμή που  η ψυχή με την καρδιά και την διάθεση μου  είναι σε κοινό σημείο.

Ήταν εύκολο να μελοποιήσετε  το ποίημα της Κλέλιας  Χαρίση;

Στην αρχή μου φάνηκε βουνό γιατί  είχα πολλά χρόνια να επιχειρήσω  κάτι ανάλογο αν και μικρή  ξεκίνησα να γράφω  μόνη  μου μουσική με βάση μου την ποίηση.  Ο  στίχος της  μου αρέσει  γιατί έχει μια  ηδονιστική δυσκολία, σε τραβάει να μπεις μέσα και να δεις την σκέψη της .  Δεν γράφει κάτι εύκολο και γι αυτό πρέπει να είσαι  αφοσιωμένος και να επιστρατεύσεις όλη σου την δύναμη όταν γράφεις μουσική πάνω στα  λόγια της.

Έτσι λοιπόν στην αρχή είδα ένα βουνό και εγώ στο μισό μέτρο.  Επειδή όμως η έμπνευση μου περνάει μέσα από μυαλό  και την  ψυχή μου, τα κατάφερα.

Κυρία Χαρίση θέλω την σκέψη σας για την αληθινή Τέχνη, μιας και έχετε γράψει ποίημα με τίτλο  ‘Το κάλεσμα της Τέχνης’.

Η αληθινή τέχνη δεν είναι επικερδής γιατί δεν είναι παρά μόνο η έκφραση του παντρέματος των αισθησεών μας. Όλα λειτουργούν συντονισμένα και δεν αξίζει να τα καλουπώνεις μέσα σε εμπορικές διαστάσεις. Ας θυμηθούμε και τους  αρχαίους προγόνους μας ,   οι φιλόσοφοι που αγόρευαν  δεν περίμεναν λεφτά από αυτούς  τους οποίους  δίδασκαν.

Αλήθεια ως παιδιά πως ήσασταν; Τόσο ανήσυχα  όσο είστε  και ως δημιουργοί σήμερα;

Κλέλια Χαρίση  Έχουμε πολλά κοινά στοιχεία.  Από μικρές δυναμικές και ταυτόχρονα ευαίσθητες. Είχα ανησυχίες , προβληματιζόμουν,  ρωτούσα την μητέρα μου για τα πάντα και ήθελα εξηγήσεις στις εσωτερικές μου ανησυχίες.             Ένα υπερκινητικό παιδί, καλή μαθήτρια  και βέβαια μέχρι τα 21 μου έπαιζα μπάσκετ.

Κρινιώ Νικολάου Ατίθαση και πολύ ευαίσθητη.  Κάθε τι με επηρέαζε σε  υπερβολικό σημείο.

Γεμάτες αντιθέσεις λοιπόν  και σε μια κόντρα  τα εσωτερικά σας στοιχεία.

Κλέλια Χαρίση  Μα έτσι και αλλιώς η  τέχνη είναι μια κόντρα από μόνη της.  Για να δημιουργήσεις πρέπει να ισορροπείς και να ακροβατείς στις άκρες ενός σχοινιού.

Κρινιώ Νικολάου  Η έμπνευση ξεκινάει και τελειώνει στο σχοινί πάνω, σε σημείο οριακό.

Κυρία Νικολάου έχετε στο ενεργητικό σας  μεγάλες και σημαντικές συνεργασίες.

Η πρώτη συνεργασία μου ήταν  με τον  Γιάννη Σπανό και ήρθε  εξ’ουρανού. Μετά με  τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και  έπειτα με τον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ποτέ δεν χτύπησα πόρτες, όχι από εγωισμό αλλά από μια συστολή  που έχω μέσα μου. Χτύπαγε το τηλεφωνό μου  και μου έκαναν την τιμή. Είμαι υπερήφανη και  αυτό  είναι απαραίτητο για εμένα για να  λέγεσαι άνθρωπος. Δεν ζητούσα βοήθεια όχι γιατί φοβούμουν την απόρριψη  αλλά γιατί  είχα  ζήσει την χαρά του  να με εκτιμήσει ένας  σπουδαίος άνθρωπος και να με πάρει μαζί του.

Αλήθεια στις μέρες μας η  υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια εκτιμώνται θετικά;

Κλέλια Χαρίση Εκτιμώνται από αυτούς που έχουν το γνώθι σαυτόν και  υπολογίζονται αρνητικά από αυτούς που δεν έχουν την τόλμη να τα αποκτήσουν . Ακροβατείς γιατί όταν πατάς σε αυτά μπορεί να φαίνεται ότι πετυχαίνεις λιγότερο τους στόχους σου όμως στην ουσία βρίσκεσαι όλο και πιο κοντά  σε αυτούς.

Κινδυνεύουμε λοιπόν γιατί  δεν τολμάμε. Όμως η τέχνη οφείλει να είναι αισιόδοξη.

Κρινιώ Νικολάου Ζούμε πλέον στην εποχή του Μαζί. Χέρι χέρι σε όλους τους τομείς , για να υπάρξει  ισχύς εν τη ενώσει, για  να βγουν δυνατά πράγματα. Αυτός  είναι ο μυστικός κώδικας και έτσι θα προχωρήσουμε.

Ο χώρος των δημιουργούν είναι σήμερα ανδροκρατούμενος όπως παλιά;

Κρινιώ Νικολάου Υπάρχει μια σχετική ισορροπία, δεν έχουμε ξεφύγει από την ανδροκρατία όχι μόνο στο χώρο της τέχνης και το βλέπουμε ακόμα και σήμερα στην πολιτική.

Κλέλια Χαρίση  Πρέπει να υπάρχει πάντρεμα των δυνάμεων του αρσενικού και του θηλυκού. Αυτά τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται και  γίνεται η έκρηξη.

Κυρία Χαρίση κάνουν αίσθηση οι συνεντεύξεις που κάνετε με σημαντικούς ανθρώπους στον ραδιοφωνικό σταθμό Παλμός 96,5, αποσπάσματα των οποίων βλέπουμε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Προσπαθώ να κάνω συνεντεύξεις με εσωτερικότητα , ώστε να ταξιδεύουμε σε  μια πιο εσωτερική διάσταση των ανθρώπων, των καλλιτεχνών  που έχουμε απεναντί  μας.

Παλμός λέγεται ο σταθμός μας και  ο σκοπός μας είναι να δώσουμε υπόσταση και σημασία  στο πολιτισμικό σημείο του ραδιοφώνου μας. Και εδώ θέλω να τονίσω ότι είμαι πολύ χαρούμενη που στην μουσική επιμέλεια του σταθμού μας έχουμε την Κρινιώ Νικολάου.

Κρινιώ Νικολάου  Η Κλέλια καταφέρνει να μην κάνει  τυποποιημένες συνεντεύξεις αλλά συζητήσεις με απίστευτη χημεία. Διαβάζει πολύ και  μετά έρχεται  το ταλέντο της , λύνεται και  η συνέντευξη έχει μια απίστευτη ροή.

Κλέλια Χαρίση  Ο σκοπός μου είναι η  χημεία να ακολουθεί την συνέντευξη και η συνέντευξη την χημεία.

Ας μιλήσουμε με στίχους από το νέο σας Cd “M’ ένα Φιλί ξυπνάει η ζωή γίνεται φως, νερό,  φωτιά κ αέρας”.

Κλέλια Χαρίση Όταν  η Κρινιώ διάβασε   αυτό τον στοίχο πήρε αμέσως την κιθάρα της και άρχισε να τον ντύνει με την μελωδία της. Όπως μου έχουν  πει ο Χατζηνάσιος και ο Πλέσσας ένα τρίπτυχο είναι απαραίτητο για την επιτυχία ενός τραγουδιού. Ο Στοίχος, η μουσική και η ερμηνεία..

Κρινιώ Νικολάου  Αυτός ο στοίχος  μου δίνει εικόνες και χρώματα, αισιοδοξία, και αναγέννηση. Ο στοίχος της έκρυβε μέσα του μουσικές και όποιος κληθεί να τις ανασύρει πρέπει να νιώσει το συναίσθημα τους για να βγάλει την κατάλληλη μελωδία και έτσι έγινε.

Αλλάζει η Αγάπη την Φορά, φοράει ρούχα καθαρά και είναι η διαδρομή ‘ένας  Έρωτας Που αξίζει΄.

Κρινιώ Νικολάου Μας υπενθυμίζει την δύναμη της αγάπης σε όλα τα είδη των σχέσεων.

Κλέλια Χαρίση  Η Αγάπη είναι η Πεμπτουσία των αξιών. Πρόκειται για ένα επίκαιρο τραγούδι.

Κυρία Νικολάου στο παρελθόν μαζί με τον Δημήτρη Μητροπάνο τραγουδήσατε ένα υπέροχο τραγούδι, ‘Το Χατήρι.’

Η απώλεια του είναι τρομερή.. Άνθρωπος με Α κεφαλαίο,  λατρεμένος για όλους μας και για εμένα,  ευαίσθητος  και αξιόλογος. Έχω μοναδικές  αναμνήσεις  μαζί του , κάναμε συναυλίες στο εξωτερικό και απίστευτες εμφανίσεις στην Αθήνα.

Στη Μονή Λαζαριστών  στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, θα έχουμε την χαρά στις 18 Ιουλίου να σε απολαύσουμε  Κρινιώ.

Κρινιώ Νικολάου Για καλό , φιλανθρωπικό σκοπό θα τραγουδήσω δικά μου  κομμάτια και τραγούδια που εκφράζουν το σταθμό μας, τον Παλμό 96,5.

Κλέλια Χαρίση  Ο  Παλμός  96,5 νοιάζεται για το πολιτισμό, είμαστε πολύ προσεκτικοί  είμαστε πολύ χαρούμενοι που η εκπρόσωπος του σταθμού μας η Κρινιώ Νικολάου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών θα δώσει ένα ξεχωριστό live  και τα έσοδα θα διατεθούν για τον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, Άλμα Ζωής.

Μπαίνω στο αυτοκινητό μου και βάζω αμέσως το Cd  που μου έδωσε η Κρινιώ Νικολάου . Μαγεύομαι από το στίχο του ποιήματος ‘Το Κάλεσμα της Τέχνης’  από την ποιητική συλλογή της Κλέλιας Χαρίση

‘Στέγη Αναζητήσεων’ μελοποιημένο από την Κρινιώ Νικολάου

Ρόδινα μου τάζαν της ζωής τα οράματα.

Το Καλούπι που τους άρμοζε, πανδοχείο με επιγραφή:

Το Κάλεσμα Της Τέχνης!

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Χρήστο Βαρθαλίτη

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Category: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *