ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ;

Date

Τελικά οι γυναίκες είναι πιο έξυπνες από τους άνδρες. Ενδέχεται να ήταν πάντα εξυπνότερες αλλά να μην είχαν τη δυνατότητα να το εκφράσουν. Ή μπορεί να έγιναν εξυπνότερες κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους, όντας υποχρεωμένες να κάνουν πάντα περισσότερα από τους άνδρες. Ομως σε αμφότερες τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: για πρώτη φορά στην Ιστορία οι γυναίκες σημειώνουν κατά μέσο όρο υψηλότερες βαθμολογίες στα διάφορα τεστ μέτρησης του δείκτη ευφυΐας. Κάτι ανάλογο στο παρελθόν δεν είχε ξανασυμβεί και παρότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν παρατηρείται σε όλες τις χώρες, η τάση πλέον είναι ξεκάθαρη: «Η επίδραση του σύγχρονου τρόπου ζωής στον εγκέφαλο των γυναικών έχει μόλις αρχίσει να γίνεται αντιληπτή» δηλώνει ο αμερικανός ψυχολόγος Τζέιμς Φλιν, παγκόσμια αυθεντία στη διερεύνηση της ανθρώπινης ευφυΐας και συγγραφέας ενός βιβλίου που πρόκειται να εκδοθεί σε μερικές ημέρες και στο οποίο αναλύει αυτή την εξαιρετική πρόοδο των γυναικών.
Η ιστορία των διαφόρων τεστ μέτρησης του δείκτη ευφυΐας είναι γεμάτη αντιφάσεις. Παραμένει ακόμη αμφίβολο το αν η συγκέντρωση μιας υψηλής βαθμολογίας στα συγκεκριμένα τεστ αποτελεί αξιόπιστο τρόπο μέτρησης της συνολικής νοημοσύνης ενός ανθρώπου ενώ συχνά στο παρελθόν τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμασιών χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν την ανωτερότητα μιας φυλής έναντι μιας άλλης ή την ανωτερότητα των ανδρών έναντι των γυναικών. Παρ’ όλα αυτά, τα τεστ ευφυΐας συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται τακτικά ως εργαλεία ανάλυσης σε επίπεδο εργασιακό, ακαδημαϊκό και κοινωνιολογικό.
Το δεδομένο που αναδύεται ως κυρίαρχο και αδιαμφισβήτητο είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι μέσες βαθμολογίες, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, συνεχώς αυξάνονται. Ηδη από τη δεκαετία του 1980 ο καθηγητής Φλιν είχε προσδιορίσει με έρευνές του ότι στις δυτικές τουλάχιστον χώρες οι βαθμολογίες των τεστ ευφυΐας αυξάνονται κατά μέσο όρο τρεις βαθμούς ανά δεκαετία. «Πρόκειται για μια συνέπεια της εποχής μας» δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος στους «Τάιμς», «η πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου ανάγκασε τους εγκεφάλους μας να προσαρμοστούν». Αλλά περισσότερο από τους δύο προσαρμόστηκαν οι γυναίκες, καθώς τα στοιχεία του Φλιν αποδεικνύουν ότι ο δείκτης ευφυΐας των γυναικών παρουσίασε μεγαλύτερη αύξηση.
Σε κάποιες χώρες, όπως η Αυστραλία, άνδρες και γυναίκες σημειώνουν κατά μέσο όρο βαθμολογίες ανάλογες. Σε κάποιες άλλες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Εσθονία και η Αργεντινή, όπου ο Φλιν ξεκίνησε τις έρευνές του, οι γυναίκες ξεπέρασαν τους άνδρες, γεγονός σημαντικό καθώς συμβαίνει για πρώτη φορά και σε τόσο μεγάλη κλίμακα.
Πηγή: τα Νέα
Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα