ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ;

Με λιγοστές θερμίδες ανά μερίδα, με ατέλειωτα θρεπτικά συστατικά και πολλαπλά οφέλη για την υγεία, φρούτα και λαχανικά πρέπει να κατέχουν περίοπτη θέση στο τραπέζι μας.

Ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας & Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, παρουσιάζει τις νεώτερες μελέτες για τον ρόλο τους στην προστασία μας από τους δύο κυριότερους εχθρούς μας: τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια.

Ποια οφέλη παρέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην υγεία;

Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων παρέχει ουσιαστική προστασία έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και σε μικρότερο βαθμό έναντι κακοηθών νεοπλασιών.

Πέρα από τις αμεσότερες ευνοϊκές επιδράσεις τους, το γεγονός ότι πρόκειται κατά κανόνα για ολιγοθερμιδικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθά στην προστασία από την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, παρέχοντας έτσι επιπλέον προστασία κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των κακοηθών νεοπλασιών.

Όσον αφορά άλλα χρόνια νοσήματα, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για προστασία έναντι της οστεοπόρωσης και των συνακόλουθων καταγμάτων, όπως έχει προκύψει από έρευνες στον ελληνικό πληθυσμό που πραγματοποιήθηκαν με συντονισμό της κ. Βασιλικής Μπενέτου, επίκουρης καθηγήτριας Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Που οφείλονται οι επιδράσεις τους;

Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν σημαντικές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών.

Μια τέτοια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών είναι και τα φλαβονοειδή, σειρά ερευνών για το ρόλο των οποίων έχει πραγματοποιήσει η κ. Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Harvard, σε συνεργασία και με κέντρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Δεν έχει εξακριβωθεί ποιες ακριβώς απ’ όλες τις ουσίες τους παρέχουν προστασία έναντι των νοσημάτων, γιατί είναι δύσκολο στους ανθρώπους να γίνουν πειραματικές έρευνες. Ας σημειωθεί ότι σε μελέτες που έχουν γίνει με τη χρήση συγκεκριμένων διατροφικών συμπληρωμάτων τα αποτελέσματα δεν ήταν καταληκτικά.

Κατά συνεπεία, η υπόδειξη είναι να καταναλώνονται λαχανικά και φρούτα (τα λαχανικά κατά κανόνα έχουν λιγότερες θερμίδες από τα φρούτα) ως τρόφιμα που περιέχουν πλειάδα δυνητικά προστατευτικών ουσιών.

Τι δείχνουν οι νεώτερες μελέτες για τον ρόλο τους στην πρόληψη καρκίνου και καρδιοπάθειας;

Μελέτες που έχουν γίνει ανά τον κόσμο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κεντρική συμμετοχή της Ελλάδας μέσω της προοπτικής μελέτης ΕΠΙΚ που συντονίζεται από την καθηγήτρια κ. Αντωνία Τριχοπούλου, έχουν τεκμηριώσει το ρόλο των λαχανικών και φρούτων στην πρόληψη των καρδιοπαθειών και των καρκίνων (κυρίως εκείνου του παχέος εντέρου, στην προστασία από τον οποία φαίνεται να παίζουν ρόλο κυρίως οι φυτικές ίνες).

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η προστασία που παρέχεται στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, κεντρικό ρόλο στην οποία έχει η κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως είναι τα λαχανικά και τα φρούτα.

Η προστατευτική δράση έχει τεκμηριωθεί όχι μόνο γιατην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, αλλά και για την επιβίωση των καρδιοπαθών.

Σε σύγκριση με κάποιον που δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες λαχανικών και φρούτων, ένας που καταναλώνει επαρκείς ποσότητες έχει κατά 15% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσει καρδιαγγειακή νόσο και έως 10% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο.

Βέβαια, η συσχέτιση αυτή είναι δοσοεξαρτώμενη – όσο περισσότερο τόσο καλύτερα, εντός ορισμένων ορίων φυσικά.

Τι ποσότητες χρειαζόμαστε καθημερινά για να προασπίσουμε την υγεία μας;

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι ποσότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τη φυσική δραστηριότητα. Ωστόσο, η συμβουλή για τουλάχιστον 2 μεγάλες σαλάτες και 3 φρούτα την ημέρα, παρέχει έναν εύκολο μνημονοτεχνικό κανόνα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Χρειαζόμαστε

Τουλάχιστον 2 μεγάλες σαλάτες και 3 φρούτα την ημέρα

Με επαρκή κατανάλωση

15% μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου

10% μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου

Μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση στην ΕΕ

Φρούτα = 235 γρ. την ημέρα

Λαχανικά = 223 γρ. την ημέρα

Ελάχιστη συνιστώμενη* κατά κεφαλήν κατανάλωση

Φρούτα και λαχανικά = 400 γρ. την ημέρα

* Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)

Τι περιέχουν φρούτα και λαχανικά του καλοκαιριού

Πλούσια σε νερό, φτωχά σε θερμίδες και γεμάτα ωφέλιμα συστατικά, τα φρούτα και τα λαχανικά τροφοδοτούν τον οργανισμό με ό,τι χρειάζεται για να λειτουργεί ομαλά και να διατηρείται υγιής.

* Σημείωση: οι περιεκτικότητες είναι ανά 100 γρ. ωμού τροφίμου

Τρόφιμο

Θερμίδες (kcal)

Νερό(σε γρ.)

Φυτικές ίνες (σε γρ.)

Άλλα κύρια συστατικά

Καρπούζι

21

94

0,35

Λυκοπένιο
Πεπόνι

21

94,1

0,9

Αντιοξειδωτικές βιταμίνες (λ.χ. C, βήτα-καροτίνη), κάλιο
Ροδάκινα

37

86,2

1,4

Βιταμίνες C και Ε, ιχνοστοιχεία
Βερίκοκα

28

86,6

2,1

Κάλιο, αντιοξειδωτικές βιταμίνες (λ.χ. βήτα-καροτίνη)
Κεράσια

47

81,5

1,7

Ανθοκυανίνες, φυτοστερόλες
Σύκα

41

84,6

2,5

Φυτικές ίνες
Νεκταρίνια

50

80,2

2,5

Φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη
Σταφύλια

63

79,3

0,9

Ρεσβερατρόλη
Μούσμουλα

42

74,5

10,2

Φυτικές ίνες
Φασολάκια

22

94,9

1,94

Φολικό οξύ, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ, χαλκός, σίδηρος, φώσφορος, κάλιο, σελήνιο, ασβέστιο.
Μπάμιες

45

88,7

4

Φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνες Β, αντιοξειδωτικά (βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), γλουταθειόνη
Ντομάτες

19

94

0,67

Λυκοπένιο, βιταμίνες C, K, A, βιταμίνες Β, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκός, μολυβδαίνιο
Αγγούρι

16

98

2

Βιταμίνες Α, C, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες
Πιπεριές

25

94

2

Βιταμίνες Β, C, Κ, βήτα-καροτίνη, χαλκός, μαγγάνιο
Κολοκυθάκια

25

95

1

Χαλκός, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, βιταμίνες C, Α, Κ, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β, αντιοξειδωτικά (λ.χ. βήτα-καροτίνη).
Μελιτζάνες

27

91

2,5

Βιταμίνες Β (Β1, Β6, Β3), μαγνήσιο, κάλιο

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία