ΚΑΝΕΤΕ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ; ΤΟΤΕ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Date

Οι επιστήμονες που μελετούν το θέμα του εθισμού γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι καπνιστές κάνουν λιγότερο συχνά σχέδια για το μέλλον σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Τα σχέδιά τους δηλαδή, έχουν κάπως στενό χρονικό ορίζοντα.
Νέα έρευνα από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Newcastle που βασίστηκε στα δεδομένα οχτώ χρόνων μεγάλης αυστραλιανής έρευνας (Household Income and Labour Dynamics of Australia, HILDA) έδειξε ότι μεταξύ των καπνιστών εκείνοι που έχουν πιο μακροχρόνια σχέδια για το μέλλον τους είχαν και πολύ περισσότερες πιθανότητες να κόψουν το κάπνισμα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1817 καπνιστές στην αρχή της έρευνας (2001) μέχρι το 2008.Με βάση τον οικονομικό τους προγραμματισμό και τα σχέδιά τους για την αποταμίευση και τα έξοδά τους για το μέλλον τους χώρισαν σε δυο κατηγορίες. Όσοι έκαναν προγραμματισμό για περισσότερο από τρεις μήνες μετά ανήκαν σε εκείνους που «έκαναν σχέδια για το μέλλον», ενώ όσοι έκαναν σχέδια μόνο για την επόμενη εβδομάδα ανήκαν σε εκείνους με πιο στενό χρονικό ορίζοντα.

Το ενδιαφέρον συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι μετά από 8 χρόνια το 76% όσων είχαν κόψει το κάπνισμα ανήκαν στην πρώτη κατηγορία, ενώ το 66% όσων συνέχιζαν να καπνίζουν ανήκαν στην δεύτερη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρόμοια εικόνα αποκαλύπτεται και σε άλλες περιπτώσεις.Όσοι από τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με διαβήτη λόγου χάρη, μπορούν να κάνουν μακρόπνοα σχέδια για το μέλλον, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής τους. Επίσης, οι ναρκομανείς που δεν είναι σε θέση να κάνουν σχέδια για το μέλλον τους είναι και λιγότερο πιθανό να απεξαρτηθούν

ΠΗΓΗ.Vita.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

Περισσοτερα
αρθρα