ΠΑΙΡΝΩ ΤΗΝ ΜΑΝΤΙΛΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ!

Ετοιμη να τα βροντήξει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η Βολντάν Αλί Σεράγι Αμπντουλραχίμ Σχαρχεκανί, που δεν της επετράπη να αγωνιστεί φορώντας το παραδοσιακό χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η τζουντόκα από τη Σαουδική Αραβία πρόκειται να συμμετάσχει την Παρασκευή στην κατηγορία των 78 κιλών, αλλά απειλεί να αποχωρήσει από τους Αγώνες εάν δεν της επιτρέψουν να αγωνιστεί έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό της με τη μαντίλα ή τουλάχιστον το κεφάλι της με μαντίλι, όπως υπαγορεύει ο κώδικας ντυσίματος της πατρίδας της.
Οι άνθρωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο ήταν κάθετοι και ο πρόεδρός της Μάριους Βίζερ είχε πει νωρίτερα πως «θα αγωνιστεί χωρίς να καλύπτει καθόλου κεφάλι ή πρόσωπο όπως απαιτεί ο κανόνας και το πνεύμα του τζούντο», αλλά χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ομοσπονδίας Νίκολας Μέσνερ άλλαξε ρότα: «Ισως να το δοκιμάσουμε και να δούμε πώς θα πάει. Εμείς θέλαμε να το αποφύγουμε για να μην υπάρξει κανένα ατύχημα, αφού οι τζουντόκα προσπαθούν να πιαστούν η μια από την άλλη. Πάντως δεν έχω πληροφόρηση πως η κοπέλα θέλει να αποχωρήσει. Νομίζω πως όλα θα πάνε καλά».
Να θυμίσουμε πως η Σαουδική Αραβία είχε κινδυνέψει με αποκλεισμό παλαιότερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξαιτίας της διάκρισης μεταξύ των δύο φύλων. Τελικά όχι μόνο συμμετέχει αλλά έστειλε για πρώτη φορά στην ιστορία και δύο γυναίκες, όπως έγινε και με το Μπρουνέι και το Κατάρ. Ενα ένα τα κάστρα πέφτουν και σε αυτές τις χώρες, όπου γενικότερα (ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία) η άθληση των γυναικών ήταν απαγορευμένη από το συντηρητικό καθεστώς και από τους άνδρες.
Η άλλη αθλήτρια που θα λάβει μέρος είναι η Σάρα Ατάρ, στα 800 μέτρα στον στίβο.
Πηγή: τα Νέα