ΜΥΘΟΣ Η… ΤΣΑΓΚΑΡΟΔΕΥΤΕΡΑ

Την ξέρετε την Τσαγκαροδευτέρα; Αυτή την αίσθηση της κακοδιαθεσίας που συνοδεύει την επιστροφή των περισσότερων ανθρώπων στη δουλειά ή στο σχολείο; Αν ναι, ξεχάστε την: δεν είναι Τσαγκαροδευτέρα, αλλά… Τσαγκαροβδομάδα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας είμαστε «χαλασμένοι» επειδή πρέπει να δουλεύουμε – με εξαίρεση την Παρασκευή, όταν… παίρνουμε τα πάνω μας εν αναμονή του Σαββατοκύριακου.

Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι ρώτησαν σχετικώς 340.000 εθελοντές. Όπως διαπίστωσαν, η ψυχική τους διάθεση δεν είναι χειρότερη τη Δευτέρα απ’ ό,τι τις λοιπές εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας – με εξαίρεση, όπως προαναφέρθηκε, την Παρασκευή που είναι εμφανώς βελτιωμένη.

«Παρά την παγκόσμια πεποίθηση ότι η ψυχική διάθεση είναι χείριστη τη Δευτέρα, διαπιστώσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η αντίληψη αυτή αποτελεί απλώς έναν πολιτισμικό μύθο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άρθουρ Στόουν, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stony Brook, της Νέας Υόρκης.

Ο δρ Στόουν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από τις απαντήσεις που έδωσαν οι εθελοντές σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Οι μισοί ήταν άντρες και οι άλλοι μισοί γυναίκες, και είχαν ηλικία άνω των 18 ετών (η μέση ηλικία ήταν τα 53 χρόνια).

Οι εθελοντές ρωτήθηκαν εάν ένιωθαν ή δεν ένιωθαν χαρά, ευτυχία, ανησυχία, θλίψη, στρες και θυμό κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης μέρας, αλλά και πόσο έντονα ήταν αυτά τα συναισθήματα.

Οι συνεντεύξεις έγιναν διάσπαρτες ημέρες της εβδομάδας.

Για ευνόητους λόγους, οι εθελοντές ανέφεραν πολύ περισσότερα θετικά συναισθήματα τα Σάββατα και τις Κυριακές απ’ ό,τι τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας – ένα εύρημα που ίσχυε για τους εθελοντές αναπαραγωγικής και εργασιακής ηλικίας, αλλά όχι για τους ηλικιωμένους και τους συνταξιούχους.

Επιπλέον, τα θετικά συναισθήματα του Σαββατοκύριακου δεν φάνηκε να επηρεάζονται από το φύλο ή το αν οι εθελοντές ήταν μόνοι ή είχαν μόνιμο σύντροφο.

Οι απαντήσεις τους έδειξαν ακόμη πως ένιωθαν πολύ περισσότερα θετικά συναισθήματα κάθε Παρασκευή απ’ ό,τι τις άλλες εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

Αντιθέτως, τις Δευτέρες δεν ανέφεραν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα απ’ ό,τι τις Τρίτες, τις Τετάρτες ή τις Πέμπτες, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο που θέλει την Δευτέρα να είναι η χειρότερή μας μέρα.

Όπως γράφουν ο δρ Στόουν και οι συνεργάτες του στην «Επιθεώρηση Θετικής Ψυχολογίας»  (JPP), δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μελέτη για την Τσαγκαροδευτέρα. Ωστόσο, οι προγενέστερες μελέτες συχνά βασίζονταν σε μικρό αριθμό εθελοντών, οι οποίοι ως επί το πλείστον ήταν φοιτητές.

Η παρούσα μελέτη, αντιθέτως, έχει διεξαχθεί σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές που καλύπτουν όλα τα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και όλων των ειδών τους δημογραφικούς παράγοντες – και έτσι τα ευρήματά της είναι πολύ πιο καθολικά.

Πηγή: το Βήμα