ΤΡΩΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΕ ΑΠΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟ ΦΩΤΙΣΜΟ

Ο απαλός φωτισμός και η αργή, τζαζ μουσική στα fast food μπορεί να ελαττώσει την πρόσληψη θερμίδων και να αυξήσει την ικανοποίηση από το φαγητό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν πως όταν χαμηλώνουν τα φώτα και ο χώρος πλημμυρίζει από απαλή μουσική, οι λάτρεις των πρόχειρων φαγητών τρώνε κατά 175 λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι όταν τα φώτα είναι λαμπερά και η μουσική «δυνατή».

Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως όταν γευματίζουμε σε ένα χαλαρό περιβάλλον, παραγγέλνουμε περισσότερο φαγητό.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, χώρισαν ένα fast food στα δύο, αφήνοντας το ένα τμήμα του ως είχε και αλλάζοντας τον φωτισμό και την μουσική υπόκρουση στο άλλο.

Στη συνέχεια, κατέγραψαν τι και επί πόση ώρα έτρωγε σε κάθε τμήμα ομάδα εθελοντών, η οποία μετά το γεύμα βαθμολόγησε την ικανοποίηση που αποκόμισε από το φαγητό.

Πριν αρχίσει η μελέτη, οι ερευνητές του Κορνέλ νόμιζαν ότι η χαλαρή ατμόσφαιρα θα έκανε τους εθελοντές να τρώνε επί περισσότερη ώρα και περισσότερο φαγητό.

Με μεγάλη τους έκπληξη, όμως, διαπίστωσαν ότι παρότι έμειναν επί περισσότερη ώρα στη θέση τους, έφαγαν λιγότερο, ενώ είχαν μειωμένες πιθανότητες να σηκωθούν για να πάρουν κάτι ακόμα.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Psychological Reports», η διαφορά έφτανε στο 18% των θερμίδων (775 έναντι των 949 θερμίδων που έτρωγαν στο μη τροποποιημένο τμήμα του fast food).

Μολονότι, εξάλλου, είχαν φάει λιγότερο, έδωσαν υψηλότερη βαθμολογία στην παράμετρο της ικανοποίησης από το φαγητό.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Μπράιν Γουάνσινγκ, καθηγητή Καταναλωτικής Συμπεριφοράς στο Κορνέλ, αποδίδουν τα ευρήματά τους στο ότι το χαλαρό περιβάλλον αποσπά λιγότερο την προσοχή μας από το φαγητό, με αποτέλεσμα να το απολαμβάνουμε περισσότερο και να συνειδητοποιούμε εγκαίρως ότι χορτάσαμε.