ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι στο Κονγκό έχει ξεσπάσει επιδημία ιού Έμπολα, η οποία βρίσκεται εκτός ελέγχου και εάν δεν περιοριστεί σύντομα, θα εξαπλωθεί στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον επικίνδυνο ιό διπλασιάστηκε και έφτασε τους 31. Μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται πέντε εργαζόμενοι στην Υγεία.

Η επιδημία άρχισε τον Αύγουστο στο χωριό Ίσιρο του βορειοανατολικού Κονγκό. Έκτοτε, εξαπλώθηκε στο χωριό Βιαντάνα και οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ πλέον φοβούνται ότι θα βρει τον δρόμο έως τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τον Αύγουστο, 16 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό Έμπολα στην Ουγκάντα, αλλά ο ΠΟΥ λέει πως η επιδημία του Κονγκό δεν σχετίζεται με αυτήν της Ουγκάντα. Όπως εκτιμά, οφείλεται στο ότι κάτοικοι της Ίσιρο έφαγαν μολυσμένο κρέας από τα παρακείμενα δάση. Επιπλέον, η έλλειψη γνώσης για τον Έμπολα συμβάλλει στην εξάπλωση της νόσου.

Ο Έμπολα σκοτώνει το 90% των ανθρώπων που μολύνει, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτόν.

Ο επικίνδυνος ιός ανακαλύφθηκε το 1976, δίχως οι ειδικοί να γνωρίζουν πούθε προέκυψε ή πως άρχισε να προκαλεί επιδημίες. Εικάζουν, όμως, ότι όλα άρχισαν με την επαφή με μολυσμένα ζώα, καθώς είναι γνωστό ότι τον φέρουν τα θηλαστικά.

Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, ο ιός Έμπολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής με το αίμα, τα εκκρίματα ή τα αντικείμενα των ασθενών.

Τα πρώτα συμπτώματα που προκαλεί είναι πυρετός, πονοκέφαλος, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, διάρροια και έμετος, ενώ καθώς εξελίσσεται παρατηρείται εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Ο ιός Έμπολα πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο ποταμό του Κονγκό, όπου πρωτοανακαλύφθηκε.

Πηγή: τα Νέα